Tip číslo 2 – načasovanie a šalát na večeru.

Zostavili ste si jedálniček podľa vašich výživových potrieb. Druhým krokom je zohľadniť príjem podľa vášho denného režimu.

Optimálne je rozdeliť si stravu na 5-6 jedál denne v závislosti na vašej dennej pracovnej aj pohybovej aktivite. Medzi jedlami by nemala byť dlhšia ako 4 hodinová prestávka.

Správna výživa začína kvalitnými raňajkami, pri ktorých potrebujete zohľadniť to, aký ste metabolický typ a podľa toho si vyberať vhodné potraviny.

Ak raňajkujete neskôr, zrejme nebudete potrebovať desiatu a postačia vám 4 jedlá denne. Ak budete vynechávať jedlá počas dňa, nastane večerné a prípadne aj nočné prejedanie sa.

Doprajte si preto:

  • zdravé a kvalitné raňajky zohľadňujúce vás metatyp
  • desiatu, ak raňajkujete zavčasu
  • obed – kvalitný obed najlepšie z čerstvých surovín
  • olovrant – nakoľko obvykle čas medzi obedom a večerou je príliš dlhý
  • kvalitnú a menej sacharidovú večeru

Dôležité je pamätať aj na to, že každé hlavné jedlo by malo obsahovať dostatok bielkovín. Takto budete mať počas celého dňa dostatok energie a váš metabolizmus bude správne pracovať.
Nedostatok prijatej energie z kvalitných živín produkuje deficit, ktorého následkom je spomalenie metabolizmu, zníženie výkonnosti, priberanie, únava, nespavosť atď.
TuniakovySalat
Večera – Tuniakový šalát s olivami a zrniečkami.

Budete potrebovať (zoznam surovín na 1 porciu):

  • 120g paradajok
  • 70g žltej papriky
  • 20g jarnej cibuľky
  • 100g uhoriek
  • 10g čiernych Kalamata olív
  • 30g farfale celozrnných cestovín v suchom stave
  • 60g ľadového šalátu
  • 120g tuniaka vo vlastnej šťave
  • 7g extra panenského olivového oleja
  • 10g šalátových zrniečok mix
  • 10g Balsamico octu bieleho
  • morská soľ, mleté korenie

Príprava:
Cestoviny uvaríme podľa návodu al dente (uvarené nie celkom do mäkka). Po uvarení ich opláchneme studenou vodou a pridáme kvapku oleja. Premiešame a prikryjeme ich, aby neoschli.
Zeleninu očistíme a pokrájame na stredne veľké kúsky. Vložíme do misy, pridáme na kolieska nakrájané olivy, uvarené vychladnuté cestoviny a tuniak bez nálevu.
Z bieleho Balsamico octu, olivového oleja a soli vymiešame dressing a prelejme na pripravený šalát. Zľahka premiešame a necháme chvíľu odstáť.

Doba prípravy: 25 minút
Výživové hodnoty: 453 kcal, Sacharidy:36, Bielkoviny: 39, Tuky: 16

Tento obsah bol zaradený v Jedlá zo zeleniny, Recepty, Ryby, Výživa a označkovaný ako , , , , , , , . Zálohujte si trvalý odkaz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *