Zostavili ste si jedálniček podľa vašich výživových potrieb. Druhým krokom je zohľadniť príjem podľa vášho denného režimu.
Optimálne je rozdeliť si stravu na 5-6 jedál denne v závislosti na vašej dennej pracovnej aj pohybovej aktivite. Medzi jedlami by nemala byť dlhšia ako 4 hodinová prestávka.
Správna výživa začína kvalitnými raňajkami, pri ktorých potrebujete zohľadniť to, aký ste metabolický typ a podľa toho si vyberať vhodné potraviny.
Ak raňajkujete neskôr, zrejme nebudete potrebovať desiatu a postačia vám 4 jedlá denne. Ak budete vynechávať jedlá počas dňa, nastane večerné a prípadne aj nočné prejedanie sa.
Doprajte si preto:
- zdravé a kvalitné raňajky zohľadňujúce vás metatyp
- desiatu, ak raňajkujete zavčasu
- obed – kvalitný obed najlepšie z čerstvých surovín
- olovrant – nakoľko obvykle čas medzi obedom a večerou je príliš dlhý
- kvalitnú a menej sacharidovú večeru
Dôležité je pamätať aj na to, že každé hlavné jedlo by malo obsahovať dostatok bielkovín. Takto budete mať počas celého dňa dostatok energie a váš metabolizmus bude správne pracovať.
Nedostatok prijatej energie z kvalitných živín produkuje deficit, ktorého následkom je spomalenie metabolizmu, zníženie výkonnosti, priberanie, únava, nespavosť atď.
Večera – Tuniakový šalát s olivami a zrniečkami.
Budete potrebovať (zoznam surovín na 1 porciu):
- 120g paradajok
- 70g žltej papriky
- 20g jarnej cibuľky
- 100g uhoriek
- 10g čiernych Kalamata olív
- 30g farfale celozrnných cestovín v suchom stave
- 60g ľadového šalátu
- 120g tuniaka vo vlastnej šťave
- 7g extra panenského olivového oleja
- 10g šalátových zrniečok mix
- 10g Balsamico octu bieleho
- morská soľ, mleté korenie
Príprava:
Cestoviny uvaríme podľa návodu al dente (uvarené nie celkom do mäkka). Po uvarení ich opláchneme studenou vodou a pridáme kvapku oleja. Premiešame a prikryjeme ich, aby neoschli.
Zeleninu očistíme a pokrájame na stredne veľké kúsky. Vložíme do misy, pridáme na kolieska nakrájané olivy, uvarené vychladnuté cestoviny a tuniak bez nálevu.
Z bieleho Balsamico octu, olivového oleja a soli vymiešame dressing a prelejme na pripravený šalát. Zľahka premiešame a necháme chvíľu odstáť.
Doba prípravy: 25 minút
Výživové hodnoty: 453 kcal, Sacharidy:36, Bielkoviny: 39, Tuky: 16