Nevystavujte jedlo všade po byte…
Vyhýbajte sa miestam – zdrojom toho, kde sa na vás môžu nalepiť nežiaduce potraviny.

Ako sa hovorí, čo oko nevidí, srdce nebolí. Rovnako to platí aj pri stravovaní.
To čo nekúpim a nedonesiem domov, to nezjem.

Najmä ak trpíte stresom, emočným zajedaním, nudou, málo ste cez deň jedli, alebo sa stane, že sami neviete čo so sebou.

Ak trávite veľa času napríklad v kuchyni, lebo tam máte svoj obľúbený posed, je tam príjemná atmosféra, radi tam čítate alebo je na to iný dôvod, začnite tým, že prostredie zmeníte. Odpočívajte napríklad v obývačke, kde je jedlo horšie dostupné a nie je na očiach.

Alebo si na jar, v lete spravte pohodlie či už na záhrade (ak ju máte) alebo na balkóne, kde si v pohode môžete posedieť, trochu sa nadýchate iného ako bytového vzduchu a na slniečku môžete pookriať.

Skrátka trávte čas všade tam, kde nie je na dosah hromada jedla.

Nemajte „po ruke“ všade trochu orieškov a suchého ovocia na miskách, na stolíku, na kuchynskej linke, pri ovládačoch na televízor a pri počítači. Aj ovocie nemusí byť stále na stole. Všetko vyložené jedlo zvyšuje riziko neustálej konzumácie.

Pokiaľ vaša vôľa ešte nie je na tom najlepšie, tak sa v obchode vyhýbajte policiam so sušienkami, čokoládou či sladenými nápojmi. A ak už naozaj musíte do obchodu tak vždy s plným žalúdkom, po ceste si dajte buď kúsok proteínovej tyčinky alebo kúsok tmavej čokolády s obsahom kakaa aspoň 70%. Zníži sa vám chuť na sladké a nebudete zbesilo hádzať do košíka všetko, čo uvidíte. Hlad je najhorší radca v obchode. Zásadou ostáva, že do obchodu chodíme s nákupným zoznamom a tak sa vyhneme zónam so sladkosťami a inými lákadlami.

Ak chodíte z práce vedľa neodolateľných dobrôt v cukrárni, zmeňte trasu.
Každá zmena dokáže do vášho života priniesť niečo pozitívne. Veľký úspech sa skladá z malých zmien.

Každá drobná zmena od možnosti vyhnúť sa tomu, o čom viete, že nie je vo vašej strave vhodné, vám prinesie mnoho úspechov a dobrý pocit z vás samotných. A aj o to tu ide.

Jednou zo zmien, ktorú môžete pre seba urobiť je aj to, že si svoje večere upravíte a budete jesť viac zeleniny a ľahšie formy šalátov. A dnešný recept je práve takýto šalát …

CakankaSosovicaSalatŠošovicový šalát s hroznom a kozím syrom
Tento šalát je chutný už na pohľad, jeho príprava je veľmi jednoduchá a chute v ňou gurmánsky harmonizujúce. Červená čakanka svojou jemnou horkosťou doplnená sladkosťou tmavého hrozna a k tomu jemná chuť syra. Šošovica je naša tradičná strukovina, ktorá dopĺňa šalát o potrebné živiny a najmä rastlinné bielkoviny.

Budete potrebovať (zoznam surovín na 4 porcie):

  • 30g delikátnej horčice
  • 10ml Balsamico bieleho octu
  • 15ml sezamového oleja
  • 20g lesného medu
  • 110g šošovice
  • 150g čakanky červenej
  • 120g kozieho syra polomäkkého alebo mozzarelly
  • 180g tmavého hrozna
  • 100g rukoly
  • morská soľ, čierne korenie, bobkový list,

Príprava:
Uvarte šošovicu podľa návodu so soľou, celým čiernym korením a bobkovým listom. Uvarenú šošovicu nechajte na sitku odkvapkať. Z horčice, oleja, medu, octu, soli a korenia vyšľahajte za pomoci 30ml horúcej vody dressing. Červenú čakanku potrhajte na kúsky a rukolu prekrájajte. Vložte šošovicu do misy, pridajte čakanku, nakrájané tmavé hrozno a rukolu a premiešajte s dressingom. Na vrch posypte natrhaný (nakrájaný) kozí syr alebo mozzarellu.

Doba prípravy: 25 minút
Výživové hodnoty 235 kcal, Sacharidy: 22g, Bielkoviny: 12g, Tuky: 10g

A viete že – Tmavé hrozno radíme medzi najzdravšie ovocie, obsahuje vitamíny C, B a E, železo, zinok, draslík a selén. Tmavé hrozno je bohaté na antioxidant kvercentín, ktorý napomáha trávenie a zmierňuje zápaly v tele. Výborne osvieži a posilní váš imunitný systém.