Metabolický typ SACHARID a recept na krupoto.

KrupotoRepaUrobili ste si test a z výsledku ste sa dozvedeli, že ste sacharidový typ.
V prílohe výsledku ste síce dostali materiál na praktické využitie, ale otázok ostáva veľa

Čo to znamená, že som „sacharid“?

  • Mám sa zamerať na konzumáciu sacharidov a vynechať tuky a proteíny?
  • Alebo sa mám vyhýbať sacharidom a jesť iba proteíny a tuky?

Je veľmi rozšírený trend paleo, je to veľká módna vlna, ktorá môže nekompetentnými informáciami viac poškodiť ako pomôcť.
Takže ak ste sa doteraz obmedzovali v konzumácii sacharidov z akéhokoľvek dôvodu, tak aj toto môže byť jedna z príčin, prečo sa váš metabolizmus s týmto nedokázal vysporiadať a postupne sa spomalil.

A to mohlo viesť aj pri nezmenenom kalorickom príjme k priberaniu z neznámych príčin, alebo k nedostatku energie, zvýšenej únave, nespavosti, podráždenosti….

Nestačí si vybrať zo zoznamu potravín len tie najzdravšie, ale je potrebné vybrať si pre seba vhodné kombinácie potravín a k tomu je dôležité vedieť aký metabolický typ ste.

Rovnako to neznamená to, že ak ste sacharidový typ, že si môžete sadnúť a skončiť len pri konzumácii múčnych jedál, pečiva, chleba, ovocia …. to vôbec nie …

Určiť si sám od seba aký som asi typ môže byť rizikom … máme skúsenosť s tým, že vlastné určenie si metatypu nebýva správne.

Hlavné zásady pre sacharidový typ:

  • V dennej strave konzumujte 60% sacharidov a k tomu 25% proteínov a 15% tukov.
  • Vyberajte si zo zoznamu pre vás vhodných potravín.
  • Snažte sa v každom jedle jesť aj proteíny, aby ste regulovali hladinu cukru v krvi.
  • Vo vašich proteínoch je aj tuk a tak na to myslite pri ich príprave, aby ste neprekročili dennú dávku tuku.
  • Vyberajte si hlavne nízko / škrobové/ sacharidové druhy zeleniny a ovocia.

A jeden recept vhodný pre váš sacharidový metabolický tip:

Cviklové krupoto s tofu
Vybrali sme jedlo zložené z ľahko stráviteľných krúpkov, sezónnej zeleniny a pridali sme tofu, pre tých ktorí uprednostňujú rastlinné bielkoviny. Samozrejme si môžete kombinovať jedlo aj s morčacím, alebo iným mäsom, prípadne s pečienkami.

Čo budeme potrebovať na 4 porcie:

  • 400g mrkvy
  • 30g chrenu
  • 480g červenej repy
  • 150g cibule
  • 200g krúpkov
  • 320g údeného tofu
  • 10g Extra panenského olivového oleja
  • soľ, čerstvý rozmarín

Postup:
Na oleji restujeme do sklovita cibuľku a pridáme premyté krúpky. Podlievame trochou horúcej vody (príprava ako pri rizote), keď sa voda odparí pridáme zase malé množstvo a stále miešame. Keď sú krúpky polomäkké pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, rozmarín, osolíme a pokračujeme v podlievaní ďalej, až do vtedy kým sú krúpky mäkké. Nastrúhaný chren a nastrúhanú cviklu vmiešame do zmesi, vetvičku rozmarínu vyberieme, dosolíme a pridáme na kocky nakrájané údené tofu. Dochutíme podľa chuti. Tip: Môžete pridať trochu kvalitného bieleho Balsamico octu, alebo namiesto rozmarínu použiť čerstvý tymian.

Čas na prípravu: 20 minút
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kcal: 403, Bielkoviny: 17.9g, Sacharidy: 62.2g, Tuky: 8.7g

Tento obsah bol zaradený v Jedlá bez mäsa, Metabolický typ, Recepty, Výživa a označkovaný ako , , , , , , , . Zálohujte si trvalý odkaz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *