CokoladoveCookiesCookies alebo inak keksíky 😉
Sú super, ako taká mlska ku káve, čajíku. Tieto, ktoré sme my upravili podľa pôvodného receptu na našom obľúbenom zahraničnom blogu (http://eatgood4life.com/) sú naozaj vysoko návykové. A preto hneď ako ich upečiete, tak ich schovajte do krabice (plechovej najlepšie) aby ste po nich každú chvíľku nesiahali 😉

CokoCookies01Sú bez lepku, lebo sme použili na ne ryžovú múku. Je pravdou, že nie je úplne bežne dostupná. V každých potravinách aj v tých malých mestečkách. Ale čas od času sa každý z nás môže dostať do obchodu so zdravou výživou, kde si viete túto múku zabezpečiť a mať ju doma po ruke. Ak nemáte problém s lepkom, pšenicou, použite hladkú špaldovú múku. Cesto by sa malo správať trochu inak, pre lepok, ktorý v múke je, ale na kvalite cookies by sa to nemalo prejaviť.
Použite dobrú čokoládu a dosiahnete tak naozaj delikátnu, zamatovú chuť a ešte lepšie výživového hodnoty.

Budete potrebovať na 20-24 kúskov, podľa veľkosti

  •  2 vajcia (alebo 10 kúskov prepeličích – ak máte problém so slepačím bielkom, vajíčkom)
  • 100 ml olivového oleja (môžete použiť aj kokosový tuk)
  • 80 g hrnčeka cukru (alebo kokosového cukru, ak chcete aby cookies mali nižší GI)
  • 250 g ryžovej múky
  • 30 g kvalitného kakaa
  • 1 čl. sódy
  • 250g čokolády – rozpustiť a časť (1/4) nechať na kúsky
  • chilli, soľ
  • vanilkový extrakt

Postup:
cestoPolovicu čokolády nechajte nad parou roztopiť a druhú polovicu čokolády nasekajte na hrubo.
Vyšľahajte celé vajcia s trstinovým cukrom a pridajte olej. Ryžovú múku zmiešajte so sódou bikarbonou, štipkou soli, chilli vločkami (nemusí byť) a kakaom. Suchú zmes vmiešajte do vaječnej zmesi, dobre premiešajte, pridajte roztopenú čokoládu a na záver pridajte posekanú čokoládu. Vznikne vám tuhšia hmota, z ktorej vytvarujte cookies a dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Cookie sa roztekajú, takže vytvárajte radšej menšie placičky, ktoré oddelíte väčšími medzerami.

Pečieme pri teplote 170-180 C cca 12-15 minút. Nechajte vychladiť na plechu, pečivo z ryžovej múky je krehkejšie.