senzitivita_intolerancia

Je to tak, máte nadváhu a aj keď sa stravujete racionálne a začali ste s pohybom, lepšie spávate, napriek tomu sa vás vaša nadváha drží a nedarí sa vám schudnúť

Ak chcete schudnúť je veľmi dôležité upraviť stravovanie , zaradiť do svojho života pravidelný pohyb, kvalitný spánok, relax, pitný režim, no niekedy to naozaj nestačí.

Máte neustále ekzémy, problémy s pleťou, vlasmi, pokožkou?

Príčin môže byť viacero. Užívanie liekov, hormonálne problémy, problémy so štítnou žľazou, stres, metabolické poruchy, ale je dôležité vedieť, že to môže byť spôsobené aj neznášanlivosťou – senzitivitou na niektoré potraviny.

Potravinová neznášanlivosť, senzitivita – či často používaný pojem intolerancia, je zdravotný problém, ktorý väčšina z nás ani nevníma.

Iba čas od času skonštatujeme, že je nám ťažko po obede a zdôvodníme si to veľkou porciou, alebo mastnejšou kačicou, alebo zeleninou, ktorá nadúva.

Môže to byť tak, veď sú potraviny, ktoré nedokážeme dobre stráviť (metabolizovať) a pri ich konzumácii dochádza k tráviacim poruchám. Rozhodneme sa, že ich načas vylúčime  z jedálnička, ale len načas, lebo potom prídu oslavy a hlavne chuť na všetky tie dobroty, ktoré na slávnostnom stole obvykle sú.

A potom si dáme horký čaj na žalúdok alebo kalíštek niečoho tvrdého alebo dokonca pomocnú tabletu (veď z televízie nám neustále púšťajú rôzne reklamy na tieto voľne dostupné prostriedky, ktoré zázračne rýchlo účinkujú) a život ide ďalej.

Len čas od času si povzdychneme, že zrejme máme geneticky dané, že naša pleť je suchá, plná vyrážok, boľavá, alebo že vlasy máme po pra-tete, také suché, lámavé, alebo nás nadúva, pretože otec to mal tiež … hľadáme príčiny v genetike a pritom riešenie môže byť také jednoduché.

Avšak neriešená senzitivita na potraviny (neznášanlivosť, intolerancia) a jej následky, môžu neskôr spôsobiť závažné zdravotné komplikácie.

Z dlhodobého hľadiska dochádza k výraznému zaťaženiu tráviaceho a potom aj  imunitného systému a dochádza k ich poškodeniu. Do krvného obehu sa totižto dostávajú látky, ktoré tam nemajú čo hľadať. Kolotoč ochorení sa roztáča.

Nebezpečné pri potravinovej neznášanlivosti je aj to, že sa nemusí prejaviť ihneď (na rozdiel od alergickej reakcie), ale až niekedy za pár hodín, alebo dní … A vtedy už nedávame do súvislosti zdravotné problémy, prejavy nemoci, so zjedenou potravinou.

Vetu: „ Veď doteraz mi nikdy nič nebolo….“ poznáme asi všetci. Vždy sa na nej trochu pobavím a spomeniem si na príslovie: Dovtedy sa chodí s džbánom po vodu, kým sa ucho neodtrhne. 🙂

Prejavy neznášanlivosti a potraviny môžu byť nasledujúce:

  • nadváha, začervenanie pokožky, ekzém, vyrážky, akné, rôzne zápaly, bolesti brucha, tráviace ťažkosti, migréna, zadržiavanie vody, nespavosť, zvracanie, nadúvanie, dýchacie problémy, nádcha, syndróm dráždivého čreva, depresie, chronická únava, strata pozornosti, neplodnosť, hyperaktivita …

Zdá sa vám to priveľa? Pravdou však je, že všetky tieto prejavy môžu ukazovať na to, že trpíte týmto problémom.

Ako zistiť senzitivitu na niektorú potravinu?

Jednou z možností sú krvné testy u lekára, no tie poisťovne nepreplácajú.

Druhou možnosťou je jednoduchý domáci test, pomocou ktorého máte v priebehu hodiny základné výsledky a viete sa ďalej zariadiť. (Ak potrebujete kontakt, napíšte nám na mailovú adresu: akosiuvaritzdravie@gmail.com)

Test je hotový a čo potom?

Na základe výsledkov je potrebné vyradiť potraviny, zložky potravín na dobu 3 a viac mesiacov, podľa výsledok. Niektoré stačí obmedziť. Avšak dôležité je sledovať etikety, naštudovať si to, čo jesť môžete a čo nie.

Napríklad:

  • Ak máte neznášanlivosť pšenice nemôžete jesť ani zemiakové hranolky, ani kečup… a takmer žiadne pečivo.
  • Ak  máte neznášanlivosť kvasníc musíte sa vyhýbať nielen klasickému kysnutému chlebu, koláčom, ale aj nakladaným uhorkám, kvasenej kapuste, hubám, či dokonca pivu, vínu, obmedziť ovocie, cukor atď.

Verte, že nie je úplne jednoduché zostaviť si jedálniček pri prípadných kombináciách neznášanlivostí napríklad: na pšenicuvajciakvasnicekukuricu, pri súčasnej alergii na bielkovinu kravského mlieka a sóju…

Ale všetko je možné. Výživa rozhoduje o tom ako sa cítime, ako vyzeráme a aj o dĺžke nášho života.

Pripravili sme špeciálnu a naozaj jedinečnú publikáciu svojho druhu na Slovensku aj v Čechách. Knihu, kde nájdete veľmi dôležitý odborný úvod od MUDr. Kataríny Bergendiovej, poprednej odborníčky, imuno-alergologičky a k tomu 55 super receptov aj pre kombinácie intolerancií a alergií. (lepok, sója, mlieko, vajcia, orechy, pšenica …)

SObalkaKnihykvelý pomocník na to, ako začať a pokračovať v kvalitnej, zdravej strave tak, aby ste neboli ochudobnení o živiny, čo je častý problém pri senzitivite a navyše 🙂 tieto recepty pomáhajú aj pri chudnutí 😉

Knihu si môžete objednávať na http://mio.akosiuvaritzdravie.sk