Upútal nás obrázok na jednom blogu (http://www.feastingonfruit.com/) úplne tmavej čoko torty a tak sme nazreli, čo sa v nej skrýva, čo vlastne robí jej farbu.
Obľubujeme recepty, ktoré sú len z pár ingrediencií. Na naše prekvapenie
neboli v súpise surovín žiadne vajíčka, mlieko, múka, orechy 🙂 takže super recept pre tých, ktorí majú problémy s týmito potravinami. Čo je jedna z náplní, ktorou sa zaoberáme nielen na blogu, ale aj u nás v ambulancii výživy a vitality. (senzitivita, intolerancie, alergie na potraviny)
Na tomto mieste chceme napísať, že nevyhľadávame bezlepkové recepty z dôvodu rozšírenej módnej vlny (lepok ako taký, nie je škodlivý) , ale hľadáme recepty pre ľudí, ktorí momentálne potrebujú upraviť svoju stravu z dôvodov neznášanlivosti na niektoré zložky v potravinách, alebo majú diagnostikovanú potravinovú alergiu, celiakiu a pod.
K tomu sme napísali aj jednu skvelú knihu s odbornými radami lekára a receptami na všedný deň – Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ.
Ale späť k receptu.
Iba päť surovín! Kakao, prášok do pečiva, čučoriedky, kokosový cukor a vanilkový extrakt.
Naša zvedavosť na výsledok spôsobila, že sme okamžite kúpili mrazené čučoriedky a náš experiment začal.
Nečakajte klasickú piškótovú tmavú tortu, toto je lahôdka, ktorá je naozaj plná čokolády a ovocia, má jemnú konzistenciu, skoro ako lávový koláčik (ako keby sa mierne roztekala), chutí teplá s troškou ochuteného jogurtového krému (napríklad dobrou vanilkou), alebo vanilkovou zmrzlinou a pod.
Je to chuťový zážitok, prekrásna bodka po skvelom obede 🙂
Čo budete na koláčik potrebovať:
- ¾ pohára kvalitného kakaového prášku
- ½ pohára čučoriedkového pyré (popis nižšie)
- ¼ pohára kokosového cukru
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva (bez fosfátov)
- 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
- 15-18 cm formu na pečenie, nebielený papier na pečenie
Postup:
Kakao zmiešajte s práškom do pečiva a kokosovým cukrom (môže byť aj trstinový).
Mrazené čučoriedky rozmixujte na pyré. Na prípravu ½ pohára pyré budete potrebovať cca 1 ¼ pohára mrazených čučoriedok.
Pyré spolu s vanilkovým extraktom vmiešajte do kakaovej zmesi a túto dajte do pripravenej formy.
Pečte na 170 °C asi 20 minút. Podľa našej skúsenosti môžete piecť aj 25-30 minút. Experimentujte 🙂
My sme skúšali koláči aj neskôr. keď sme ho dali zachladiť do chladničky. Najviac chutil na 2 deň 😉 … teda ak vám vydrží. Ale je to veľmi sýty dezert, takže určite nepotrebujete veľké porcie.