Viem, že väčšina z nás obľubuje tradičné slovenské jedlá a tieto plnené ovocné gule medzi také určite patria 🙂 Vždy som obdivovala moju babičku ako ich jednu po druhej hádže s ľahkosťou do vody a vyťahuje nádherné symetrické guľky, ktoré chutili, ako by ich pripravilo samo nebo.
Vždy to urobila tak, že keď som mala prísť nechala si na boku zopár varených zemiačikov, ktoré postrúhala, pridala trochu múky a z cesta vytvorila guľky naplnila čerstvým alebo zaváraným ovocím a kým sme sa rozprávali o tom, čo zažila za posledný čas, položila mi na stôl čerstvé voňavé a chutné gule. A popri tom ešte urobila do zásoby šúľance, dala ich na tácku a šup do mrazáku. Keď zmrzli preložila ich do vrecka a už bola rezerva pre naše mlsné jazýčky. Bola to skrátka babička. Človek, ktorý by Vám aj modré z neba zniesol 🙂

Obdobie od neskorej jari do jesene je vždy sezónou čerstvého ovocia, jahôd, marhúľ, potom sliviek a s tým sú spojené ovocné knedličky a koláče. Chuť čerstvého domáceho ovocia nevyváži nič, je vhodné na varenie a pečenie.

Príprava ovocných zemiakových knedlí je jednoduchá a rovnako je jednoduchá príprava knedlí z iného cesta – odpaľovaného, rezancového alebo tvarohového.

Ak však máte v rodine niekoho, kto má potravinovú senzitivitu na lepok, alebo pšenicu je  potrebné zmeniť suroviny na ich prípravu.
V súčasnosti medzi najčastejšie problémy patrí potravinová senzitivita  alebo samotná intolerancia (najčastejšie vrodený nedostatok enzýmu laktáza) na laktózu, alergia na bielkovinu kravského mlieka, alebo precitlivelosť na vajcia. (zväčša vaječný bielok)

A tak ak máte tento problém, alebo chcete len ochutnať niečo tradičné avšak zdravšie, odporúčame vám vyskúšať tento tradičný, ale na suroviny netradičný recept.
Pri troche trpezlivosti môžete pre svojich najbližších pripravovať obľúbené jedlá bez obmedzení.
A prečo hovorím o trpezlivosti?

Recept nie je zložitý, ale ako všetko nové potrebuje iný prístup 🙂

Základom cesta je varené pšeno. Je to lúpané proso a je to pseudoobilnina, ktorá neobsahuje lepok a má vysokú výživovú hodnotu.
Pšeno je pre nás Slovákov veľmi príbuzná obilnina. Pestovali sme ju celé stáročia a je takpovediac naša 🙂 aj keď pochádza z Číny, východnej Ázie 😉 Postupne ho však z našej stravy vytlačila pšenica.

Zo pšena si pripravíte chutnú sladkú kašu na raňajky, alebo slanú kašu s opraženou cibuľkou a slaninkou, alebo tvarohom či bryndzou. Je veľmi veľa receptov z touto surovinou a oplatí sa skúšať.

Varíme ho vo vode v pomere 1:2. Pšeno 1 : 2 voda

Na prípravu cesta budete potrebovať:

  • 300g uvareného pšena
  • 50g kukuričnej múky (alebo na jemno pomletej ryžovej)
  • 15g kukuričného škrobu (Maizena) (alebo zemiakového, ryžového a pod.)
  • štipku soli
  • ovocie do knedlí, mak ako posyp na šúľance aj knedle, alebo orechy, kozí či ovčí tvaroh alebo tvaroh bez laktózy a pod.
  • ghee – prepustené maslo, ktoré môžu konzumovať aj ľudia trpiaci potravinovou alergiou na kazeín (mliečnu bielkovinu) alebo intoleranciou na laktózu, prípadne môžete použiť kokosový tuk a pod.

Postup:
Uvarené vychladnuté pšeno zmiešajte s kukuričnou múkou a škrobom. (môžete použiť aj ryžovú múku a zemiakový škrob, ak trpíte potravinovou senzitivitou na kukuricu)
Je dôležité do prosa zapracovať tie dve suroviny. Ak je to veľmi suché pridajte kvapku vody (nie viac). Nechajte cesto chvíľu postáť. Vytvarujte z neho šúľance, alebo vytvorte ovocné knedle.
Vodu v hrnci priveďte k varu, osoľte ju a šúľance a knedle do nej vložte. Znížte prívod tepla a varte pár minút, knedle vyplávajú na povrch. Vyberte ich, posypte makom, orechmi, opraženou strúhankou, alebo tvarohom.

Polejte maslom, ghee, alebo kokosovým olejom.

Veríme, že si pochutnáte a pošlete nám vašu fotku, ďakujeme.

Aby Strava neškodila, jedlo ako priateľ II

A ak hľadáte ďalšie inšpirácie pre Vašu kuchyňu, určite Vám odporúčame naše knihy. Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ I a II. v ktorých nájdete spolu viac ako 100 receptov a mnoho rád, tipov a trikov do kuchyne a pre výživu.