Uvarili sme si vynikajúcu polievku Pho ga z kráľovského kurčaťa a ostalo nám mäkké, chutné a kurčaťom voňajúce mäso. Rozhodli sme sa ho použiť do plnky slaného koláču. Takýto koláč je vhodným obedom v horúcich dňoch, alebo večerou s dobrým vychladeným pivom, či pohárom vína s priateľmi.
Koláč chutí teplý, ale nám chutil aj na studeno. Pripraviť ho môžete s rôznymi kombináciami zeleniny, bylinkami a koreninami. Základné cesto si môžete predpiecť skôr a samotná príprava s plnkou vám zaberie maximálne – 30 minút a pohostenie môže začať.
Na jeden koláč v okrúhlej forme (cca. 24 cm – 8 porcií) budete potrebovať:
Cesto:
- 250 g špaldovej celozrnnej múky
- 1 ks vajce
- 100 g masla
- lyžička soli
Náplň:
- 400 g vareného kuracieho mäsa
- 200 g karotky
- 200 g zelených fazuliek
- 100 g hnedých šampiňónov
- 1 polievková lyžica oleja
- 4 vajcia
- 150 g kyslej hustej smotany 10%
- muškátový oriešok, soľ, korenie
- 30 g horčice
Postup:
Príprava cesta:
Špaldovú celozrnnú múku, lyžičku soli, jedno vajce a maslo spracujte na cesto, ktoré rozvaľkajte do kruhovej formy, dno popichajte vidličkou a dajte piecť do rúry na cca. 20 minút pri 180°C.
Príprava náplne:
Očistené hnedé šampiňóny nakrájajte na štvrťky a prudko ich opečte na horúcom oleji a nechajte ich vychladnúť. Varené kuracie mäso z polievky nakrájajte na kúsky. Karotku pozdĺžne nakrájajte a vložte ju do vriacej osolenej vody na cca 3-5 minút. Rovnako ovarte aj očistené fazuľové struky . Na predpečený korpus rozdeľte nakrájané mäso, restované šampiňóny, rozložte predvarené prúžky mrkvy a aj fazuľové strúčky. Štyri vajcia rozšľahajte so soľou, pridajte horčicu, mleté korenie a aj strúhaný muškátový oriešok. Vaječnú zmes doplňte kyslou smotanou a ešte šľahajte, aby vznikla hladká zmes, ktorou prelejte koláč a dajte ho zapiecť na 20 minút pre 200°C.
Náplň si upravte podľa svojich chutí, je vhodná každá zelenina a bylinky.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
- Energetická hodnota: 355 kcal
- Sacharidy: 28 g
- Bielkoviny: 21 g
- Tuky: 18 g