Grilovačka – Pražma s dipom zo sušených paradajok a avokáda

GrilovanaPrazmaSalsa-11 Konzumácia morských rýb u nás na Slovensku je minimálna – to je známe z každej štatistiky. Nie všade sú tieto rybky v obchodoch dostupné, nie sú to tradičné jedlá našej kuchyne a priznajme si, že sú aj cenovo náročnejšie.  Je však dobré, že si doprajeme naše chutné ryby. Pstruha, kapra.

A myslíme, že najčastejšie sa na našich stoloch objavuje rybie filé, ktoré je takmer bez kostičiek a preto aj deťom viac chutí a je pre ne bezpečnejšie.

My sme nedávno, pri našej pracovnej ceste na Orave, našli v jednom obchodnom reťazci  krásne čerstvé chladené pražmy zlaté a okamžite sme si predstavili grilovanie. Veď je tu leto a s ním spojená táto obľúbená najmä víkendová činnosť.

A keďže grilovať sa nemusia iba klobásky a mäso, rozhodli sme sa pre vynikajúcu grilovanú rybku na večeru.

GrilovanaPrazmaSalsa-03Pražma zlatá je morská ryba, ktorá má veľmi chutné biele mäso a málo kostí. V Stredomorí ju pripravujú na grile len osolenú, okorenenú s dobrým olejom a bylinkami. Práve takto vynikne jej dobrá chuť.

A tak sa dnes podelíme s vami s jednoduchým, chutným a nami overeným, ochutnaným  receptom na túto grilovanú pochúťku.

Recept na grilovanú pražmu:

Budete potrebovať na dve porcie:

  • 2ks pražmy zlatej
  • morskú soľ
  • olej – my sme použili dobrý olivový olej
  • korenie – čierne, farebné podľa chuti – lepšie použiť takéto ako rôzne koreniace zmesi, ktoré obsahujú dochucovadlá, škroby a pod.
  • čerstvú petržlenovú vňať (prípadne iné bylinky)
  • citrón alebo limetu
  • jarnú cibuľlku alebo šalotku, prípadne klasickú cibuľu

GrilovanaPrazmaSalsa-04GrilovanaPrazmaSalsa-05GrilovanaPrazmaSalsa-06

 

 

 

 

Postup:
Pražmu zlatú umyte, osušte obrúskom. Rybu osoľte zvnútra a zvonku morskou soľou, môžete ju pokvapkať citrónom (limetkou). Do rybky vložte jarnú cibuľku, zväzok čerstvej petržlenovej vňate. Podľa chute môžete použiť pór, červenú cibuľu, papriku a pod.
Celú rybu natrite dobrým olejom a nechajte v chladničke aspoň 2 hodiny odležať. Pripravte si dobrú pahrebu v grile a rybu položte na rošt, alebo na grilovaciu misku.

Nechajte grilovať aspoň 5-7 minút z jednej strany a potom opatrne otočte a grilujte rovnaký čas aj z druhej strany.
A počas toho máte čas na prípravu tohto skvelého dipu 🙂

Budete potrebovať:

  • sušené paradajky v oleji
  • čerstvé paradajky
  • toastový chlieb – alebo to urobte tak ako my a použite celoražný chlieb
  • zrelé avokádo
  • čerstvú petržlenovú vňať
  • čerstvú kôprovú vňať
  • citrón (limetku)
  • červenú cibuľu
  • kvalitný olivový olej

Postup:GrilovanaPrazmaSalsa-10
Sušené paradajky v oleji nakrájajte na malé kocky. Čerstvé paradajky rozkrojte, vyberte vnútro a dužinu tiež nakrájajte na drobné kocky. Červenú cibuľu nakrájajte tiež na kocky. K zelenine pridajte zrelé avokádo, nasekanú petržlenovú a kôprovú vňať, olej a soľ. Podľa chuti môžete pridať mleté korenie.

Toastový chlieb (alebo ražný) opečte na sucho na panvici, nakrájajte na drobné kocky a vmiešajte do zeleniny.

A potom …. už len vychutnávajte spolu s grilovanou rybkou a ak môžete doprajte si pohár kvalitného suchého bieleho či ružového vínka 🙂

Podeľte sa s Vašimi fotografiami grilovanej rybky. Tie naj uverejníme 🙂

Tento obsah bol zaradený v Recepty, Ryby, Výživa a označkovaný ako , , , , , , , , , , , . Zálohujte si trvalý odkaz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *