Už som piekla veľa mrkvových koláčov, väčšinou s pridaním múky a tuku. Avšak nedávno vznikla požiadavka klientov na jednoduchý a šťavnatý koláč bez lepku a bez laktózy. Nepoužívam pri pečení bezlepkové zmesi a tak som sa potešila, že je z prirodzene bezlepkových surovín.
Recept nie je môj (náš) originál, ale je to mierne upravený recept z jednej rakúskej rodinnej reštaurácie. Podávajú ho tam ako dezert so šľahačkou, alebo vanilkovou zmrzlinou 🙂
A tu je recept na jeden veľký plech (42×34 cm) budete potrebovať:
- 650 g na jemno nastrúhanej mrkvy
- 180 g trstinového cukru
- 450 g najemno pomletých mandlí (resp. mandľovej múky)
- nastrúhaná kôra z jedného pomaranča
- šťava z jedného pomaranča
- 10 vajec
- 1 prášok do pečiva (bez lepku)
- trochu rumu
- štipka soli
Postup:
Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Mandle zomeľte na kávovom mlynčeku (ak nepoužijete mandľovú múku). Žĺtky s cukrom šľahajte do peny, pridajte šťavu z pomaranča a aj strúhanú kôru.
Pridajte aj rum a zmes premiešajte spolu s mandľami, do ktorých ste pridali prášok do pečiva.
Na záver vmiešajte postupne strúhanú mrkvu a vyšľahaný bielkový sneh. Pripravenú hmotu rozotrite na plechu s papierom na pečenie a pečte pri 170°C cca 35 – 40 minút.