MrkvovoMandlovyKolac-2
Už som piekla veľa mrkvových koláčov, väčšinou s pridaním múky a tuku. Avšak nedávno vznikla požiadavka klientov na jednoduchý a šťavnatý koláč bez lepku a bez laktózy. Nepoužívam pri pečení bezlepkové zmesi a tak som sa potešila, že je z prirodzene bezlepkových  surovín.

Recept nie je môj (náš) originál, ale je to mierne upravený recept z jednej rakúskej rodinnej reštaurácie. Podávajú ho tam ako dezert so šľahačkou, alebo vanilkovou zmrzlinou 🙂

A tu je recept na jeden veľký plech (42×34 cm) budete potrebovať:

  • 650 g na jemno nastrúhanej mrkvy
  • 180 g trstinového cukru
  • 450 g najemno pomletých mandlí (resp. mandľovej múky)
  • nastrúhaná kôra z jedného pomaranča
  • šťava z jedného pomaranča
  • 10 vajec
  • 1 prášok do pečiva (bez lepku)
  • trochu rumu
  • štipka soli

MrkvovoMandlovyKolac-3Postup:
Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Mandle zomeľte na kávovom mlynčeku (ak nepoužijete mandľovú múku). Žĺtky s cukrom šľahajte do peny, pridajte šťavu z pomaranča a aj strúhanú kôru.

Pridajte aj rum a zmes premiešajte spolu s mandľami, do ktorých ste pridali prášok do pečiva.

Na záver vmiešajte postupne strúhanú mrkvu a vyšľahaný bielkový sneh. Pripravenú hmotu rozotrite na plechu s  papierom na pečenie a pečte pri 170°C cca 35 – 40 minút.