Domáci chlebík za 3 minúty

Priznám sa, rada varím a pečiem a  viem, že dobré veci potrebujú čas a pozornosť pri príprave.

To však neznamená, že strávim hodiny v kuchyni pri varení a pečení, už to tak nie je, to je našťastie minulosť. Pri klasickej kuchyni, ktorú som automaticky prebrala z domu, tak ako väčšina z nás, to tak bol. Nedeľné varenie obeda trvalo aj 4 hodiny……juuj.

Aj teraz varím a nielen v nedeľu, ale potrebujem najviac hodinu.

Rada jem chlieb, taký chutný, voňavý, ale iný ako z klasickej bielej pšeničnej múky 😉.
Taký, čo vydrží pár dní. Taký, čo neobsahuje obrovské množstvo rôznych prísad, konzervantov, kypridiel, ktoré mu majú vylepšiť chuť, vzhľad a vraj aj kvalitu.

Rada jem chlieb z múky, droždia alebo dobrého domáceho kvásku, soli a chlebového korenia. Ale taký bežne nekúpim. Sú ešte malé pekárne, kde pečú poctivý chlebík z múky a nie zo zmesí, ale treba dlho hľadať a jeho cena je primeraná jeho vysokej kvalite.

Tak si pečiem sama a … má to veľa výhod.

1. Viem presné zloženie a kvalitu surovín.
2. Ochutím si ho podľa seba.
3. Nemusím ho miesiť.
4. Mám vždy dobrý chlieb.
5. …. a v neposlednom rade, jeho príprava je rýchla a vydarí sa vždy.

Rozdala som už veľakrát tento recept a vždy bol úspešný. Tak som sa rozhodla podeliť sa aj s vami všetkými, upečte si vlastný chlebík a kombinujte chute.

Teším sa na vaše úspechy 🙂

chlieb
Tu je recept:

  • 500g celozrnnej špaldovej múky (prípadne 50:50 špaldová a ražná múka)
  • 0,5-1 čajová lyžička soli (podľa chuti)
  • 450ml vlažnej vody
  • balíček sušeného droždia
  • chlebové korenie 2 čajové lyžičky
  • pridajte si zrniečka (tekvicové, ľanové, sézamové, slnečnicové…)
  • alebo oriešky, bylinky, olivy a pod.

Postup:
Všetky suroviny zmiešame a vlejeme do formy na chlieb. Ja používam srnčí chrbát vyložený papierom na pečenie. Vložíme do studenej rúry, ktorú sme  nastavili na 200°C a za jednu  hodinu je hotovo.

Prajem Vám dobrú chuť a verím, že neprestanete piecť takto ľahko.

Pochváľte sa na našom blogu vašimi úspechmi, fotografiami, či nápadmi. Ten najviac zaujímavý, oceníme peknou cenou. Pošlite nám svoje nápady, fotografie na našu emailovú schránku: akosiuvaritzdravie@gmail.com

Tento obsah bol zaradený v Chlieb, pečivo, Recepty a označkovaný ako , , . Zálohujte si trvalý odkaz.

13 odpovedí na Domáci chlebík za 3 minúty

  1. Lea povedal:

    Renka, Jarka, vyborny chlebik a skvele jednoducha priprava! Dakujem 🙂 Ako je z vasej skusenosti najlepsie ho skladovat?

  2. Lada povedal:

    Zdravim, vedeli by ste mi poradit alternativu na chlebik bez drozdia? Dakujem 🙂

    • Dobrý deň Lada,
      Práve v súčasnosti testujeme jeden chlebík, ktorý je bez múky, lepku a aj bez kvasníc. Čoskoro bude určte aj na blogu, lebo je o takéto výrobky veľký záujem. Takže stačí nás sledovať. V tomto chlebíku 3 minútovom je droždie nutnosťou.
      Ak máte záujem o chlieb bez droždia, myslíme, že toto spĺňa knackebrot napríklad RACIO.
      Pekný deň od nás
      J&R

  3. HELUS povedal:

    Tento chlebik urcite urobim z mojej bezlepkovej muky.

  4. Monika povedal:

    Dakujem za Vasu ,odpoved urcite ho vyskusam;-)

  5. Monika povedal:

    Chcem sa spytat treba urobit kvasok al nie? A to cesto netreba nechat podkysnut v tej forme? Pytam sa preto lebo vacsina chlebikov treba nechat podkysnut al cesto? Rada bych ho skusila,zaujimavy receptik tak radsej sa pytam.dakujem;-)

    • Milá Monika,
      Tento chlebík sa robí bez kysnutia, preto je jeho príprava taká rýchla a jednoduchá. To kysnutie sa deje práve tým, že sa celá masa dá do studenej rúry. Čiže postupným zahrievaním rúry dôjde k prekvaseniu. Krása chlebíka je v jednoduchosti prípravy. Samozrejme, nie je to taký klasický nadýchaný chlieb, ktorý sa robí klasickým droždím, kysnutím … je hutnejší, pevnejší a preto oveľa sýtejší 🙂
      J&R

  6. Iva povedal:

    Prosím Vás a čím môžem nahradiť chlebové korenie? Alebo aké korenie to je, lebo žijem v zahraničí a nepoznám to. Ďakujem. Chlebík vyzerá chutne a príprava jednoduchá, chcem ho vyskúšať 🙂

    • Dobrý deň 🙂
      Chlebové korenie sa predáva obvykle v dm drogériách pod značkou Alnatura ako brotgewürz. Ak nemáte blízko dm drogériu, potom môžete použiť mletú rascu, aníz, koriander, fenykel – koreniny, ktoré pomáhajú zlepšiť trávenie chlebíka 🙂
      Dajú sa však používať aj sušené bylinky, trochu experimentovať s chuťami 😉 bazalka, rozmarín či tymian.
      Držíme palce pri pečení a potešíme sa fotkám Vášho chlebíka 🙂
      Jarka & Renka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *