Priznám sa, rada varím a pečiem a viem, že dobré veci potrebujú čas a pozornosť pri príprave.
To však neznamená, že strávim hodiny v kuchyni pri varení a pečení, už to tak nie je, to je našťastie minulosť. Pri klasickej kuchyni, ktorú som automaticky prebrala z domu, tak ako väčšina z nás, to tak bol. Nedeľné varenie obeda trvalo aj 4 hodiny……juuj.
Aj teraz varím a nielen v nedeľu, ale potrebujem najviac hodinu.
Rada jem chlieb, taký chutný, voňavý, ale iný ako z klasickej bielej pšeničnej múky 😉.
Taký, čo vydrží pár dní. Taký, čo neobsahuje obrovské množstvo rôznych prísad, konzervantov, kypridiel, ktoré mu majú vylepšiť chuť, vzhľad a vraj aj kvalitu.
Rada jem chlieb z múky, droždia alebo dobrého domáceho kvásku, soli a chlebového korenia. Ale taký bežne nekúpim. Sú ešte malé pekárne, kde pečú poctivý chlebík z múky a nie zo zmesí, ale treba dlho hľadať a jeho cena je primeraná jeho vysokej kvalite.
Tak si pečiem sama a … má to veľa výhod.
1. Viem presné zloženie a kvalitu surovín.
2. Ochutím si ho podľa seba.
3. Nemusím ho miesiť.
4. Mám vždy dobrý chlieb.
5. …. a v neposlednom rade, jeho príprava je rýchla a vydarí sa vždy.
Rozdala som už veľakrát tento recept a vždy bol úspešný. Tak som sa rozhodla podeliť sa aj s vami všetkými, upečte si vlastný chlebík a kombinujte chute.
Teším sa na vaše úspechy 🙂
- 500g celozrnnej špaldovej múky (prípadne 50:50 špaldová a ražná múka)
- 0,5-1 čajová lyžička soli (podľa chuti)
- 450ml vlažnej vody
- balíček sušeného droždia
- chlebové korenie 2 čajové lyžičky
- pridajte si zrniečka (tekvicové, ľanové, sézamové, slnečnicové…)
- alebo oriešky, bylinky, olivy a pod.
Postup:
Všetky suroviny zmiešame a vlejeme do formy na chlieb. Ja používam srnčí chrbát vyložený papierom na pečenie. Vložíme do studenej rúry, ktorú sme nastavili na 200°C a za jednu hodinu je hotovo.
Prajem Vám dobrú chuť a verím, že neprestanete piecť takto ľahko.
Pochváľte sa na našom blogu vašimi úspechmi, fotografiami, či nápadmi. Ten najviac zaujímavý, oceníme peknou cenou. Pošlite nám svoje nápady, fotografie na našu emailovú schránku: akosiuvaritzdravie@gmail.com