Tento recept nie je zložitý, využíva suroviny, ktorú sú pre nás blízke a spája zeleninu tak, aby poskytla plnohodnotné zdroje bielkovín. Preto sa hodí aj pre tých, ktorí sa vyhýbajú živočíšnym produktom, sú vegáni, alebo vegetariáni.
Je to trochu netradičné spojenie kapusty a šošovice, ale po prvom ochutnaní si tú kombináciu určite obľúbite. Jedlo zahrieva a to sa na nasledujúce sychravé dni jesene a zimy určite hodí.
Pri príprave plnky pridajte koreniny, sú dôležité, pretože práve ony zvýraznia chuť šošovice a celého jedla.
Budete potrebovať na 2 porcie:
- 300 g kapustových listov
- 70 g cibule
- 5 g cesnaku
- 90 g mrkvy
- 90 g šošovice, môžete použiť aj beluga – čiernu šošovicu, alebo kombinovať rôzne druhy strukovín – šošovica, mungo, maslová fazuľa, strakatá a pod.
- 30 g hrozienok
- 200 g lúpaných paradajok
- soľ, curry korenie, drvená rasca, čierne korenie, chilli – voliteľné
- môžete použiť aj garam masala a pod.
- 15 g repkového oleja
Príprava:
Šošovicu umyte v studenej vode a varte ju bez soli približne 15 až 20 minút do polomäkka. Mrkvu očistite a nakrájajte ju na 5mm kocky. Na panvici rozohrejte olej a mrkvové kocky restujte približne 8 minút pri miernej teplote.
Medzitým vo veľkom hrnci priveďte k varu osolenú vodu a vložte do nej oddelené listy kapusty, ktoré ste si predtým pripravili. Kapustové listy nechajte vo vriacej vode max. 2-3 minúty (záleží od hrúbky listov), vyberte ich a vložte do ľadovej vody.
Uvarenú šošovicu zlejte z prebytočnej vody, polovicu z nej rozmixujte ponorným mixérom, zmiešajte s ostatkom varenej šošovice, hrozienkami, curry korením a mrkvovými kockami. Pridajte podľa chuti soľ, korenie, poprípade čerstvú vňať. (vhodná je petržlenová, alebo mäta resp. medovka)
Očistite cibuľu, cesnak a nakrájajte ich na drobno. Rozohrejte trochu oleja a poduste cibuľu s cesnakom, pridajte lúpané paradajky aj so šťavou a varte asi 10 minút mierne. Omáčku preložte do zapekacej misy.
Predhrejte si rúru na 180°C.
Kapustové listy vyberte zo studenej vody, trochu osušte a ak treba tak vyrežte z nich stredový hlúbik. Na každý list rozdeľte šošovicovú plnku a opatrne zaviňte a zaistite špáradlom, alebo kuchynskou niťou. Hotové závitky položte na omáčku a zakryté nechajte v rozohriatej rúre cca 20 min.. Po tomto čase rolády otočte a ešte 10 min. pečte odokryté.
Doba prípravy: 60 minút
Výživové hodnoty: 345kcal, Sacharidy: 50g, Bielkoviny: 16g, Tuky: 8g
Tip: Ak pripravujete viac porcií a potrebujete mať pekné celé listy kapusty skúste tento postup: z hlávky kapusty vyrežte hlúbik, do vzniknutého otvoru vpichnite vidlicu na mäso a kapustovú hlávku ponorte na dve minúty do vriacej vody. Vyberte ju a stiahnite vrchné listy a ponorte ich do studenej vody. Tento postup opakujte pokiaľ nemáte dostatok listov kapusty.
Niečo navyše: Šošovica je strukovina, so značnou zásobárňou rastlinných bielkovín, vitamínov skupiny B a minerálov (draslík, fosfor, horčík, vápnik). Má v sebe aj veľa železa a tým podporuje tvorbu, ale aj cielenú obnovu krvi. Podobne ako ďalšie strukoviny reguluje činnosť čriev a funguje ako skvelá prevencia pri zápche. Je vhodná aj pre diabetikov, lebo znižuje obsah cukru v krvi.