imunitaSedíte v čakárni a pozorujete okolie až z ordinácie vyjde sestra a pozve vás do ambulancie. No a potom to príde … pri návšteve u lekára sa dozviete, že váš imunitný systém je oslabený a to je dôvod prečo u vás prepukla choroba.

  • Jednoducho povedané, ale čo s tým?
  • Ako ho posilniť?
  • A vôbec, kde je vlastne schovaný náš imunitný systém?

To sú otázky, na ktoré sa však nie vždy v ambulancii dozviete odpovede. 

Hlavne na jeseň a začiatkom zimného obdobia sa slovo imunita skloňuje takmer všade. V autobuse alebo električke počujete ako mamička lamentuje nad tým, že je chrípka a deti isto ochorejú lebo ich imunita je slabá. V reštaurácii od vedľajšieho stolu počujete, ako sa pán rozčuľuje nad tým, že či sú riady dobre umyté, lebo on má slabú imunitu a je jeseň … chrípka všade kam sa pozrie. Alebo v práci, kolegyňa pri vedľajšom stole kýcha takmer v kuse a …. vy si pomyslíte: Bože len aby som neochorel(a), či to moja imunita vôbec vydrží…

No najčastejšie sa toto slovíčko skloňuje v médiách. A už to začína. Dostatočne včas nás upozorňujú na našu oslabenú imunitu. Hmmmm … ale odkiaľ to vedia?A samozrejme nám hneď odporučia zaručené riešenia!

Tieto riešenia sú v podstate závislé na tom, ktorá farmaceutická firma si dala reklamu vyrobiť. Niekto odporúča vitamín C, niekto multivitamín, alebo sa dozvedáme, že nám zaručene pomôžu zázračné byliny z pralesov, alebo rôzne bobuľky a semiačka, ktoré nás isto zachránia pred ochorením.

Takže stačí zvolať: „Hurá !!! Sme zachránení!“ Veď stačí zapnúť zázračnú „skrinku“ v obývačke, alebo kúpiť noviny, časopis či otvoriť Google. Všade sú pre nás riešenia a sú schované v tom najlepšom produkte tej či onej spoločnosti.

Otázkou však ostáva prečo sme pri takej veľkej pomoci, pri toľkých „ zaručene“ fungujúcich receptoch a tipoch sme stále viac chorí, bez energie, unavení? 🙂 

Náš organizmus je prirodzene vybavený fungujúcim imunitným systémom (IS). Narodíme sa síce nie z celkom vyvinutým IS a jeho vývin sa končí šiestym rokom života. A už tu je dôležité sa pozastaviť …. Práve v tomto útlom veku sa tvorí naša imunita do celého nášho života.
To ako nás stravujú, ako spíme, v akom prostredí žijeme, či máme správny a dostatočný pohyb… To všetko ovplyvňuje našu imunitu, našu obranyschopnosť organizmu odolávať nepriaznivým vplyvom.

Imunitné bunky voľne putujú v krvi a miazge (lymfe), ale sú aj v tkanivách, kostnej dreni a orgánoch. Sú v celom našom tele. Spolupracujú so srdcovým, nervovým , tráviacim a pohybovým systémom.

Náš životný štýl a teda aj pestrá vyvážená strava, pitný režim, pohyb, relax, spánok… to všetko ovplyvňuje kvalitu nášho imunitného systému.

Pozrime sa teraz ako si stravovaním znižujeme svoju imunitu:

  • Konzumujeme nesprávne množstvá
  • Máme jednotvárnu stravu bohatú na tuk a cukor
  • Prijímame nedostatok živín
  • Jeme nepravidelne
  • Jeme málo zeleniny a ovocia
  • Máme málo času na jedlo
  • Jeme veľa spracovaných potravín
  • Nepoznáme výživové potreby svojho tela

A mohli by sme v písaní dôvodov pokračovať ďalej.
Áno, je to aj nedostatočný prísun kvalitných živín – sacharidov, bielkovín, tukov, minerálov, vitamínov, stopových prvkov a fytonutrientov, ktorý spôsobuje slabú výživu organizmu a značne znižuje našu imunitu.

Ale ako zmeniť stravovanie?
Začnite postupne a nemeňte všetko naraz, veď aj to je stres, ktorý vytvárate vo svojom tele. Vyzbrojte sa trpezlivosťou. Zlepšiť svoj stav môže niekedy trvať dlhšie, ako iba 3 dni, 3 týždne, či 3 mesiace.

A tu je zopár jednoduchých rád

Tieto jednoduché zmeny vám dokážu z dlhodobého pohľadu zaistiť krôčiky k tomu, aby ste si posilnili svoj imunitný systém.

Zhrnutie na záver:
Začnite stravou. Doprajte si byť so sebou trpezlivý a odmena vás neminie. Váš imunitný systém vás ochráni pred nepriazňou počasia a jesennými epidémiami.  Nevieme ujsť z tohto „ presýteného“ sveta, ale máme slobodu voľby rozhodnúť sa, ako sa budeme k sebe správať.