Netradičná polievka výnimočnej chuti.

PolievkaCervenaKapusta-1
Fialová farba zeleniny nie je veľmi obvyklá. Do dúhového  spektra farieb zeleniny a ovocia
patrí a jej konzumácia je veľmi dôležitá. Vyberajte si aj túto farbu pravidelne.

Zelenina obsahuje okrem vlákniny, vody, minerálov, vitamínov, antioxidantov aj fytonutrienty.
Fytonutrienty sú rastlinné zložky, ktoré dodávajú rastlinám charakteristickú vôňu a farbu. Chránia rastliny, listy a plody pred nežiaducimi účinkami oxidácie, pred škodcami a poveternostnými vplyvmi, UV žiarením.
V súčasnosti poznáme funkcie mnohých fytonutrientov, avšak ich celkový počet je viac ako 10 000 a veda objavuje stále nové a nové.  Niektoré druhy ovocia a zeleniny  môžu obsahovať viac ako jeden fytonutrient a určitá funkcia môže byť vo viacerých druhoch fytonutrientov.
Fytonutrienty majú antibakteriálne a protizápalové účinky, plnia funkciu antioxidantov, starajú sa o srdcovo-cievny systém, o sliznice a imunitný systém, atď.  Vplyv na ľudské zdravie je preukázateľný.

Zdroje fialovej zeleniny:
Červená kapusta, červená repa, baklažán, červené sladké zemiaky – batáty, lolo šalát, čierne olivy, červená cibuľa či šalotka, červená čakanka

Do tejto skupiny patria tieto najznámejšie fytonutrienty:
Resveratrol – jeden z najznámejších protirakovinových fytonutrientov, Anthocyanidins, Procyanidins

Tieto fytonutrienty majú nasledovné funkcie  a účinky v tele:

  • majú protizápalové a protirakovinové účinky
  • sú silné antioxidanty
  • ovplyvňujú
    • mozgovú činnosť
    • činnosť a zdravie pečene
    • činnosť a zdravie srdca
    • činnosť a zdravie pľúc
    • DNA
    • zdravie kože
    • hormonálnu rovnováhu

A práve pre tie účinky sme sa veľmi potešili z tohto jednoduchého receptu, lebo najčastejšie pripravujeme len dusenú červenú kapustu, alebo šalát z červenej kapusty.
Pri spracovávaní tejto červenej (modrej) zeleniny nám často ostanú zafarbené pršteky :), ale nech vás to neodradí, použite jednorazové rukavičky a pripravte si túto polievku.PolievkaCervenaKapusta-2

Budete potrebovať:

  • jednu červenú kapustu
  • väčší zemiak
  • 1 veľkú cibuľu
  • 1 polievkovú lyžicu masla
  • 2 polievkové lyžice červeného balsamica
  • 800 ml zeleninového vývaru (vody)
  • 300 ml pomarančovej šťavy
  • Petržlenovú vňať
  • 4 polievkové lyžice rastlinnej smotany (mandľová, ryžová, ovsená a pod.)
  • soľ, korenie

Postup:
Očistenú cibuľu nakrájajte na drobno a restujte ju na rozohriatom masle. Pridajte nakrájanú hlávku červenej kapusty, trochu osoľte, pridajte pomarančovú šťavu, podlejte vývarom a duste do mäkka. Očistite zemiak, nakrájajte ho na drobno a uvarte v slanej vode do mäkka. Keď je kapusta udusená do mäkka, pridajte roztlačený varený zemiak a všetko rozmixujte tyčovým mixérom.
Polievku dochutíte balsamicovým octom, soľou, korením a na záver vmiešajte smotanu. Pred podávaním doplňte čerstvú petržlenovú vňať.
Podávať polievku môžete tak, ako sme to urobili my, s domácimi grissinami ;), ktorých recept nájdete na stránke Jarka pečie na tomto odkaze: http://www.jarkapecie.sk/?p=257

 

Tento obsah bol zaradený v Hlavne, Polievky, Recepty a označkovaný ako , , , , , , , . Zálohujte si trvalý odkaz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *