KalimbaPreRelax-1

Veľkým  problémom v tejto vystresovanej dobe je nájsť si  spôsob ako relaxovať. Vieme čo je vlastne relax? Často si ho spájame s pokojným vylihovaním vo vani, alebo výrivke, saunou alebo inou wellness aktivitou, pri ktorej vyhráva upokojujúca  hudba, je ticho a pohoda. A keď aj vieme čo je pre nás relax … kde vziať na to čas?
Veď taký wellness trvá 1,5 – 2 hodiny a k tomu čas, za ktorý sa do centra dostaneme a potom čas smerom domov. No a samozrejme aj financie  často rozhodujú. To už samo o sebe môže vytvárať ďalší stres. Kvalitný wellness niečo stojí a nie vždy na to máme vyčlenený rozpočet.

Relaxom môže byť kniha, hudba, pre niekoho pokojná prechádzka. Často však aj tieto aktivity bývajú spojené s argumentáciou, že na to nemáme čas. Ďalším príkladom je tvrdenie našich klientov, že najlepšie odrelaxujú keď spia, alebo pozerajú telku. Asi vás sklamem, ale ani jedno z toho nespadá do kolónky: RELAX.

Spánok je spánok. Nie je relaxačnou činnosťou. Je to stav, kedy naše telo, orgány, myseľ regenerujú a naberajú novú energiu. A možno práve preto si to často spájame s relaxom. A telka? Myslím, že tá rozhodne nepatrí medzi relaxačné činnosti 😀
Sme v nej zavalení množstvom extrémne negatívnych, stresujúcich informácií, reklám, extrémne akčných filmov a často máme tendenciu navyše pri telke nekontrolovateľne mlsať, zajedať sa rôznymi nevhodnými potravinami.

KalimbaPreRelax-2Tak ako na to?

Podelím sa s vami o môj osobný príbeh. Ježiškovi som minulý rok napísala list (mimochodom, bol to môj prvý list Ježiškovi v živote) a poprosila ho aby mi pod stromček priniesol … kalimbu.

Ježiško ma vypočul 😀 a medzi darčekmi som si našla tento výnimočne upokojujúci hudobný nástroj aj pre absolútnych nehudobníkov. Ja sa musím priznať, že mám sluch,  viem spievať  a ovládam aj hru na rôzne hudobné nástroje, ale kalimba ma uchvátila.
Tú moju zostrojil človek, ktorý má špecifický prístup ku každému jednému nástroju. Vkladá do neho svoju lásku, um, duševné pohladenie a tak je každý nástroj umeleckým skvostom. Marek Bolf sa venuje výrobe kalimby profesionálne a ak hľadáte tú pravú, vrelo odporúčam tú od neho. www.kalimba.sk alebo nájdete aj jeho facebook stránku https://www.facebook.com/kalimba.musical.instrument/.

Nie … nemám žiadnu odmenu za túto reklamu, Marek o nej ani nevie, možno sa dozvie, ale myslím, že si takúto zmienku rozhodne zaslúži. Mne jeho kalimba zmenila spôsob ako relaxujem a jeho prístup mi veľmi imponuje. A tak vám vrelo odporúčam jeho kalimbičky.

Najväčším zázrakom kalimby je to, že na nej môže hrať okamžite každý, ktokoľvek. Aj ten „najhluchší“ hudobný antitalent. (Aj keď ja so presvedčená o tom, že každý máme hudobný sluch a určite schovaný kúsok hudobníka)

Nepotrebujete žiadne hudobné vzdelanie. Jednoducho brnkáte na „strunky“ tak, ako vám chcú vaše pršteky. Ako keď píšete SMS na mobile, alebo sa len tak hráte s mobilom. Zvuky, ktoré vychádzajú z kalimby sú zdrojom ohromného pokoja, rovnováhy a relaxu. Cítite vibrácie, ktoré sa vytvárajú v ručne opracovanom dreve. Cítite pokoj a pohodu, vkladáte sa do brnkania tak, že po chvíli ani neviete, čo sa okolo vás deje.
Moja osobná skúsenosť je taká, že stačí 5-6 minút a prenesiem sa niekam inam. Myšlienky sa mi upokoja, naladím sa na vibrácie nástroja a upokojím  si svoje myšlienky, často nájdem riešenie problémov, alebo jednoducho prestanem dokola myslieť na ten istý problém a nechám hlavu, aby si oddýchla. Takto by som mohla rozprávať ešte dlho, ale osobná skúsenosť je tá najlepšia.

Najviac ma však fascinuje to s akou rýchlosťou hra na kalimbu dokáže upokojiť. Ja milujem saunu, ale ako som písala, nie vždy mám na ňu dostatok času. Rovnako ako na kreslenie, ktoré som sa naučila na kurze kreslenia pravou hemisférou a ktoré ma rovnako upokojuje, ale keď začnem kresliť, tak potom sa obvykle spamätám po niekoľkých hodinách. Alebo omaľovánky pre dospelých. Tie sú super, no chce to svoj čas. A práve časový stres býva tým najzávažnejším.

Chcem vás podporiť  v tom, aby ste venovali svojmu relaxu aspoň  5-10 minút, a som presvedčená, že týchto 5-10 minút denne, si nájde každý. Tieto minúty majú obrovský vplyv na zdravie, zdravú hmotnosť (stres je tiež dôvodom nadváhy a obezity), zdravú pohodu a osobný rast.
A teraz … idem si trošku zabrnkať …. ♥♥♥

KalimbaPreRelax-3