DomaceMandloveMlieko-2Mandľové mlieko ( správne pomenovanie je mandľový nápoj) sa často používa v mnohých receptoch.
Aj my sme ho využívali v našich knihách pri varení. Je to vynikajúca náhrada v prípade, že trpíte intoleranciou laktózy, alebo máte alergiu na mliečnu bielkovinu. Dostať ho už aj v bežných potravinách a tak ho môžeme mať k dispozícii vždy, keď ho potrebujeme.

Ale … aj v tomto prípade platí, že je veľmi dôležité čítať zloženie produktu. Do bežných mandľových mliek sa pridáva často cukor, prípadne náhradné sladidlá a podiel mandľovej zmesi býva niekde na 2%. Čo je pomerne málo. Pri lepších produktoch to býva okolo 7%.

Navyše tieto produkty niečo stoja a tak vynakladať niekoľko EUR za liter 7% mandľového mlieka môže byť zbytočne nákladné.

Je mnoho receptov na to, ako si takéto mlieko vyrobiť doma. Dnes sa s vami podelíme o ten, ktorý používame my.

Vyrobiť si domáce mlieko (nápoj) na rastlinnom základe sa dá prakticky takmer zo všetkého 🙂

No mandľové mlieko má mnoho výhod. Jednou z nich je jeho alkalická hodnota, to, že obsahuje kvalitné živiny, mnoho vlákniny, je všestranné a doma si ho pripravíme kedykoľvek a máme ho k dispozícii čerstvé niekoľko dní.

Tajomstvom zdravia domáceho mandľového mlieka je jeho príprava, alebo skôr predpríprava. My pripravujeme mlieko tak, že mandle namáčame aspoň 12 hodín vo vode, ktorá je prefiltrovaná s troškou himalájskej soli.

Prečo namáčanie?
Dalo by sa to povedať jednoducho: „Buďte namáčač a nie nadúvač.“ 😀

Namáčanie orechov, obilnín, strukovín je dôležité nielen z dôvodu trávenia, ale má mnoho ďalších zdravotných výhod. Budeme o nich písať v samostatnom článku, lebo tento by mal potom veľa stránok.

Mandle by mali voňať sladkasto a orechovo, inak mlieko nebude dobré, nakoľko hrozí, že sú mandle zatuchnuté. Je vhodné uskladňovať mandle v sklenenom pohári na chladnom mieste, najlepšie v chladničke.

DomaceMandloveMlieko-3Domáce mandľové mlieko je vždy tou najlepšou alternatívou. Určite je lepšie aj v porovnaní m s bio mandľovými mliekami. Je čerstvé a z mandlí, ktoré si vyberiete vy. Ale navyše, čerstvé mlieko je plné enzýmov, ktoré potrebujeme pre svoje zdravie.

Nesladené mlieko je vynikajúce na použitie do polievok, dressingov, omáčok, smoothies, alebo ako náhrada mlieka na pečenie, varenie. Na cereálie bude možno pre niekoho lepšie osladiť si ho. použite kvalitné sladidlo vo forme čerstvých alebo sušených neošetrených ďatlí, javorového sirupu, prípadne dobrého medu. Môžete použiť aj kokosový cukor, alebo ak vám vyhovuje chuť stévie, tak potom použite stéviu. Žiadne ďalšie sladidlá (najmä tie chemicky vytvorené) my neodporúčame. Stále častejšie sa objavujú štúdie o škodlivosti mnohých z nich. Posledné sú zamerané aj na splendu – sukralózu, ktorá vo veľkom nahrádza aspartam, sacharin a podobne, kde sa škodlivé účinky už potvrdili.

Vo výžive platí, že všetko s rozumom a aj sladenie tomu treba prispôsobiť.

Ale teraz už samotný recept na veľmi jednoduché domáce mandľové mlieko:

  • 100g mandlí (môžu byť v raw kvalite), alebo také, ktorých viete, že sú naozaj kvalitné.
  • 600ml dobrej najlepšie filtrovanej vody

DomaceMandloveMlieko-1Postup:
Mandle namočte do filtrovanej vody v pomere 1:2. Jeden diel mandlí : 2 diely vody. Pridajte štipku himalájskej, alebo inak kvalitnej soli a nechajte 12 hodín namočené pri izbovej teplote. Najlepšie v sklenenej nádobe prikrytej utierkou, alebo gázou, aby bol priestor na prístup vzduchu.

My používame filtrovanú vodu zo systému eSpring, ktorý máme overený a patrí medzi TOP systémy na svete. Je to milý prístroj, ktorý je založený na báze aktívneho uhlíka, UV lampy, riadený čipovou technológiou. Odstraňuje ťažké kovy, baktérie, chlór, ale necháva vo vode všetko to, čo naše telo potrebuje. Prirodzene sa vyskytujúce minerály, soli a pod. Ak Vás  zaujíma kvalitná a chutná voda pre dennú potrebu, pokojne nám napíšte mail, rady Vám povieme o prístroji viac.

Po 12 hodinách zlejte vodu a mandle dobre premyte. Niekoľko krát najlepšie pod filtrovanou tečúcou vodou. Mandle potom dajte do výkonného mixéra, pridajte 600ml filtrovanej vody a dobre rozmixujte. Takýmto spôsobom budete mať raw mlieko, ktoré obsahuje aj pevné častice. Ak Vám tieto vadia, prefiltrujte si mlieko cez gázu. Avšak myslite na to, že takto sa zbavíte toho najlepšieho 😉 Raw mlieko je plné živín, enzýmov, vlákniny a chutí naozaj vynikajúco.

Takto pripravené mlieko skladujte v sklenenej nádobe v chladničke. Určite vydrží 2-4 dni.. Nie je vhodné na zamrazovanie ani dlhšie skladovanie.
Mlieko si môžete ochutiť. Vanilkou, kakaom, jahodami. Dobrú chuť a na zdravie.