namacaj_nie_naduvaj_cast2semena

zdroj obrázku: internet

V článku: Namáčaj, nie nadúvaj, sme písali o dôvodoch prečo je namáčanie také dôležité pre naše zdravie. A teraz sa dostávame k praktickým radám, ako namáčať a nakličovať 🙂
V prvom rade je dôležité vybrať si správne plodiny. Ak je to možné, vyberajte si kvalitné produkty zo zdrojov, o ktorých si viete zistiť informácie o spôsobe ich pestovania, skladovania, prepravy a ošetrovania. Nemusia to byť vždy len produkty BIO fariem. Aj u nás na Slovensku nájdete mnoho drobných pestovateľov, ktorí nemajú BIO certifikáty (tie sú mimochodom veľmi drahé), ale spôsob ich pestovania spĺňa aj tie najvyššie kvality. A tak radšej aby investovali do takýchto drahých certifikačných procedúr , investujú do pôdy, rastlín, sadeníc a venujú sa práci s láskou a vedomosťami.

Ale poďme už na to, ako získate namáčaním tie najlepšie výsledky.

Orechy, semienka, zrná, obilniny namočte do vody, najlepšie do skleneného pohára v pomerne 2:1. Dva diely vody, jeden diel plodiny.

Najlepšie je používať vodu, ktorá je prirodzeným spôsobom prefiltrovaná, ošetrená. My máme na tento účel jeden špičkový prístroj, ktorý nám doma robí veľkú radosť. Prístroj sa volá eSpring a jeho obrovskou výhodou je, že vo vode ostáva to, čo tam patrí, teda tie nutrienty, ktoré prirodzene vo vode sú, a z vody odstraňuje nečistoty, ťažké kovy, chlór, baktérie. Podporený je špičkovou počítačovou technológiou. Voda je základom zdravia, života a mať dobrého domáceho pomocníka pomáha aj ekológii. Skrátka nekupujeme množstvo plastových fliaš a pijeme chutnú vodu. A aj to je dôležité, používať čo najmenej obalov, plastov, ďalšieho odpadu, ktorý zaťažuje životné prostredie. Ak vás zaujímajú informácie o tomto prístroji, pokojne nám napíšte. Rady vám poskytneme viac informácií 🙂

Filtrovaná, ošetrená voda je pri namáčaní dôležitá, pretože neobsahuje ďalšie zbytočne zaťažujúce látky, ktoré by ovplyvnili proces namáčania.

Nádobu s namočenými semienkami, orechmi a pod. zakryte tkaninou, ktorá dýcha. Môže to byť priedušná utierka, alebo kus gázoviny a pod. Plodiny namáčajte podľa vhodnej doby pre jednotlivé druhy. (Na konci článku nájdete praktickú tabuľku) Dĺžka namáčania rozhoduje o najlepšej stráviteľnosti.

Pri namáčaní sa do vody dostanú látky, ktoré nepotrebujeme  a preto je dôležité pred ďalším spracovaním, alebo konzumáciou plodiny poriadne popremývať pod tečúcou vodou. Premývajte až dovtedy, kým nebude voda priezračná.

Také … povedzme všeobecné pravidlo pre orechy je, že čím je orech tvrdší, tým  dlhšiu dobu potrebuje na namočenie. Takýmito orechmi sú napríklad mandle alebo lieskovce, alebo pistácie. Tie potrebujú aspoň 12 hodín. Stredne tvrdé orechy ako vlašské orechy, pekanové, potrebujú kratší čas, keďže sú pomerne olejnaté a ľahšie navlhnú. No a potom napríklad kešu, alebo makadamové, či píniové orechy potrebujú najkratší čas.

Pamätajte, že čím dlhšie ich namáčate, tým viac sú vodnaté a zväčšujú svoj objem. Preto ak namočené plodiny budete používať v receptoch, ktoré nepracujú s prednamočenými plodinami, bude vhodné overiť si, koľko tekutín v recepte zredukovať, prípade ako prispôsobiť množstvo vody, mlieka a pod. v recepte.

V prípade, že vám na povrch nádoby vyplávajú  niektoré jadierka, semienka, zrnká alebo orechy, nepoužívajte ich a zahoďte. Sú poškodené, zatuchnuté a nie sú vhodné na konzumáciu.

Dôležité je ešte vedieť, že najmä pri mäkkých typoch orechov je vhodné ich nepremáčať, nakoľko sa môže znehodnotiť  časť zo zdravých tukov, ktoré obsahujú. Tieto namočte napríklad na noc a po premytí použite hneď ráno na raňajky.

Okrem klasického namáčania je vhodnou úpravou aj nakličovanie. Dnes je mnoho možností, ako nakličovať semienka, zrná a pod. Existujú rôzne druhy pomôcok, nakličovacie misky atď.

Ale aj bez nich si viete poradiť.

Stačí vám na to sklenený pohár s dierkavým vrchnákom (ten si urobíte aj svojpomocne), alebo na vrch pohára pridáte gázovinu.

Namočené a prepláchnuté plodiny dajte do takéhoto pohára tak, aby som v naklonenej ležiacej polohe a plodiny sa po pohári „rozprestreli“. Najlepšie miesto je slnečné miesto, na ktorom sa zostávajúca vlhkosť postupne odparí. Každých 8 hodín môžete obsah pohára popremývať  a nechať opäť nakličovať. Tento proces opakujte každých cca. 8 hodín. Dbajte na to, aby ostalo v pohári čo najmenej alebo žiadna voda. Opakujte tento proces až kým nebudete mať klíčky hotové. Tie tiež na záver dobre popremývajte a nechajte riadne preschnúť, aby vám nezačali hniť. Keď sú úplne uschnuté, uchovávajte ich v chladničke, konzumujte.

Hodia sa do šalátov, polievok, nátierok, len tak na kvalitných kváskový chlebík s maslom a pod. Vydržia vám určte 2-4 dni. Ak boli dostatočne suché pri ich uskladnení.

namacaj_nie_naduvaj_cast2_orechy

A teraz už sľúbená tabuľka nakličovania a namáčania:

Plodina Namáčanie – čas Klíčenie – čas
Adzuki 8-12 hod 4 dni
Amarant 8 hod 1-3 dni
Cícer 8 hod 2-3 dni
Čierna fazuľa – 8-12 hod 3 dni
Divoká ryža / Natural ryža 9 hod 3-5 dní
Jačmeň 6 hod 2 dni
Kamut 7 hod 2-3 dni
Kešu orechy 2-4 hod Nenakličovať
Ľanové semienka 0,5 hodiny Nenakličovať
Lieskové orechy 8-12 hod Nenakličovať
Makadamové orechy 2 hod Nenakličovať
Mandle 8-12 hod Nenakličovať
Mungo 8-12 hod 3-4 dni
Ovsené krúpy 6 hod 2-3 dni
Para orechy 3 hod Nenakličovať
Pekanové orechy 6 hod Nenakličovať
Pistácie 8 hod Nenakličovať
Pohanka 6 hod 2-3 dni
Proso/Pšeno 5 hod 12 hodín
Pšenica 7 hod 3-4 dni
Quinoa 4 hod 2-3 dni
Semienka reďkovky 8-12 hod 3-4 dni
Sezamové semienka 8 hod 2-3 dni
Slnečnicové jadierka 8 hod 12-24 hod
Šošovica 7 hod 2-3 dni
Tekvicové jadierka 8 hod 3 dni
Vlašské orechy 4 hod Nenakličovať