S_Lepkom_Alebo_Bez_LepkuVeľmi sa tešíme, že náš trh s potravinami, polotovarmi ale najmä produktmi malých obchodníkov, pekárov, cukrárov, cukrovinkárov, bufetárov … sa zameriava už aj na také výrobky, ktoré sú zdravšie, sú z kvalitných surovín.

Je rozdiel, či pri pečení používame maslo, alebo rastlinné tuky rôznej kvality. Rovnako ako je rozdiel v tom, či používame klasickú bielu pšeničnú múku, alebo múku špaldovú, pohánkovú, ražnú, ryžovú alebo z iných zdravších surovín.

Ešte stále u nás máme dobu bezlepkovú. To, či sa už držíme trendov a preto nejeme potraviny s lepkom, alebo či na to máme dôvody zdravotné, však pri výbere bezlepkových potravín rozhoduje!

Aj keď byť celiatikom je v súčasnosti už oveľa jednoduchšie, neznamená to, že celiatik nemá byť ostražitý.

A tu sa dostávame k jadru dnešnej témy. To, že niekto napíše na lístoček k produktu označenie „bez lepku“ ešte neznamená, že v danom produkte sa lepok nenachádza.

Pravdou je, že balené produkty, produkty výrobcov, ktorý sa vyslovene špecializujú na bezlepkovú výrobu a sú označené „bez lepku“ a ani na obale nie je napísané, že produkt obsahuje stopy lepku sú v poriadku. Aj keď to naozaj neznamená, že sú tieto produkty zdravé. To je však téma, ktorú si rozoberieme v ďalšom článku.

Veľkým problémom je v súčasnosti klasická „trendy“ výroba najčastejšie čerstvých koláčikov, pečiva, chlebov, ktoré ich predajcovia označia výrazne napísanou ceduľkou „BEZ LEPKU“. Avšak … takéto výrobky vôbec nemusia byť bez lepku.

Ako je to možné?

Mám rada čas od času dopriať si kvalitný koláčik ku kávičke v meste. Ako výživový kouč si často všímam ak je to možné, ako prebieha proces výroby, servírovania, aké informácie mi predávajúci vie poskytnúť.

Ale až príliš často sa stretávam s tým, že na bezlepkový koláčik sa nedá naozaj spoľahnúť. Nedávno som vo veľmi obľúbenej relácii o varení zaregistrovala výrobu bezlepkovej verzie koláčika, ale veľmi ma zarazilo to,  že pekárka použila na vysypanie formy klasickú polohrubú múku. Ak chcete naozaj bezlepkový koláčik, formu musíte vysypať len bezlepkovými variáciami.

V cukrárni som zaregistrovala, že bezlepkový koláčik nakladala predávajúca podberáčikom, ktorým predtým naložila koláč z klasickej múky a očividne bol celý zamúčený klasickou lepkovou múkou… atď atď.

Dôležité je však myslieť na to, či je naozaj výroba v pekárničkách, cukrárňach, reštauráciách, bufetoch zabezpečená v BEZLEPKOVOM PROSTREDÍ.

Možno sa teraz pýtate, čo je to bezlepkové prostredie. Jednoducho povedané je to prostredie, v ktorom sa nevyskytuje lepok 🙂
Teda, také, kde sú misky, nástroje, mixér, špachtle, vaľkacie plochy, plechy, formy, dres, skrátka všetko, čo sa používa pri výrobe bezlepkového produktu (koláč, chlieb, pečivo, cestoviny a pod.) vyčlenené špeciálne na bezlepkovú prípravu.

A teraz možno sedíte a hovoríte si, TO NAOZAJ?!!!
Áno, to naozaj … inak je tu vždy možnosť, že na jednotlivých pomôckach (napr. na drevených, nerezových, plastových, silikónových plochách) ostávajú množstvá lepku. A tieto množstvá nie sú pre celiatika zanedbateľné.

Ak ste človekom, ktorý znesie bez problémov, väčšie množstvá lepku, vysadili ste ho z dôvodu diétneho, módneho, zdravotného, lebo je to cool, alebo si myslíte, že lepok škodí, vám škodí, potom je to v poriadku, ale ak ste celiatik, alebo máte závažnú formu intolerancie alebo alergie, potom je to problém.

Výrobok z takejto produkcie Vám môže poškodiť zdravie a spôsobiť komplikácie.

A tak naša rada znie: Nie všetko, čo je označené bez lepku je naozaj bez lepku. Na balených produktoch to viete zistiť hravo, ale pri pultovom predaji, predaji v reštauráciách, bufetoch a cukrárňach, či pekárňach si túto informáciu musíte dôkladne zistiť.

A ešte dôležitá poznámka na záver: Ak máte doma celiatika a domácnosť, kde používate aj lepok, pamätajte na to, že je najlepšie mať pracovné nástroje v kuchyni oddelené, alebo sa postarajte o to, aby boli naozaj čisté a bez lepku.