SparglaRebarbora_Salat-2
Jar so sebou prináša nádherné čerstvé farby a vône  chute na trhovisko. Netrpezlivo sme čakali, kedy sa objavia prvé jahody, rebarbora, špargľa, ale aj čerstvá reďkovka, či cibuľka. Už sa nám slinky zbiehali na náš kváskový chlebík s čerstvým maslom a týmito dobrotami. A už teraz sa tešíme na májovú bryndzu, ktorej chuť je nezameniteľná a budeme ju mať dnes na obed 🙂
Nakoniec sme sa predsa len dočkali a pred víkendom sme kúpili krásnu čerstvú rebarboru, ale aj špargľu, z ktorých sme pripravili tento veľmi chutný recept.

Možno je spojenie týchto zelenín netradičné, ale výsledná chuť naozaj stojí za to.

Špargľa je kráľovská zelenina. 🙂 V dnešnej dobe sa jej konzum už našťastie rozšíril 🙂 Obsahuje veľmi veľké množstvo vody, až 90% a preto je vhodná pri redukčných diétach 😉
Okrem toho obsahuje aj vitamíny, C,B1,B2 ale aj E. Nájde a v nej aj kalcium, železo 🙂
Najvhodnejšou prípravou špargle je jej krátke naparenie.
My sme na jej prípravu použili skvelé hrnce s trojitým dnom a komínovým varením. Hnce používame roky a sme s nimi veľmi pokojné. Značka iCook má dlhoročnú tradíciu a určite je super zainvestovať do hrncov v domácnosti tak, aby vám vydržali dlhé roky. My sme tak urobili a sme nadmieru spokojné.
Ak Vás zaujala informácia o našich hrncoch, pokojne nás kontaktujte. Rady Vám odpovieme na Vaše otázky 🙂

Ale teraz už sľúbený recept na tento chutný šalát.

Potrebujete pre 4 osoby:

  • 300 g rebarbory
  • 25 g čerstvého zázvoru
  • 3 polievkové lyžice trstinového cukru (môžete použiť aj kokosový, ktorý má sice nižší GI, ale … má svoju podchuť a môže Vám preto zmeniť chuť šalátu, tak s tým počítajte 😉 )
  • 500 g zelenej špargle
  • 1 kg bielej špargle
  • 1–2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 5 polievkových lyžíc kvalitného olivového oleja
  • 4  listy červenej čakanky
  • 4 polievkové lyžice lístkov čerstvej  mäty
  • soľ (my sme použili chutnú dánsku údenú soľ), mleté čierne korenie

SparglaRebarbora_Salat-4

Postup:
Očistite rebarboru ( ak je celkom mladá netreba ju šúpať) a nakrájajte ju na 1,5 cm kúsky.
Čerstvý zázvor očistite a nakrájajte na tenučké prúžky (množstvo si určite podľa toho či jete radi štipľavé). Trstinový cukor, zázvor dajte do hrnca, pridajte 100ml vody a nechajte variť, aby sa rozpustil cukor, pridajte nakrájanú rebarboru, minútu povarte, odložte hrniec a prikryte ho. Nechajte rebarboru zmäknúť.
Zelenú špargľu očistite v spodnej tretine, vložte ju do vriacej osolenej vody a varte na miernom ohni 5 minút. Vyberte ju a prelejte studenou vodou, odložte.
Bielu špargľu ošúpte od špičiek, vložte ju do osolenej vriacej vody, pridajte polievkovú lyžicu citrónovej šťavy a varte na miernom ohni cca 10 minút.
Vychladnutú rebarboru sceďte a šťavu odložte do misky. Do šťavy pridajte soľ a mleté čierne korenie, pridajte olivový olej a citrónovú šťavu.
Listy červenej čakanky umyte a natrhajte na menšie kúsky.
Na tanier dajte oba druhy špargle, pridajte čakanku a rebarboru. Prelejte s rebarborovým dressingom a mätovými lístkami.