Varenie jedál doma naberá stále väčšie rozmery a to nás teší, je to v prospech zdravia každého a domácu stravu nenahradí ani najlepší šéfkuchár.
Nákup kvalitných potravín a ich príprava doma je pre nás dôležitá a preto varíme denne a uprednostňujem jedlá, ktoré sa dajú pripraviť rýchlo, šetrne a netreba na prípravu celú sadu hrncov. Ako asi každý aj my nie sme ochotné tráviť priveľa hodín denne za sporákom pri varení.
Privítali sme možnosť otestovať domáceho „kuchára“, ktorý nerozpráva a urobí, čo mu prikážete 😀
Už krátky popis sľuboval úsporu času, riadu a veľkú variabilitu pri príprave. Tak sme sa do toho pustili a tu je naša skúsenosť 🙂 s týmto kuchárom.

Je ním prístroj: Optimum ThermoCookPro  Profesionálny asistent na varenie.

Samotný prístroj sa nám páčil, má elegantný dizajn, na ovládacom paneli sú funkcie na nastavenie času, teploty, rýchlosti a je tam aj knižnica uložených receptov, ktoré vám na začiatku uľahčia používanie. Veľkou výhodou je funkcia DYI, ktorá Vám umožní ukladať si vlastné postupy pre Vaše obľúbené recepty.

Začali sme testovať jednotlivé funkcie prístroja a tu sú naše skúsenosti:

  • Smoothie – do veľkej nádoby dáte všetky prísady, zatvoríte  a zapnete program, ktorý je uložený v knižnici, za pár sekúnd je hotové smoothie. Výhodu veľkej nádoby ocenia väčšie rodiny.Kolaz_Smoothie
  • Mletie múky a orechov a sme odskúšali a aj táto funkcia splnila naše očakávanie. Oceníte ju určte aj vy, ak pečiete doma a chcete si pripraviť mleté orechy, mandle, ľanové semienka alebo si namlieť múku z pohánky, ovsených vločiek, quinoi prípadne iných obilnín.
    My sme veľmi ocenili aj schopnosť prístroja za veľmi krátku dobu vyrobiť kvalitné domáce orechové maslo 🙂
  • Naparovanie – Vo všeobecnosti patrí naparovanie medzi veľmi šetrný spôsob prípravy potravín. Túto funkciu sme použili na naparovanie rôznej zeleniny, zemiakov, rýb a aj mäsa.
    Nám najviac chutili naparené kúsky čerstvej ryby, ale aj kuracie prsia, ktoré ostali šťavnaté a boli pre nás veľkou pochúťkou.
    Výhodou tohto spôsobu prípravy jedál je, že nepotrebujete takmer žiadnu soľ na zeleninu a zemiaky a všetko chutí výborne. Je veľmi praktické, že môžete naparovať zemiaky, zeleninu a mäso súčasne – šetríte čas a energiu a chute sú zachované 🙂
  • Kolaz_NaPare
  • Varenie polievok – túto funkciu budete využívať veľmi často a tu sa presvedčíte o úspore času. Stačí si pripraviť suroviny, vložiť do nádoby cibuľku a pridať trochu tuku podľa výberu, program cibuľku naseká a aj opraží, pridáte ostatné suroviny, koreniny a vodu a zapnete program. Po 20 minútach vám prístroj oznámi „hotovo“. Polievka je hotová bez miešania, vykypenia, prihorenia 🙂 Navyše ak polievku (alebo ktorékoľvek jedlo) dáte variť a Vy odídete mimo domu prístroj pokrm dovarí a potom zapne funkciu „Warm“, čo udrží Vaše jedlo teplé až po dobu 12 hodín. Takže keď prídete domov po nákupoch, alebo športe máte ihneď teplé jedlo k dispozícii.
  • ThernoCook_Recenzia-11Príprava rizota  – tejto funkcii sme sa asi najviac potešili, nakoľko obľubujeme krémovité rizoto na všetky spôsoby. Podrobili sme program skúške a nesklamal. Od nasekania póru, šalotky alebo cibule, cez opraženie ryže a pomalé miešanie počas varenia sa všetko dialo samé od seba a za 20 minút sme jedli veľmi chutné rizoto.
  • Príprava ryže – prístroj má samostatnú nádobku, v ktorej si jednoducho pripravíte ryžu.
  • Miesenie cesta – táto funkcia bez problému zvládla zamiesiť cesto na ovocný koláč. Rovnako ľahko pripravíte aj cesto na pizzu alebo aj krehké cesto.
  • Dusenie mäsa – príprava rôznych gulášov, duseného mäsa so zeleninou, perkeltu je jednoduchá záležitosť a vy si počas ich prípravy môžete oddýchnuť, alebo urobiť niečo iné v domácnosti. Dusenie je vhodné aj na pomalý a šetrný spôsob prípravy mäsa. My sme tak urobili dusené teľacie líčka, pridali k tomu hráškové pyré a delikatesa bola na svete.
  • TelacieLicka_HraskovoZemiakovaKasa-4
  • Príprava kaší – zemiakovú kašu máte hotovú bez toho, aby ste sa jej osobne venovali 🙂 a určite viete, koľko času, miešania Vám bežne príprava kaše zaberie.
  • Príprava džemov a ovocných nátierok – praktická funkcia pre tých, ktorí chcú mať kvalitný doma pripravený džem a nemajú čas stáť pri sporáku – prístroj to rieši
  • Príprava cheescaku –  z tvarohu, vajec a proteínu sme pripravili cesto a v prístroji sme ho naparili – chutil nám všetkým a bola to zdravá, ľahká alternatíva vhodná aj pre športovcov 😉 Recept na tento ľahký, zdravý koláčik, plný kvalitných bielkovín nájdete už čoskoro na našom blogu 🙂
  • Kolaz_CheeseCake
  • Príprava raw dezertov – v nádobe sme si pripravili zmes na energetické proteínové guľôčky s rastlinným maslom a ako sme už písali, prístroj hravo zvláda aj prípravu rastlinného masla robili sme arašidové,mandľové a aj maslo z kešu orieškov – vynikajúce 🙂 jednoducho mňam

Ako vidíte kuchár – asistent, je to naozaj vynikajúci. Určite zvláda ešte mnoho ďalších funkcií a fantázii pri jeho využití sa medze nekladú. Jeho obsluha je jednoduchá a jedlá sú chutné, zdravšie a hlavne rýchlo pripravené. Čo v dnešnej uponáhľanej dobe ocení asi každý z nás.
Ak Vás prístroj zaujal a chceli by ste vedieť viac, potom Vám odporúčame navštíviť web stránku Froothie – http://www.froothie.sk/, kde nájdete ďalšie zaujímavé porovnania, recenzie ale aj videá 🙂