LepokAleboNieLepok

Zdroj obrázku: internet

Našou krajinou sa valí vlna bezlepku a ako každá vlna prináša so sebou dobré a aj zlé.
Nezávidíme diagnostikovaným celiatikom ich situáciu. Často ostávajú bez odbornej pomoci, dostanú diagnózu, pár rád čomu sa treba vyhýbať a kedy prísť znovu na kontrolné vyšetrenie.
Služby diétnych sestier, ktoré by konzultovali s pacientom jeho stravovanie nie sú bežne dostupné a tak títo ľudia získavajú informácie najčastejšie od  rovnako „postihnutých“ pacientov a veľa informácií prichádza od tých, ktorí len niečo počuli, ale radia „odborne a presvedčivo“.
A ďalší zdroj je samozrejme Pán Google … tam sa dá dočítať o všetkom a verte, že to nie sú vždy korektné informácie (všímajte si vždy zdroj článku), a rovnako fungujú aj skupiny „ bezlepkáčov“ na Pánovi Facebook.
K týmto diagnostikovaným pacientom (nie je ich veľa cca 1-2% populácie) veľmi veľkou rýchlosťou pribúdajú tzv. dobrovoľní celiatici  🙁
Tí sa vzdávajú všekého lepku pod ťarchou informácií o škodlivosti lepku, dokonca sa lepok a označuje ako „ smŕŕŕŕť“ 😀 a pripisujú sa mu vlastnosti, ako niečomu veľmi nebezpečnému pre človeka a jeho zdravie.
Často počujeme od klientov, že bezlepková strava = zdravá strava 🙁
Avšak … To sú veľmi mylné tvrdenia.
Sme národ chlebový, zákuskový, múčnikový  a dokonca aj cestovinový. Tradícia je tu silná a konzumácia lepku značná. A veríme tomu, že ľudia, ktorí začínajú pociťovať rôzne zdravotné ťažkosti a konzumujú veľa pečiva, chleba, knedlí, koláčov a znížia tento konzum sa cítia o pár dní lepšie.
Ak nie sú celiatici alebo nemajú alergiu alebo intoleranciu na lepok vznikol ten pocit v prvom rade úpravou stravovania a menšou záťažou tráviaceho traktu.

V čom však vidíme nebezpečenstvo vynechania konzumácie lepku bez diagnostikovania celiakie, resp. intolerancii alebo alergie na lepok?

  1. Nedostatok vlákniny, vitamínov skupiny B z kvalitných surovín
    S_Lepkom_Alebo_Bez_LepkuV kvalitných  potravinách s obsahom lepku je množstvo potrebnej vlákniny, vitamínov skupiny B a minerálov, stopových prvkov.
    Komplexné sacharidy z kvalitných obilnín konzumované v primeranom množstve sú pre nás dôležitou súčasťou výživy a nie sú škodlivé pre organizmus a už vôbec neničia náš mozog.
    Pri bezlepkovom stravovaní často chýba vláknina, ktorá je dôležitá pri trávení a správnej činnosti čriev a vylučovaní. Jej trvalý nedostatok môže spôsobiť celý rad ochorení.
  2. Zvýšený konzum tukov, škrobov a jednoduchých sacharidov.
    V bezlepkových výrobkoch je často veľké množstvo škrobov, cukru a tuku a tým aj viac kalórií. Bezlepkové sladkosti ostávajú vždy sladkosťami, len sú bez lepku a často bez zdravej vlákniny a s množstvom pridaných látok, palmového tuku… Je veľmi dôležité vedieť to, ako nahradiť chýbajúce kvalitné sacharidy a vlákninu. Iba ich vynechanie nestačí.
  3. Finančná náročnosť a zložitejšia dostupnosť
    Bezlepková strava, ktorá dbá aj na správnu výživu je finančne náročná a v našich podmienkach aj dlhodobo ťažko realizovateľná. Ak sa stravujete doma bezlepkovo je dôležité pripravovať si stravu aj na príležitosti mimo domu (škola, škôlka, práca, cestovanie, dovolenka, spoločenské akcie…) a to si vyžaduje dosť času, plánovanie, správne nakupovanie, prípravu jedla, ale je to možné 🙂
  4. Komplikácia pri neskoršej diagnostike
    Je možné, že sa vám po vylúčení lepku polepší a po čase vaša pozornosť pri konzumáciu lepku poklesne a utlmíte prejavy onemocnenia. Čo je však horšie, nebudú môcť neskôr vašu správne nemoc diagnostikovať a neliečená celiakia je veľmi nebezpečná a môže ohroziť nielen vaše zdravie, ale aj vás život. Bezlepková diéta je diéta a tú by ste mali vždy konzultovať s lekárom.

Odporúčania svetových celebrít v zavádzaní bezlepkovej diéty berte s rezervou. Špičkový športovci majú svojich nutričných poradcov a lekárov a herečky sú nútené pre svoj vzhľad podstúpiť aj riskantné kroky v stravovaní a životnom štýle.
Pri úprave stravovania, vysadzovaní akejkoľvek skupiny potravín myslite na to, ako nahradiť živiny, ktoré Vám táto skupina potravín poskytla.
Vysadiť lepok, môže viac škodiť, ako pomáhať. A môže sa to prejaviť nie teraz, ale o mesiace, roky. Nie preto, lebo vám vyslovene bude chýbať lepok, ale preto, lebo vám budú chýbať živiny, ktoré takéto potraviny obsahujú a nenájdete ich nikde inde.
(Vitamíny skupiny B, železo, zinok, kvalitná vláknina atď.)