MandlovoKokosovy_SlivkyMak-1
Vždy niečo nové hľadáme. Sme už raz takí. Radi objavujeme, skúmame, testujeme. A tak je to aj s nami na našom blogu, v našom Centre výživy a pohybu. Okrem toho, že sa zaoberáme aj potravinovými intoleranciami a alergiami, riešime aj také bežné veci ako je nadváha, obezita, málo pohybu, zmeny stravovania. No a potom rady varíme, pečieme aj z bežných surovín, alebo potom z menej bežných.
Renka je v premene, je v tréningu a preto hľadáme aj také jedlá, chuťovky, ktoré by jej vyhovovali k tréningu a aj na výjazdy na biku.

Už dlho sme chceli vysúšať niečo menej tradičné. Základom receptu na cesto boli koláčiky označované ako „Newtons“. Sú to také figové sladkosti, ktoré pochádzajú z Massachusetts. (USA) Možno niečo ako perníky 😉
Perníky sú fajn. Ako deti sme milovali pravé pardubické perníky, plnené slivkovým lekvárom. Neskôr prišli všelijaké iné príchute, ale slivkové sú stále tie naj.
Takže úlohou bolo vyrobiť taký koláčik, ktorý by bol chutný aj bez čokolády 😀 ktorú Renka miluje, ale pripomínal trochu perník a bol zdravší, a použiteľný aj na trasy bicyklom.

A vznikol z toho koláčik. Samozrejme nesmeli chýbať slivky a aby sme ešte vylepšili chuť a použili typické lokálne suroviny, použili sme aj mak. Plnku sme vytvorili zo sušených sliviek, chia semienok, maku a trošky kokosu, škorice.
Znie to chutne? Veru že aj je.
Celý tento úspešný experiment skončil ako vynikajúci koláčik aj na cesty a to všetko bez lepku, bez laktózy, bez vajec 😉
My sme ho piekli v malej tortovej forme (18cm) ale môžete ho urobiť aj na malom plechu a potom nakrájať na tyčinky. Zabaliť deťom do školy, alebo pre seba na cesty.
MandlovoKokosovy_SlivkyMak-4
Čo budete potrebovať:
Na cesto:

  • 200g mletých mandlí (mandľovú múku)
  • 60g kokosovej múky (kúpite v predajniach zdravej výživy)
  • 180g 100% jablkového pyré (my sme použili značku dm bio)
  • mletú škoricu – my sme dali 1,5 čajovej lyžičky
  • štipka soli

Na plnku:

  • 250 sušených sliviek
  • 10g chia semienok
  • 20g mletého maku
  • 10g mletého kokosu
  • mletú škoricu
  • šťavu z citróna
  • vodu

Postup:
Slivkovo-makový chia lekvár:
Pripravte si plnku. Chia semienka zalejte vodou a nechajte chvíľku postáť. Potom ich pridajte k slivkám spolu so šťavou z citróna, škoricou a varte na miernom ohni dovtedy, kým slivky nebudú mäkké a kým sa nevytvorí základ pre slivkový chia lekvár 🙂 cca. 10-15 minút. Po dovarení pridajte mletý mak a mletý kokos a dobre premiešajte.
Cesto: Zmiešajte všetky suché suroviny. Pridajte k nim jablkové pyré a dobre premiešajte. Vytvorí sa vám trochu lepivé, drobivé cesto. Rozdeľte ho na dve polovice. Na vrchnú a spodnú časť koláčika. Ak by bolo cesto až veľmi mokré (záleží to na kvalite pyré, pridajte po lyžičkách kokosovú múku) Cesto patrí medzi také, s ktorým sa síce nepracuje jednoducho, ale postupným pridávaním a „priliepaním“ 😉 vytvoríte spodok koláčika.

Na spodné cesto rovnomerne rozotrite slivkovo-makový chia džem.
No a teraz tá náročnejšia práca: Postupným pridávam kúskov cesta vytvorte vrch koláčika a uhlaďte ho jemne do rovnomernej vrstvy. Pôjde to možno pomalšie, ako keby ste ho vyvaľkali a vytvarovali, ale verte nám, výsledok naozaj stojí za to.

Hrúbku vrchnej a spodnej vrstvy, ale aj džemu si môžete určiť podľa toho, ako veľmi silný chcete mať rez koláčiky, respektíve potom energetickej tyčinky.

Pečte pri teplote 160°C cca. 30-35 minút.
Krájajte až po úplnom vychladení.
Uchovávajte v chlade.
Takúto tyčinku, koláčiť si môžete zabaliť so sebou na cesty, na šport, alebo aj do práce.
Koláčik je iba málo sladký (nie je presladený) veď je bez pridaného cukru. Sladkosť vytvára jablkové pyré a samozrejme sušené slivky a z nich vyrobený chia lekvár.
Dobrú chuť a veľa zábavy pri tvorbe.

MandlovoKokosovy_SlivkyMak-5