zelenina_krupkyfazula-2

Jačmeň sa radí medzi prastaré obilniny a bol u nás veľmi používaný. Jačmenné krúpky sa vytratili z našich kuchýň a najčastejšie sa používajú pri príprave krúpkových jaterníc.
Tak ako vo všetkom aj v gastronómii sa našťastie vraciame k starým „zabudnutým“  surovinám a tak som s veľkou radosťou uvítala fakt, že do módy prišli krúpky a kuchári zvučných mien a nositelia najvyšších kuchárskych ocenení ako špeciálnu prílohu začali robiť krúpky.
V našej kuchyni sa udomácnila ryža a už dokonca vieme pripravovať aj originál talianske rizoto, ktoré mnohí označujú za „nepodarok“, nakoľko sú zvyknutí na suché rizoto s mrkvičkou, hráškom a suchým kuracím mäsom z polievky 🙁
Výživová hodnota krúpkov presahuje výživovú hodnotu ryže a musím povedať, že sú chutnejšie. Krúpky obsahujú nielen sacharidy a bielkoviny, ale sú cenným zdrojom vlákniny, vitamínu B, vitamínu E, ale aj množstva prospešných minerálov a stopových prvkov. Sú veľmi ľahko stráviteľné a nedráždia tráviaci trakt. Sú známe liečivé vývary,
ktoré dokážu dodať výživu pri závažných ochoreniach.
Príprava krúpkov je veľmi jednoduchá a dokážete z nich vykúzliť za krátky čas slané, ale aj sladké pokrmy. Zaraďte túto potravinu do rodinného jedálnička a prekvapte domácich stravníkov.
zelenina_krupkyfazula-1
Uverejnili sme nedávno recept na Cviklové krupoto a dnes vám ponúkame veľmi jednoduché, chuťovo zaujímavé jedlo. Krúpky spolu s červenou fazuľkou a zelenou strúčkovou fazuľkou sú plnohodnotným jedlo, ktoré môžete doplniť opečeným mäsom, vajíčkom, tofu, tempehom alebo len čerstvým miešaným šalátom.
My sme ho jedli len so šalátom, pretože zaradenie dní bez mäsa sa stalo súčasťou našej zdravej výživy. Pridajte sa k nám a aj vy urobte pre seba dni, kedy mäso ostane v chladničke a na tanieri budete mať veľa zeleniny, rôznych farieb, chutí a vôní.

Na prípravu budete potrebovať: (pre 2 osoby)

  • 100 g jačmenných krúpkov
  • 10 g kvalitného oleja (my sme použili úžasný olivový olej zo Sicílie 🙂 mňam)
  • 150 ml suchého bieleho vína (zbytok si môžete dať k jedlu, alebo vychutnávať pri varení) 🙂
  • 1 strednú cibuľu
  • 200 g varenej červenej fazule ( z konzervy) – použili sme Red Kidney z dm drogérie (dm bio, alnatura, ale určite bude chutiť aj ná značka)
  • 200 g zelených fazuľových strukov – tie nám dala záhradka 🙂
  • 1 žltú papriku
  • soľ, korenie, kurkumu
  • petržlenovú ( tymiánovú) vňať
  • parmezán

Príprava:
Zelené fazuľky očistite a uvarte ich do polomäkka v osolenej vode, uvarené vyberte a nakrájajte na 2 cm kúsky.
Na oleji restujte na drobno nakrájanú cibuľku, pridajte krúpky a chvíľu ich restujte,
pridajte pol čajovej lyžičky kurkumy, premiešajte a podlejte ich bielym suchým vínom a nechajte tekutinu odpariť za občasného miešania.
Po odparení vína dolievajte vždy malé množstvo (cca. 100 ml) horúcej vody, alebo vývaru a za stáleho miešania uduste krúpky do mäkka. Do krúpkov pridajte scedenú červenú fazuľu, nakrájané zelené strúčky a na kocky nakrájanú žltú papriku. Pridajte soľ, mleté čierne korenie a čerstvý tymián.
Do hotového jedla vmiešajte podľa chuti nastrúhaný parmezán, čím získate krémovitú konzistenciu a zvýraznite chute zeleniny a strukovín.

Výživová hodnota jednej porcie je: 524 kcal., 69 g sacharidov, 21 g bielkovín, 11 g tukov

Máme pre Vás aj ďalšie zeleninové jedlá v prekrásnom eBook-u úplne zdarma.
Napíšte nám sem Váš email a my Vám zašleme eBook na Vašu emailovú adresu.
Jarka & Renka
Áno, mám záujem o eBook so zeleninovými jedlami:
[Form id=“14″]

zelenina_krupyfazula-3