tabulazmena
Prečo by sme sa vôbec mali zamýšľať nad hmotnosťou? Prečo ju riešiť, keď sa napríklad vo veľkom tele cítime pohodlne? Slovko pohodlne sme použili len tak. Je to zámer. Často je to jednoducho iba pohodlnosť pomocou ktorej nachádzame každý deň množstvo dôvodov prečo neurobiť zmenu.

Na úvod hlavnej témy článku Vám ešte napíšem trochu čísel:

Aktuálne výsledky mapovania obezity v Európe hlásia, že ako Česko tak aj Slovensko stoja na veľmi nelichotivých číslach.
Česko figuruje s 26,2% na 4. mieste a Slovensko s 24,6% na 6. priečke. Z toho viac ako 2/3 tvoria dospelí. A podľa WHO sme medzi prvými 30 krajinami na Svete!!!

Veľmi nelichotivé čísla, ktoré sú nielen alarmujúce, ale mali by nás zdvihnúť z pohodlného gaučíka. Keď ste sa rozhodli, že niečo podniknete so svojou postavou, často sa stáva, že po istej dobe začíname stagnovať.
Ručička na váhe ostala stáť a Vy denne vidíte rovnaké čísla. A tak Vaša motivácia ide pomaly ku dnu 🙁
Sami seba sa pýtate čo ešte máte vynechať z jedálnička, koľko cvikov urobiť naviac a začínate pochybovať o svojom úspechu. Týchto päť dôvodov stagnácie vám môže byť odpoveďou 🙂

  1. Možno chcete veľa, naraz a rýchlo.
    Veríme, že ste trpezlivý a máte dobre postavený plán redukcie hmotnosti. V tejto oblasti neplatí, že čím viac tým lepšie. Znižovanie hmotnosti o maximálne 0,5kg v prípade výraznej obezity až 1kg týždenne je dobrý model a nedajte sa pomýliť „rýchlymi odbornými diétami“, kde sľubujú viacnásobný úbytok.  Radšej sa pozorujte, pokojne jedzte každé jedno jedlo a sledujte kedy u Vás nastáva pocit nasýtenia, vychutnávajte si pripravené jedlo. Ak dodržiavate seriózny plán je možné, že strácate tuk, ale tvoria sa svaly, lebo ste začali s pohybom. A svaly vážia viac . Preskúmajte radšej svoje miery na začiatku a vyskúšajte si rifle zo skrine, možno zistíte, že aj napriek rovnakému číslu na váhe sú rifle voľné 🙂 Na váhe nie vždy záleží. 

    NoveTeloDoVianoc

  2. Chcete schudnúť len v určitých partiách tela.
    Často počúvame, že mne stačí schudnúť len na bruchu, alebo na stehnách a mať trochu menší zadok. Bolo by pekné keby sme sa takto mohli nejakou diétou alebo zázračným cvikom doformovať, ale vieme to všetci, že nič také nefunguje. A vieme aj to, že miesta kde najskôr priberáme sú tie, na ktorých chudneme až nakoniec. 🙁
    Tu zohráva veľkú úlohu naša genetická výbava. Takže bude najlepšie nezameriavať sa na zníženie hmotnosti na jednotlivých partiách tela, ale pokračovať v programe a všetko sa vyvinie „samé od seba“,  krok za krokom príde pocit, kde sa budete cítiť fit na celom tele a stratíte tuk aj na bruchu 🙂
  3. Stratili ste radosť z jedla.
    Je to možno banalita, ale je ozaj rozhodujúce pre úspech mať radosť z jedla, vychutnávať si každé jedlo v pokoji, s dostatkom času a sústrediť sa na jedlo. Pretože tento pozitívny návyk Vám ostane aj po ukončení znižovania hmotnosti a bude Vám pomáhať, aby ste sa nevrátili k starým stravovacím návykom a tak už nebudete priberať z jedla. Upravujte si jedlo na tanieri pestro, aby aj oku lahodilo to čo jete. Jednotvárna strava dlhodobo vedie k odporu k jedlu a to nie je tá správna cesta. Jednotvárnosť prináša riziká prejedania sa nezdravými potravinami, návalových chutiam, celkovej demotivácii.
  4. Chýbajú Vám obľúbené jedlá a chuťovky.
    Ak ste boli pred začiatkom znižovania  hmotnosti milovníkom hranolčekov, hamburgerov, či sladučkej čokolády, je ťažké na tie chute zabudnúť. Lenže tieto sladké alebo tučnejšie jedlá si nemusíte navždy odoprieť, nebolo by to správne a dlhodobo aj nerealizovateľné.
    Je dôležité, aby ste si uvedomili, že nesprávne stravovanie je dôvod vyššej hmotnosti a tieto jedlá tam boli denne a v neprimeraných množstvách.
    Ak zmeníte svoj prístup k jedlu (bod č. 3) a čas od času si vychutnáte kúsok kvalitnej čokolády, alebo dobrý doma pripravený hamburger s hranolčekmi nie je to problém a ani výživová chyba. Plánujte si svoju stravu a keď viete, že cez víkend bude rodinná oslava doprajte si kúsok dobrého koláčika, alebo grilovaný kus mäsa s omáčkou. Nevyčítajte si to a ďalšie ráno pokračujte vo svojom pláne ďalej a o dva-tri týždne môžete opäť vyraziť s priateľmi na párty 🙂 A prezradíme Vám teraz tajomstvo – ak zotrváte pri svojom novom spôsobe stravovania dlhodobo,  prestanete mať chute a chúťky na rôzne tzv. „pochúťky“ a budete sa automaticky stravovať podľa nových chutí (toto je naša vlastná a dlhodobou praxou overená skúsenosť)
  5. Čísla na displeji váhy sa nehýbu.
    Ak dlhšiu dobu stagnujú číselká na váhe netreba prepadnúť panike. Zo začiatku je úbytok na hmotnosti pravidelný a máme veľa radosti a očakávania sa zvyšujú. Ak sa nič dlhšie nedeje s hmotnosťou  majte pred očami svoj cieľ, neprestávajte kráčať na Vašej stanovenej ceste. Skúste prehodnotiť svoje denné návyky, možno potrebujete zmenu v tréningu, alebo ste začali jesť jednotvárne jedlá.Spávate dostatočne dlho?
    So znižovaním hmotnosti súvisí celý životný štýl a tam patrí aj relax a kvalitný spánok.
    Urobte každý deň niečo navyše pre seba , možno vynecháte výťah, skontrolujete svoj príjem vody denne, pripravte si iné zloženie šalátu … Hlavne nepodliehajte panike!Je jednoduché skončiť na polceste, ale začať znovu je oveľa ťažšie. Tí ktorí neustále len začínajú nedosiahnu svoj cieľ nikdy.