Začiatkom roka 2017 sme písali o tom, čo nás čaká v výžive tento rok 🙂
Dnes sa naplno rozbieha jeseň a tak si skúsme 1/4 roka pred koncom zrekapitulovať to, čo sa hlásilo ako trend pre tento rok a či sme trošku trendy 😉
Veď tak ako všetko v živote, automobilovým priemyslom počnúc, cez kozmetiku a módu až po fitness, šperky, hodinky, či medicínu, tak sa prezentujú vždy aj trendy vo výžive.
Rozdiel je možno len v tom, že jedlá nechodia po módnom móle alebo sa neukazujú na výstave ako autá 🙂

Takže, čo malo byť trendom pre tento rok? Ktoré zdravé potraviny, návyky to majú byť?
A sú? Alebo … pridali ste sa k trendom? Či už ste trendy dlhodobo?
Poďme sa spolu na to pozrieť.

  1. Cestoviny zo strukovín.
    Strukoviny patria medzi top potraviny. Obsahujú množstvo zdraviu prospešných živín. Kvalitné sacharidy, rastlinné bielkoviny (pozor ale na to, že často nie sú kompletným zdrojom všetkých aminokyselín), veľa vlákniny, vitamíny, minerály, stopové prvky. Navyše, ak sa spoja tieto všetky benefity  do cestovín je to výhra. Pravdou je, že klasické cestoviny sú u nás tak trochu na ústupe hlavne preto, lebo „doktor google“ často hovorí, že sa z nich priberá – čo mimochodom nie je pravda. Ale … keďže nám cestovinové jedlá chýbajú, tie zo strukovín by mohli byť riešením. Cestoviny z červenej šošovice, cíceru, edamame, čiernej fazule atď. Výber sa postupne zvyšuje. Nájdete ich v potravinách so zdravou výživou.
    Ale … ak nemáte chuť na takéto cestoviny, pokojne vsaďte na strukoviny ako také. Stoja vás oveľa menej € a uvaríte si z nich to, čo vaše chuťové bunky láka. A aj keď strukoviny prestali byť in, možno aj kvôli open-space priestorom, stále patria medzi top zdravé potraviny plné kvalitných živín 🙂 navyše, mnohé sú z našich, domácich zdrojov.
  1. Fermentované potraviny
    Stále viac sa kladie dôraz na to, aby naše črevá boli v poriadku. Aby sa zdraviu prospešné baktérie mali v našom brušku dobre. A práve fermentované potraviny nám dokážu tento stav zlepšiť. Na trhu sa objavilo množstvo keramických nádoby, v ktorých si viete pripraviť fermentovanú zeleninu aj doma v menších množstvách, je už dostatok receptov a už to nie je iba naša typická kyslá kapusta a kvašáky, ktoré si tradične pripravujeme. Určite trend zlepšenia stavu čreva pretrváva, dokonca sa stále viac kladie dôraz na jeho zdravie a preto fermentované potraviny majú svoje miesto v rebríčku top 🙂 a aj v našom Centre výživy – Ako Si Uvariť Zdravie – sa často stretávame práve s problémami, ktoré súvisia so zdravým bruška a čriev. (potravinová senzitivita, intolerancie a alergie)
  1. Zeleninové čipsy.
    Noooo, možno by sme mohli polemizovať, ale určite majú svoje miesto v top 10. Avšak, tu treba určite pripomenúť, že nie je všetko zlato čo sa blyští 😉 a preto si treba starostlivo vyberať aké čipsy si kúpime, alebo v tom najlepšom prípade urobíme doma. To, že niečo kúpite v zdravej výžive ešte ani zďaleka neznamená zdravie a zdravú potraviny. Čipsy si viete vyrobiť doma, stačí Vám troška oleja, kvalitná soľ, rúra na pečenie a trpezlivosť 🙂 Rozhodne je to zdravšie chrumkanie na party, ako klasické kupované zemiakové čipsy. Ale … tento trend by sme mali brať určite iba ako občasnú záležitosť a ako zdravšiu náhradu toho, čo je klasikou kupovanou v obchodoch.
  2. Morské riasy
    Chudobné  na kalórie, bohaté na živiny. A nie je to len o tom, že ich použijeme do sushi 🙂 Dajú sa dať do zeleninových polievok, existujú tiež vo forme čipsov, alebo ich vieme použiť do kaší či iných pokrmov. Rozhodne by sme ich mali zaradiť pravidelnejšie do našej stravy a profitovať z ich zdravotného prínosu.
  1. Menej cukru a alternatívne riešenia
    Kokosový cukor získava na popularite. Ale pozornosť si určite zaslúži napríklad aj ďatlový sirup, kvalitný med. Avšak v neposlednom rade by sme sa mali naučiť používať cukor v menšej miere. Presladené jedlá, koláče, vysokospracované jedlá plné pridaného cukru, to všetko negatívne vplýva na naše zdravie. Pamätajte ale na to, že používať umelo vytvorené sladidlá nie je riešením. Ich negatívne vplyvy na zdravie, hladinu glukózy sú častým zdrojom štúdií. A preto s mierou a príležitostne je lepšie dať si dobrý cukor, ako bez miery a často náhradné sladidlá, aj keď sú „ módne“. 🙂
    V našom centre nepropagujeme vôbec používanie náhradných sladidiel, akéhokoľvek typu. Ich priemyselná výroba ťaží z módneho trendu, ťaží zo strachu pred sacharidmi, ťaží z toho, že ľudia chcú chudnúť rýchlo a pohodlne, ale hlavne používanie takýchto sladidiel dlhodobo neprospieva črevným baktériám, nepriaznivo vplýva na pôdu, ekológiu. 
  1. Vývar – dobrý, domáci, pravý
    Domáci vývar je liekom na mnohé choroby. Pravidelná konzumácia kvalitného vývaru z kostí a mäsa, najmä v období, kedy naša imunita dostáva zabrať je malým zázrakom. Stále si myslíme, že vývar ešte nie je top potravinou, ale mal by byť a tento rok to ešte stále môže zmeniť, takže sa pridajte k nám a zaraďte takéto jedlo medzi vaše pravidelné pokrmy. Dobrý vývar je nielen chutný, ale plný kvalitných živín a ak použijete kvalitné mäso, čerstvé bylinky a zeleninu od farmára, dodáte svojmu telu a imunite to, čo potrebujú. Kvalitný vývar je základom všetkých polievok a omáčok, nie len vývar s rezancami 🙂

    zdroj obrázku: https://curcuma-longa.com

  2. Kurkuma
    A aj tento rok si zaslúži našu pozornosť. Doprajte si pravidelne kvalitné indické jedlo,
    v ktorom často kurkuma zohráva kľúčovú úlohu. Jedlá, ktoré sú navyše pikantné majú antiseptický účinok a indické jedlá, ktoré sú často vegetariánske odľahčia trávenie a dodajú vášmu telu potrebnú vlákninu a živiny. Kurkuma so svojim obsahom kurkumínu patrí medzi najzdravšie korenie a mala by byť pravidelne súčasťou našej stravy.
    Pridávať ju môžete do mäsitých jedál, do ryže, do zeleninových jedál, vývarov z mäsa a zeleniny, do pečenia…. možností je veľa. Používajte ju v malom množstve avšak denne.
  1. Vegatariánske alebo vegan jedlá
    Naša klasická slovenská strava je bohatá na mäso, živočíšne produkty a veľmi často je chudobná na vlákninu. A to rozhodne nie je dobrá kombinácia!!!
    Dopriať si aspoň jeden deň bez mäsa a poprípade aj živočíšnych produktov zlepší vaše trávenie, stav čreva a veľkým pozitívom je to, že veľmi často naruší stereotypnú stravu. A to je len a len dobre.  Jeden deň bez mäsa má mnoho výhod.
    Najdôležitejšie sú zdravotné benefity.
    Pozitívny vplyv na hmotnosť, kardiovaskulárny systém. A ak si neviete predstaviť ani jeden deň bez živočíšnych produktov, tak zaraďte v tento deň bez mäsa do svojej stravy viac zeleniny, ovocia, orechov a semienok. Vaše zdravie sa vám odvďačí.
    Ale pozor, deň bez mäsa neznamená deň na dukátových buchtičkách 😀 
  1. Miska plná kvalitných obilnín
    Kvalitné obilniny ako quinoa, pšeno, amarant, jačmenné krúpy, pohánka, celozrnný kuskus, bulgur, celozrnná ryža, či naozaj kvalitné cestoviny z tvrdenej pšenice, semoliny, špaldy, to všetko patrí pravidelne na náš stôl.
    Takéto jedlo však nemá byť založené len na obilninách.
    Miska plná kvalitnej zeleniny, strukovín v kombinácii s obilninami, orechmi, semienkami dodá telu všetky prospešné živiny.
    Tuky, sacharidy a v správnych kombináciách aj celú škálu esenciálnych aminokyselín. A prečo sme aj my začiatkom roka videli takéto jedlá ako jedno z top jedál na rok 2017?
    Jednoducho preto, lebo si ich viete pripraviť za chvíľku, vopred a sú aj skvelým jedlom na cesty, do práce 🙂
  2. Jednoduchosť, farebnosť a zdravý rozum
    Posledný tip sme si nechali skôr ako myšlienku na záver.
    Jednoduchosť v strave, bez zbytočných extrémov by mali byť trendom nielen pre tento rok, ale mali by sa stať naším zvykom na celý život.
    Akékoľvek extrémne diéty, alebo extrémne formy stravovania prinášajú extrémne výsledky.
    Ale nie len na strate hmotnosti. Často sekundárne a keď už si to s extrémnym stravovaním ani nespájame, prinášajú poruchy imunity, stratu zdravia.
    A aj preto jednoduchosť a jedlá plné krásnych farieb, pri ktorých použijeme zdravý rozum sú určite trendom tohoto roka a ostanú trvalým trendom.
    Veď každý si zaslúžime byť zdravý, spokojný a plný energie.