Milujem sušienky. Nielen preto, lebo sú to také chuťovky do ruky, ale aj preto, lebo ma niekedy sprevádzajú na cestách, alebo dlhých tréningoch. Určite by bolo oveľa jednoduchšie ísť do potravín a niečo si kúpiť. Tyčiniek, sušienok je na výber viac ako dosť. Ale čo sa mi na mnohých nepáči sú konzervanty, nevhodný použitý tuk, veľa nepotrebných prísad alebo ak sú bez nich tak potom cena. V lete mám aj 4-5 tréningov týždenne (aj v zime ale nie také dlhé, aby bolo treba  sušienky 😊 ) a keď z toho na 2-3 potrebujem niečo zjesť, tak moje tréningy by naozaj boli predražené. Ale nie je to len o tom. Sú dni, kedy si potrebujem trochu zamaškrtiť a keď túžim po skvelej chuti a radosti z jedenia.

A aj na takéto dni sú vhodné tieto sušienky.

Vy si ich viete rovnako upiecť, skladovať v chladničke, alebo aj po porciách zamraziť a skvelú zdravšiu chuťovku máte hneď k dispozícii. A aj deti sa potešia keď nájdu v škole chutnú sušienku. Veď pre ne ich môžete  zabaliť do pekného papiera, alebo pozlátka 😊 a nikto iní takúto dobrotu mať nebude. Fantázii sa medze naozaj nekladú. Tieto sušienky som našla na webe https://www.cookingonthefrontburners.com/2017/11/03/pumpkin-oat-breakfast-cookies/

Trošku som len zmenila zloženie. Pridala môj obľúbený mak, kokos a vlašské orechy a použila som namiesto sušených a sladených, čerstvé brusnice, ktorých je teraz plný trh. Ale to dokážete  urobiť aj vy. Ozvláštniť si ich, urobiť z nich tie naj, original vaše sušienky.

Čo budete potrebovať na 10-12 sušienok v závislosti na veľkosti:

  • 160g tekvicového pyré
  • 95g medu
  • 1 vajce (alebo 6 prepeličích tak ako som to urobila ja)
  • 170g vločiek – ja som použila zmes 4 zrnných z dm bio a bezlepkových ovsených v pomere 80+90g
  • 40g masla (ja som použila ghee) ale môžete použiť aj kokosový tuk
  • 40g čokoládových kúskov
  • 15g mletého alebo strúhaného kokosu
  • 30g nasekaných vlašských orechov
  • 15g mletého maku
  • 20g čerstvých brusníc – ak použijete sušené, pamätajte na to, že sú prisladzované a uberte trochu medu
  • Vanilkový extrakt – nemusí byť – ale mne chuť vanilky skrátka robí dobre 😊

Mletú škoricu, muškátový oriešok, mletý zázvor, soľ alebo to urobte ako ja, použila som korenie ras el hanout – ktoré je nádherne orientálne a jemne pálivé – zoženie ho v predajniach s ázijským korením.
My s Jarkou sme si doniesli naozaj kvalitný originál z Viedne

Postup:

V miske dobre premiešajte tekvicové pyré, med, rozpustené maslo (pozor nesmie byť horúce), vajce, vanilkový extrakt, koreniny. Potom do zmesi pridajte vločky, vlašské orechy, kokos, mak, nakrájané brusnice, kúsky čokolády. Všetko spolu dobre premiešajte.

Na plech  dajte najlepšie nebielený papier na pečenie a postupne na neho poukladajte sušienkovú hmotu. Ja som používala dávkovač na zmrzlinu. Vytvorila som sušienky o veľkosti asi 6-7cm a výškou do 1cm. Môžete ich dať aj bližšie k sebe. Nerozlievajú sa.

Pečte ich pri teplote 180°C približne 25 minút. Ale kontrolujte stav pečenia, každá rúra inak pečie.

Sušienky po upečení pôsobia ešte mäkko. Nechajte ich vychladnúť na mriežke.

Tento typ sušienok nebude vyslovene preschnutý. Tekvicové pyré v nich vytvára vlhkosť a tak sú nádherne vláčne jemné a mňam … veľmi, veľmi chutné.

Skladujte ich v nádobke v chladničke, alebo po porciách zamrazte a vychutnávajte podľa potreby.