hmm_co_mam_varit_maly🙂 Kto nepozná túto otázku? Tak rada by som uvarila, len keby mi niekto povedal čo… hmmmm … Čo mám variť???
Dennodenné otázky mnohých žien (ale aj mužov) – a nezáleží na tom či sú zamestnané, podnikajú, sú na materskej dovolenke a dokonca aj tie čo sú na dôchodku…. Všetky si denne kladú túto otázku a často si samé musia aj odpovedať.

A ako to potom vyzerá?

Zájdem do obchodu a uvidím čo tam majú. Aké sú ponuky. To je v poriadku, veď niekde nakúpiť musíme chýbajúce produkty. Ale len tak ísť nakúpiť znamená veľmi často to, že kúpime overené potraviny. Teda to, čo najlepšie poznáme a uvaríme rovnaké jedlo ako minulý týždeň. A tak nastupuje stereotyp v kuchyni, nuda, máme pár jedál, ktoré sa striedajú a pravdu povediac, už  to nie je zábava ale … rutina.

Pozeráme pútavé relácie o varení v TV, zapisujeme si recepty, odkladáme ich a sľubujeme si, že toto isto vyskúšame. Sťahujeme si recepty z netu s pocitom: „Júúúj, to je krásne jedlo!!! A ako je rýchlo hotové!“
Najčastejšie sa nám podarí upiecť nový koláč na rodinnú oslavu, ale recept na nové jedlo … noooooo … tak na to nám už čas neostáva. Aj keď to cuketové lečo vyzeralo tak lákavo, chutne, zdravo, jednoducho, nádherne …
A tak nové recepty čakajú v zošite na svoju príležitosť. A niektoré?  Nikdy sa nedočkajú.

Ako z tohto stereotypu preč?

Mám pre vás pár praktických odskúšaných tipov a verím, že niekomu z vás pomôžu. 🙂

  • Urobte si jedálniček na niekoľko dní a vyveste ho na chladničku – každý člen rodiny vie čo sa bude variť a tak sa môže už dopredu tešiť 🙂
  • Prezrite domáce zásoby a zostavte nákupný zoznam na chýbajúce suroviny. Ušetríte financie, kúpite len to čo treba a nekúpite trikrát to isté.
  • Zoberte členov rodiny na nákup. S radosťou vám pomôžu nakupovať, nakladať nákup do tašiek a auta a získajú prehľad čo všetko a aké ťažké veci musia byť doma aby vzniklo jedlo. Zahrajte sa hru, kto vyberie v potravinách to najlepšie z ponuky.
  • Varte s radosťou to, čo ste naplánovali.  Vychutnávajte si novinky v kuchyni. Získali ste čas na odskúšanie nových receptov a tým obohatíte výživu svojej rodiny.
  • Spoločne s rodinkou vytvorte jedálniček na ďalšie obdobie. Zažijete pri tom radosť a zistíte ako sa menia chute vašich blízkych. Využite fantáziu. Nech zapracuje a nech sa každý z rodiny zahrá na šéfkuchára, ktorý navrhne nové jedlo.

Čo tým získate? Aké výhody?

Otázka   „Čo uvariť?“  sa zrazu vytratí.

  • Ušetríte čas pri nákupoch, lebo cielene kupujete to čo je na pláne.
  • A keďže kupujete cielene, tak určite ušetríte financie.
  • Nekúpite to čo netreba do jedálnička.
  • To že zapojíte do prípravy jedálnička, do nákupov  celú rodinu vám ušetrí čas, sily a prinesie to zaujímavý spoločne strávený čas.
  • Časť rodiny zistí koľko veľa potravín musíte domov doniesť, že nakupovanie je tiež práca tak ako aj varenie, umývanie riadu a aj dokonca aj vynesenie odpadu… 🙂

Ušetriť čas a financie 🙂 to sa už oplatí niečo pre to urobiť. A nie je to ťažké, ale je to len nový zvyk 🙂

Prajeme vám veľa zábavy pri objavovaní nových jedál. A ak niečo pekné objavíte, ak vás rodina prekvapí, podeľte sa a napíšte nám do komentára vaše skúsenosti. Pomôžete tým sebe, ale aj iným 🙂