pohyb_a_casMožno sa to deje aj vám … Minule som intenzívne nakúkala do diára a s povzdychom si pomyslela: „Plný týždeň povinností, práce, cestovania, jeden deň tu, druhý deň iný hotel, potom prednášky, prípravy na ne … atď. atď.“ Logicky mi z toho vyplynulo, že ak môj deňnemá 26 hodín, tak mi na pohyb neostane čas.
Lenže … pohyb ma nielen láka, robí dobre môjmu telu, odbúrava stres, často mi prináša nové myšlienky a nápady, ale je neoddeliteľnou súčasťou zdravia. Bez pohybu sa náš metabolizmus spomaľuje, telo sa zbavuje svalovej hmoty, zhoršuje sa spánok, koncentrácia …

Nuž a tak mi neostávalo nič iné, len si znovu sadnúť k diáru a prehodnotiť nielen priority, ale aj čas, ktorý mám. Čas máme všetci spravodlivo pridelený. 24 hodín, každý deň.
Je dôležité tak, ako plánujeme všetky udalosti svojho života, prácu, rodinu, dovolenky, ale aj jedálniček, mať správne naplánovaný aj čas na pohyb.

Ako ale docieliť to, aby sme predsa len v tom plnom diári našli čas na pohyb?

Žijeme vo veľmi uponáhľanej dobe. No pravdou je, že sme si ju sami stvorili. Neustále sme online, na mobile, mailoch, telefónoch, skype, WhatsApp… Vždy sme dostupní a okamžite riešime, píšeme, telefonujeme.
Ako keby náš čas nebol dôležitý.
Ale práve ten čas, ktorý máme my je rovnako dôlkežitý, ba ešte dôležitejší, ako čas, ktorý venujeme aktivitám „on-line“.

Pohyb je dôležitou súčasťou nášho života a to, prečo sa vôbec hýbať nájdete už v prvých článkoch o pohybe na našom blogu. A navyše … ak chcete trošku zhodiť nadbytočný tuk, tak bez pohybu to NEJDE. A za týmto tvrdením si budeme stáť, bez ohľadu na to, čo sa píše a googli na nete.

Ako sa teda prispôsobiť pohybu?
Ja sama som zistila, že keď sme mali doma telku, často som pri nej presedela niekoľko hodín, vôbec si to neuvedomiac, ale s pocitom: „Relaxujem“, „Robím popri nej“, „Veď teraz žehlím“, „Potrebujem byť informovaná“, „Zaujal ma ten seriál a chcem vedeť ako to dopadne“ atď atď. Dôvodov je mnoho.

Nechcem vás tým navádzať na to, aby ste doma televízor nemali, lebo je to zlodej času, veď koniec koncov, stačí si zapnúť počítať a aj pri ňom vieme „účelne“ presedieť mnoho času. Lebo …. študujeme, hľadáme, čítame, komunikujeme, pozeráme film 😀
Dôležité však je aj takýto čas si plánovať a dopriať si potom aj BLOCK TIME – čas, kedy budete riešiť konkrétnu vec z Vášho plánu. V tomto prípade – POHYB. Je to čas kedy vypnete televízor, počítač, mobil a budete sa venovať pohybovej aktivite. Koncentrovane a sústredene. Aby ste vnímali, že sa hýbete. Práve to odopnutie sa od všetkých online systémov je veľmi účinný prostriedok, ako ešte viac zefektívniť váš pohyb.
Koncentrácia na pohyb, na každý sval, dych, to všetko je veľmi dôležité a pomáha to zlepšovať výkon a vyvarovať sa zraneniam pri pohybovej aktivite.

Ponocovanie a ranné leňošenie.
Mnoho z nás trávi čas dlho do noci tým, že buď opäť doháňa resty, alebo rieši domáce povinnosti, alebo sedí pred počítačom či TV.
A pritom sme už aspoň 100x čítali a vieme, že najlepší čas, kedy ležať v posteli a ísť spať je pred 22 hodinou. A ak to urobíte, ľahšie sa vám bude vstávať ráno a tým si dokážete vyčleniť čas na pohyb práve v ranných hodinách.

Ak napríklad idete do práce na 8 hodinu, viete o 6 vyraziť s teniskami na nohách na svoju obľúbenú trasu a o 7 ste už aj doma aj po sprche. Dokončíte svoje ranné povinnosti a hravo prídete aj načas do práce. Svieži, oddýchnutí a s pocitom, že ste už ráno urobili niečo pre svoje zdravie a pohodu. Ísť spať od 22 a vstávať medzi 5:30 – 6:00 …. veď to je lákavých 7,5 až 8 hodín spánku. Ktoré by nám dospelým, ak máme správny režim dňa malo bohato stačiť. Ranný pohyb nalačno môže mať dokonca lepšie výsledky pri úprave metabolizmu, aj keď je pravdou, že športovanie nalačno si treba odskúšať. Ale aj o tomto nájdete niečo napísané na našom blogu.

Víkend a pohyb. A ak aj patríte medzi tých, čo aj cez víkend veľmi tvrdo pracujú, stále verím tomu, že aj tak  si isto nájdete hodinku, dve na pohybové aktivity. Ale …. moje odporúčanie je: „Plánovanie“
Áno, aj toto si treba naplánovať. Aj víkendy je dobré zaradiť do vášho diára. Tak, aby vás v sobotu ráno, keď sa zobudíte neprepadla otázka: „A čo cez víkend?“

Vyberte sa na výlet, nájdite si novú trasu na svoju chôdzu či beh. Choďte sa prejsť, prebehnúť do lesa, do prírody a odhaľujte nové … malá zmena vo vašej pohybovej aktivite robí divy ! Dokáže vás znovu zmotivovať a dodať vám energiu na to, aby ste sa na pohyb tešili. A ak sa budete tešiť, potom si ho ľahšie naplánujete do svojho diára.

K motivácii však vždy potrebujete cieľ, dôvod prečo to robíte. Niečo, čo vás prinúti urobiť drobné zmeny vo vašom dennom programe.

Môže to byť pretek, na ktorý sa prihlásite. Je už mnoho akcií, kde privítajú aj chodcov, alebo tých čo vyznávajú jogging. Motivujte sa tak, že si stanovíte cieľ zvládnuť váš prvý pretek. Práve takáto „návnada“ vás bude vyháňať von za pohybom. Nejde o to byť aktívnym športovcom a drať sa medzi elitu. Ide o pohyb v spoločnosti ľudí, ktorých to baví a láka. A energie na taktom to podujatí sú …. veľmi, veľmi veľké a pozitívne.
Môže to byť pocit istej eufórie z vyplavených endorfínov počas pohybu. Alebo jednoducho to, že si chcete opäť obliecť tie prekrásne šaty, nohavice, tričko, do ktorého sa teraz nevojdete.

Chce to trochu vydržať, cielene sa dopracovať k tomu, že sa pohyb stane vašou súčasťou.

Sama zo svojej skúsenosti viem, že nie je nič ťažšie, ako vydržať …. ako sa prinúť pravidelne športovať a nevynechať tu deň, tu dva z týždňa na to, aby som zrealizovala svoju pohybovú aktivitu.

Mne pomohlo to, že som si svoj pohyb začala zapisovať do tréningového denníka. Je mnoho aplikácií na internete, kde si môžete bezplatne viesť svoje krôčiky v pohybových aktivitách a zistíte, ako krásne napredujete. A tak sa aj prázdne riadky v trénigovom denníku môžu stať vynikajúcou motiváciou.
Ja sama používam http://www.mytreneek.cz/, alebo http://strava.com/dashboard, prípadne http://connect.garmin.com a som s ním spokojná. Na moje aktivity mi postačuje a často vidím, že nielen ja mám problém motivovať sa k pohybu, ale v blogoch a článkoch, či poznámkach nachádzam spriaznené duše, ktoré to však nevzdali a predsa obuli tenisky, vysadli na bike, či vyrazili do fitness centra a vyrazili von. A aj to a motivuje.

A koľko sa treba hýbať aj v tom uponáhľanom čase?

Nebojte, nemusíte sa hýbať každý deň 🙂 Stačí, ak sa pohybu budete v priemere venovať 3-4x v týždni 30-60 minút na jednu pohybovú aktivitu.

Sú to v priemere 4 hodiny za 1 týždeň 🙂 No práve tieto hodiny vám veľmi napomôžu cítiť sa lepšie, vyzerať lepšie, mať sa lepšie. A tak … skúste nehľadať neustále čas na pohyb a lámať rukami, že ho nemáte, ale jednoducho si ten čas na pohyb pre svoje zdravie a vitalitu urobte. 🙂