intoleranciamáte často neidentifikovateľné zdravotné problémy a nadváhu?  Dokonca máte pocit, že sa stravujete racionálne, začali ste sa hýbať, no vaša nadváha a zhoršený zdravotný stav sa vás držia a nedarí sa vám schudnúť ani vyzdravieť?

V oboch prípadoch je mimoriadne DÔLEŽITÉ upraviť stravovanie, zaradiť do svojho života pravidelný pohyb, relax a dostatok spánku, no niekedy to naozaj nestačí.

Príčin môže byť viacero. Od užívania liekov, cez skryté ochorenia, rôzne metabolické poruchy, avšak môže to byť aj vtom, že vaše telo sa nevie vysporiadať z niektorými potravinami a  vy trpíte ich neznášanlivosťou – senzitivitou, niekedy označovanou ako potravinová intolerancia.

Je dôležité vedieť, že senzitivita (precitlivelosť, „intolerancia“) nie je to isté, ako alergia.

Alergia sa prejaví rýchlo. Dostaneme vyrážku, záchvat kašľa, okamžite sa vám zhorší dýchanie, preženie vás. Je to prirodzená reakcia imunitného systému na prijatú potravinu, na jej zložku, ktorá je pre vás alergénom.

To, či trpíte alergiou na potraviny vám zistia testami u alergológa resp. imunológa, prípadne u gastroenterológa. Domáce testy na alergie nemáme, resp. neodporúčame takéto testy brať ako zásadné a rozhodne vyhľadať lekára a dať si urobiť odborné testy na alergie v laboratóriu.
V prípade, že sa nejedná o dieťa, je alergia obvykle trvalý stav a je dôležité trvalo sa vyhávať potravinám, na ktoré vám zistili alergiu.

Potravinová senzitivita (intolerancia, neznášanlivosť) je úplne iná reakcia ako alergia. Dokonca mnoho ľudí ju dlhodobo ani nevníma, alebo si ju nevšíma. A iba čas od času skonštatujeme, že je nám ťažko po obede, nafúkne nás, preženie alebo máme zápchu, zopár vyrážok, bolesti hlavy …  ale často nájdete to správne zdôvodnenie. Či už je to tým, že sme mali veľkú porciu, alebo mastnejšiu kačicu s lokšami, alebo nás nafúkla tá zelenina …

Obvykle sa k tomu postavíme ako k jednorázovému problému, alebo v lepšom prípade načas vylúčime mastné jedlo z jedálnička, vyhýbame sa porcii mlieka, alebo tvarohovým rezancom. To všetko však zväčša urobíme iba na nejaký čas, lebo prídu oslavy a hlavne chuť na dobre pečené mäsko, krémovú tortu, alebo zákusok a problém sa opakuje.
A tak si dáme čajík alebo kalíštek niečoho tvrdého, na trávenie, alebo dokonca pomocnú tabletu (Espumisan a spol. alebo Nospu) a život ide ďalej.

  • Tak ako?
  • Spoznávate sa?
  • Alebo je vám to aspoň trochu blízke?

Lenže … v týchto prípadoch často nejde „len“ o zažívacie ťažkosti. Pri problémoch s potravinami (alergie, intolerancie, senzitivita) dlhodobo zaťažujeme imunitný systém a tráviaci trakt a do krvného obehu dostávame látky, ktoré tam nemajú čo hľadať a tak sa kolotoč našich ochorení roztáča.
Nebezpečné pri potravinovej senzitivite, neznášanlivosti je aj to, že sa veľmi často neprejaví okamžite, ihneď (tak ako je to pri alergickej reakcii), ale niekedy sa objaví za pár hodín, alebo dní … A vtedy si už často nedávame bolesti a prejavy nemoci do súvislostí s potravinou zjedenou pred časom.

Vetu: „ Veď doteraz mi nikdy nič nebolo….“ poznáme asi všetci. Vždy sa na nej trochu pobavím a spomeniem si na príslovie: Dovtedy sa chodí s džbánom po vodu, kým sa ucho neodtrhne. 🙂

Aké môžu byť prejavy potravinovej senzitivity? Je ich veľmi veľa, tak aspoň niektoré:

  • nadváha, začervenanie pokožky, ekzém, vyrážky, akné, rôzne zápaly, bolesti brucha, tráviace ťažkosti, migréna, zadržiavanie vody, nespavosť, zvracanie, nadúvanie, dýchacie problémy, nádcha, syndróm dráždivého čreva, depresie, chronická únava, strata pozornosti, neplodnosť, hyperaktivita …

Zdá sa vám to priveľa? Nuž, tak to je. Všetky tieto symptómy môže spôsobiť práve precitlivelosť na zložky potravín.
Ako teda zistiť, že máte aj vy senzitivitu („intoleranciu“) na potraviny?

Sú možnosti nechať si urobiť testy u lekára, no tie poisťovne nepreplácajú. Jednoduchšou možnosťou je zakúpiť si domáci test a urobiť si ho doma. V priebehu hodiny máte výsledok a viete sa ďalej zariadiť.Medzi takéto jednoduché testy patrí aj FoodDetective.

Existuje mnoho názorov na to, či ej test hodnoverný, alebo nie.
Jedna štúdia hovorí že áno, ďalšia nie. Je na vás, či sa rozhodnete pre test a po teste si necháte poradiť odborníkom, ako sa k jeho výsledkom postaviť. Výživu a problémy s ňou by mal riešiť odborník. Veď aj s bolesťami zuba idete k lekárovi, alebo ak si podvrtnete členok, idete k ortopédovi a nie údržbárovi, tak potom pri problémoch s potravinami, jedálničkom a výživou by ste mali ísť k odborníkovi. Dr. Google vie toho veľa, ale o vás nevie nič 🙂
Alebo si nemusíte urobiť test a môžete postupne, vylučovacou metódou a vlastným pozorovaním na sebe samom hľadať odpovede. Aj to sa dá, je to skvelá metóda, ale vyžaduje schopnosť vedieť načúvať svoju telu, písať si pravidelne potravinový denník, reakcie tela, zažívania atď.

Nech už si vyberiete jeden alebo druhý postup, čo robiť s výsledkami?

Je mimoriadne dôležité eliminovať tie potraviny, ktoré vám spôsobujú ťažkosti. Nie vždy je to však jednoduché. Pšenica, kukurica, kvasnice, mlieko či vajcia. Sú to základné potraviny a my často nemáme ani minimálnu predstavu o tom, ako ich nahradiť, alebo sa im na nejakú dobu vyhnúť.
Ako správne naštartovať proces liečenia a zabezpečiť si postupne návrat k zdraviu.

Všetko je možné. Je veľmi dôležité a potrebné zamerať sa na prípravu stravy, dôkladne čítať etikety na potravinách, študovať a hlavne mať pozitívny postoj k tomu čo môžem jesť a na to sa zamerať.

To, čo je potrebné dočasne vylúčiť, treba zobrať ako fakt a tešiť sa na zlepšenie zdravotného stavu. Časom zistíte sami že veľa príznakov ste nedávali do súvislosti so stravou a to vás povzbudí.
Neodporúčame sa vrhnúť na „všetkoliečiace“ zelené potraviny a novinky v dovozových „potravinách“.  Uverte tomu, že je na našom domácom trhu dosť kvalitných potravín, aby sme sa dobre uživili a nepoškodzovali si zdravie, len sa musíme o výživu viac zaujímať. Je pre nás veľmi, veľmi dôležitá.

Výživa rozhoduje o tom ako sa cítime, ako vyzeráme a aj o dĺžke nášho života.

V ďalších článkoch na našom webe, ktoré postupne obnovujeme na základe toho, že veľa študujeme, vzdelávame sa, nájdete postupne nové a dôležité informácie o konkrétnych potravinách a o tom, ako ich prípadne nahradiť, alebo čo najviac eliminovať nedostatok živín, ktoré dočasne musíte vylúčiť zo stravy.
Náš receptár sa tiež rozširuje o recepty, návodu pre ľudí, ktorí intoleranciou, alergiou alebo senzitivitou trpia. A ak máte problém s ktorým si neviete rady, kontaktujte nás.


A samozrejme vám odporúčame aj naše knihy: Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ I a II. V týchto knihách nájdete množstvo skvelých a osobne odskúšaných receptov pre ľudí s intoleranciami, alergiami na potraviny ako sú lepok, mlieko, sója, orechy, vajcia a pod.
Sú to skvelí pomocníci do vašej kuchyne. Publikácia je odborne zastrešená špičkovou imuno-alergologičkou MUDr. Katarínou Bergendiovou ktorá do kníh pripravila veľa hodnotných informácií.