intolerancia_vajickaVajíčka a intolerancia na ne.

Vysporiadať sa s týmto typom intolerancie sa môže zdať jednoduché. Veď čo, vysadíme vajíčka z jedálnička a bude to. Na jeseň si odpustíme praženičku s hubami, alebo volské oko, či obľúbený ranný hemendex.

Nuž … ale až také jednoduché to predsa len nie je. Potrebujeme zistiť, kde všade sa vajíčka a ich deriváty alebo zložky, prípadne stopy po vajíčkach nachádzajú a to už je potrebné naozaj sledovať.
Pri tejto intolerancii si potrebujeme premyslieť, ako budeme variť, piecť, ako … sa budeme stravovať a ako jedinečné živiny, ktoré nám vajíčka poskytujú nahradíme.
Každá základná potravina je jedinečná a obsahuje jedinečné kombinácie živín. Vajíčka sú bohatým zdrojom bielkovín a rovnako aj tukov, ktoré sú zdraviu prospešné.

Pri intolerancii potrebujeme vylúčiť všetky potraviny, jedlá, pochutiny, polotovary, kde sa potravina, na ktorú máme intoleranciu nachádza. A prečo? Preto, aby sme si zachovali zdravie a silný imunitný systém.
Dlhodobé dráždenie systémov v tele spôsobuje choroby, zápalové procesy, nezvládnuteľne a často nevysvetliteľné pochody, ktoré negatívne ovplyvňujú naše zdravie a môžu mať trvalé následky.

Kde všade by sme mali hľadať vajíčka?       

No v pravom rade v praženici 🙂 🙂 … trochu si robím žarty, áno v praženičke isto. A pravdou je, že už ani vajíčko na mäkko ráno k chlebíku nebude pre nás povolená pochúťka. Vajíčka sa však nachádzajú aj v týchto potravinách:

1. Koláče, palacinky, zákusky a dezertíky, ktorých pôvod naozaj nepoznáte. No na ich prípravu sa často používajú vajcia alebo ich zložky.

2. Majonézy, lebo práve vajcia sú základom tejto pochutiny.

3. Čerstvé výrobky od pekára … aj napriek normám, ktoré hovoria, že na každom výrobku by malo byť uvedené jeho zloženie, nemusí to tak byť. Preto si zloženie vašich obľúbených pekárenských výrobkov overte u dodávateľa. Ak si to overiť nemôžete, neviete, potom odporúčam takéto potraviny vynechať.

Základná zásada pri výbere potravín je:
Čo si neviete overiť, to nekonzumujte 🙂

4. Polotovary a hotové jedlá. V tomto prípade dôsledne čítajte etikety. Keď už ste sa rozhodli pre polotovar, či hotové jedlo, je dôležité, aby ste vedeli z čoho sa skladá. No naše odporúčanie je: NAVARTE SI DOMA 🙂

5.  Vyprážané jedlá v trojobale, alebo v cestíčku,  fašírky, všetky zapekané jedlá,  koláče, ktoré síce vajíčka neobsahujú, ale potierajú sa vajíčkom.

Koláče môžete po upečení potrieť mliekom, alebo vodou …

A  na záver máme pre vás ešte „vychytávky“:

Vajíčka, alebo ich deriváty sa napríklad používajú aj ako prostriedok na penenie piva, laté, či kapučína pri potravinárskej výrobe. Nájdeme ich aj v niektorých make up-och, šampónoch, liekoch. Niektoré zložky vajec dokonca obsahuje aj vakcína proti chrípke, kde sa vaječný proteín používa na obalenie a ochranu samotnej vakcíny.

Ako zistíme z etikety, že sa vajíčko nachádza v potravine?

Ak na etikete nájdete tieto pojmy, potom je tam niektorá z častí vajíčka:

  • vaječný bielok
  • vaječný žĺtok
  • vaječný proteín
  • vaječný prášok
  • mrazené vajce
  • pasterizované vajce
  • sušené vajcia
  • albumín
  • glibulín
  • ovalbumín
  • ovovitelín
  • ovomucín
  • livetín
  • vitelín
  • lecitín – ten však môže byť zo sóje
  • stopy vajec
  • zložky vajec
  • výrobok mohol prísť do styku s vajíčkom

Zdá sa vám to veľa?
No, verte mi, aj mne sa to zdalo a chytala som si hlavu pri pomyslení, že budem chodiť po obchode so zoznamom zakázaných látok. Ale pravdou je, že ak si chceme udržať a upevniť zdravie, je potrebné zo svojho jedálnička v optimálnom prípade aspoň na 3 mesiace vylúčiť  potraviny, ktoré vajcia obsahujú.

A tak, vyšla som na prieskum do obchodov a začítala som sa do etikiet, vytipovala si potraviny, vymýšľala koláčiky, dezerty bez vajec … alebo 🙂 nahradila vajcia inými možnosťami. Jednoducho našla som cestu, ktorá vždy je … aj pri viacnásobných intoleranciách, o ktorých sme písali v už článku? Jeden deň s kombinovanou intoleranciou. Nie nadarmo sa hovorí: Kde je vôľa, tak je aj cesta.

Vajíčka často slúžia ako spojivo a  dajú sa v niektorých prípadoch nahradiť . Napríklad, namiesto vajíčka môžete použiť 1/2 roztlačeného banánu. Krásne to cestičko spojí. Samozrejme, že by som banán nedávala do fašírok. Ale tam stačí dať vopred namočené ovsené vločky. Tie sa pekne lepia a vaše fašírky budú ešte zdravšie a veľmi chutné. Alebo môžete použiť droždie. Čajovú lyžičku rozpustíte v 1/2 dcl. tekutiny a máte náhradu za vajíčko.

Treba si však dať pozor na to, že koláčiky, dezertíky, kam sa dáva viac vajec (viac ako 2) nebude možné upiecť. Toľko vajíčok náhradami nenahradíte a recept pokazíte. No verím tomu, že tak ako j aj vy hravo nájdete zdravšiu maškrtku. Rovnako je potrebné vynechať domáce cestovinky od starej mamy. Moja babička robila tie najlepšie cestoviny na svete. Niťovky, hrubé, tenké, od výmyslu sveta. Boli žltučké a chutné ako … mňam. Ale … používala vajíčka.

Takže aj na to je potreba dávať si pozor. Keď chodíte na návštevy na obedy, večere, posedieť pri jedle, dajte vašim známym a rodine vopred jasne vedieť, čo nemôžete. Oni budú vopred informovaní a urobia všetko preto, aby vám pripravili krásny pokrm bez vajíčok. Vyhnete sa tak hladu pri plnom stole.

Ešte je jedna možnosť ako nahradiť klasické slepačie vajíčka. Vyskúšať iný druh vajec, napríklad prepeličie. Väčšina ľudí s intoleranciou na slepačie vajíčka prepeličie môže jesť.

Ak máte problémy a neviete si s tým rady, napíšte nám, pošleme vám informáciu o tom, ako vám vieme pomôcť a poradiť. No ešte  jednu radu na záver vám dám.
Máte potravinovú intoleranciu na vajíčka? Nejedzte ich v žiadnom stave a vaše zdravie sa vám s láskou odvďačí.

ObalkaKnihyAk hľadáte recepty, kde by ste si poradili bez vajíčok, určite nájdete množstvo na našom blogu v časti recepty , ale nájdete krásne recepty aj v našej skvelej knihe: Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ.
Rovnako tam nájdete množstvo dôležitých informácií, ktoré je potrebné vedieť, ak trpíte akýmkoľvek druhom potravinovej intolerancie alebo alergie.
Použité zdroje: http://en.wikipedia.org/wiki/Egg_allergy