Potravinová intolerancia na Kvasnice, Droždie.

potravinova-intolerancia-3-cast

V tomto článku o intolerancii sa venujeme veľmi rozšírenému problému a tým sú kvasnice, droždie.
V poslednej dobe nás zahltili otázky práve k intolerncii na kvasnice, droždie lebo … to nie je iba o tom vysadiť tieto potraviny, súčasti potravín.

Keď sme sa začali intenzívnejšie zaoberať problematikou potravinovej intolerancie, nič nás neprekvapilo viac ako to, kde všade môžeme nájsť kvasnice. Je to pomerne rozsiahly zoznam potravín, ktoré je potrebné pri tejto intolerancii na kratší, alebo dlhší čas úplne vylúčiť zo stravy.

Na začiatok pripomenieme, čo všetko môže práve táto neznášanlivosť spôsobovať z pohľadu zdravia. Príznakov je mnoho:

  • Plynnatosť, nafukovanie
  • Zhoršené dýchanie
  • Zmeny nálad
  • Pálenie záhy
  • Upchatý nos
  • Chuť na sladké
  • Vriedky v ústach
  • Únava po jedle
  • Kožné vyrážky, lupienka
  • Biele sfarbenie jazyka

Ak máte niektoré z uvedených príznakov a iné testy u lekára (gastroenterológa) boli v poriadku, možno je príčinou práve intolerancia na kvasnice. A je čas urobiť si test, alebo navštíviť špecializované ambulancie 😉 napríklad aj tú našu: Centrum výživy a pohybu v ImunoVital centre.

KvasniceDroždie, kvasnice sa schovávajú v mnohých potravinách. Často si ani neuvedomujeme, že to tak je. Rovnako ako pri každom type intolerancie, je veľmi dôležité premyslieť si, ako a kde sa budeme stravovať. Pri kvasniciach je to o to zložitejšie, že napríklad v reštaurácii ťažko zistíte od obsluhy, či v niektorom jedle sú kvasnice.
A prečo? Pretože mnohé dochucovadlá obsahujú kvasnice alebo extrakty z nich.

Čo vylúčiť zo stravy alebo viac eliminovať (jesť príležitostne):

  • Klasický chlieb a pekárenské výrobky, kysnuté koláče, ktoré obsahujú droždie, kvasnice
    • rožky, väčšina druhov chleba okrem kváskového, croisanty, makovky, lúpačky,  atď
    • aj strúhanka 😉
    • Kváskový chlieb je povolený a dokonca zo zdravotného hľadiska veľmi odporúčaný na konzumáciu
  • Alkohol – najmä ten, ktorý obsahuje pivovarské kvasnice
    • klasické pivo, sladké druhy vína, zázvorové pivo, kvasinkové pivo, ale aj whisky, likéry atď.

  •  Ocot a potraviny kde sa nachádza ocot alebo octu podobný proces kvasenia
    • Akýkoľvek ocot – jablčný, bežný kvasný, Balsamico a pod.
    • Môžete však používať v obmedzenom množstve kvalitný Ume Ocot
    • Majonézy, dressingy
    • Typické tuzemské sójové omáčky a všetky omáčky používané v ázijskej ale aj indickej kuchyni, okrem kvalitných omáčiek miso, tamari a pod. – tietpo je možné používať v miernych množstvách a nie denne
    • Zavárané a nakladané potraviny: nakladané uhorky, kyslá kapusta, nakladaná zeleniny a pod.
  • Výrobky zo sóje – čo je väčšina sójových produktov predávaná u nás. Napríklad: Tofu a výrobky z tofu, sójové mlieko, sójové jogurty a pod.
  • Hríby
  • Sušené ovocie alebo ovocie, ktoré je príliš prezreté – obsahuje aj príliš veľa jednoduchého cukru (fruktózy), ktorý je nevhodný konzumovať v nadmerných množstvách pri tejto intolerancii
  • Zrejúce a plesňové syry
  • Mali by ste sa vyvarovať vysokému príjmu cukru, medu, sirupov, sladených nápojov – to všetko obsahuje vysoký podiel cukru, ktorý zaťažuje črevá a tak ešte viac zhoršuje intoleranciu na kvasnice
  • Glutaman a látky podobné glutamanu – čiže extrakty z droždia. Starostlivo čítajte etikety na potravinách. Všetko, kde je uvedený extrakt z droždia je nevhodnou potravinou pri intolerancii na kvasnice.
    • Sáčkové polievky
    • Niektoré druhy zmesí korenia
    • Vegeta, podravka a pod.
    • Kozervy, kde sa táto látka nachádza
    • Vysokospracované potraviny – všeobecne nie sú zdraviu prospešné
    • Fast food
  • Hydrolizovaný proteín, doplnkové proteíny – veľmi dobre čítajte etikety na potravinách, ale aj potravinových doplnkoch. Niektoré doplnkové proteíny obsahujú potravinárse, pivoravské droždie. Zistite si, nakoľko môžete daný produkt konzumovať.
    Hydrolýza proteínu je chemická úprava, predtrávenie pre rýchlejšiu vstrebateľnosť. Je potrebné myslieť aj na to, že intolerancie sa dajú veľmi zjednodušene nazvať „reakciou na proteíny“ v potravinách. Vysoký príjem proteínu zaťažuje tráviacu sústavu, obličky, čo môže mať negatívny dopad na liečbu intolerancií
  • Niektoré druhy doplnkov výživy – najmä tie, kde je komplex vitamínov B, ten sa často vyrába z droždia

No a teraz pri čítaní možno tiež sedíte tak bezradne ako sme po prvýkrát sedeli mi, keď sme naštudovali, čo všetko je potrebné vylúčiť zo stravy.

Chlieb, pečivo, koláčiky … ale aj nakladané uhorky alebo pivo, či vínko na oslave? Všetko to sledovať a ako to vôbec ustrážiť?

Na každú otázku vieme poskytnúť odpoveď 🙂 Poďme sa spolu pozrieť na to, ako vieme nahradiť nežiaduce potraviny takými, ktoré nám nebudú škodiť.

Azda najväčší problém nastane pri tom aký chlieb, pečivo si vybrať. Pravdou je, že droždie, kvasnice sa v pekárenskom priemysle používajú veľmi často. Preto bude vhodné nájsť si zdroj chlebíka, ktorý je vyrábaný tým pôvodným, zdravým receptom. Ešte ďaleko predtým, ako sme sa dopracovali k droždiu a pretvoreným potravinám, sa piekol chlieb kváskový. Kvások je látka, ktorá kvasí a vyrába sa jednoducho … z múky a vody. Po pár dňoch v dôsledku teploty a pridávania múky a trošku vody (prikrmovanie kvásku) vznikne dostatok hmoty na to, aby bolo možné vyrobiť kváskový chlebík, A práve takýto chlebík či pečivo môžete konzumovať. Jednou z možností je, že t vyskúšate sami, alebo si budete takýto chlebík kupovať. Obvykle ho mávajú v dobrých pekárničkách, alebo v zdravej výžive alebo môžete využiť kváskovú mapu. (Zadajte si do vyhľadávača pojem kvásková mapa a uvidíte výsledok)

Čo sa týka koláčov. Na kysnuté koláče musíte na čas zabudnúť. Aj na pečené alebo parené buchty od starej mamy. Ale isto nájdete pre seba peknú alternatívu, ktorá sa vyrába bez kysnutia, bez droždia.

Sójová omáčka sa používa často. Akosi sme si zvykli na jej používanie v kuchyni. Rada je preto taká, že buď ju vylúčte zo svojej stravy, alebo ju môžete nahradiť jemne opraženým sójovým olejom. Má dokonca ešte lepšiu chuť, ako omáčka.
Používajte čerstvé koreniny, objavujte nové krajšie chute.

Ocot sa dá nahradiť jednoducho tak, že použijete v dressingoch a tam, kde ste používali ocot radšej citrón, grapefruit, hroznovú šťavu (vytlačenú z čerstvého hrozna).
Je potrebné si vyskúšať jednoduché nápady, ktoré nájdete v receptároch. Jeden krátky návod na vynikajúci dressing bez octu vám ponúkam ihneď:

Zdravý a jednoduchý dressing bez octu: Zmiešajte vytlačenú šťavu z citróna, limetky bez kôstok spolu s kvalitným rastlinným olejom (olivovým, tekvicovým, bodliakovým, sezamovým a pod.) Pridajte čerstvo pomleté korenie, soľ a trochu javorového sirupu, medu alebo trstinového či kokosového cukru. Dressing doplňte hrsťou čerstvých byliniek podľa chuti.
Takto získate veľmi chutný sladko-kyslý nálev ochutený troškou soli, korením a čerstvými bylinkami, ktoré sú plné zdravých fytonutrientov.

Ak už aj máte chuť na alkohol môžete si dať Gin, Vodku alebo pravé Šampanské 🙂 Ale samozrejme v malom množstve a príležitostne.

Starostlivo čítajte zloženie potravín a ak sa rozhodnete ísť do reštaurácie, vyberajte si tie, ktoré majú lepšiu povesť, používajú čerstvé suroviny. Vynechajte čínske (ázijské) kuchyne, kde sa veľmi často používa glumatan ako dochucovadlo a aj rôzne ázijské omáčky.

Rovnako si dávajte pozor na tofu a výrobky z tofu a preto si starostlivo vyberajte aj vegetariánske pokrmy.

Poznámky na záver:
Ako na kvasinkové infekcie ?

Ak máte zistenú intoleranciu na kvasnice, možno ste aj často mávali problémy s kvasinkovými infekciami. Mohli ale nemuseli ste mať. No veľmi často sa to stáva. Na zlepšenie stavu odporúčame pravidelné užívanie doplnkov výživy – Probiotík, Oregánový olej, majoránkový olej a tinktúru zo semienok červeného grapu. A samozrejme …. diétu bez kvasníc, droždia.

Ako zistiť koľko jednoduchých sacharidov môžem denne konzumovať?
Ako sme v článku spomínali, je veľmi dôležité sledovať príjem jednoduchých sacharidov. maximálny denný príjem by mal byť 10% z celkového príjmu sacharidov.
Ako však túto hodnotu zistiť?
Viete, každý sme iní. Každý máme úplne iný potrebný príjem základných živín. Ale toto všetko sa dá zistiť. V našom Centre výživy a pohybu vieme pomocou špeciálneho, certifikovaného prístroja JAWON IOI 353 Professional zistiť Váš bazálny metabolizmus, presné zloženie tela a podľa toho určiť presné hodnoty Vášho denného energetického príjmu a príjmu jednotlivých živín: bielkovín, tukov a SACHARIDOV a z toho aj jednoduchých.
Rovnako sa v Centre venujeme špecializovanému poradenstvu, konzultáciám v oblasti alergií a intolerancií na potraviny. Riešime jedálne lístky, tipy a odporúčania.

 

Tento obsah bol zaradený v Výživa a označkovaný ako , , , , . Zálohujte si trvalý odkaz.

72 odpovedí na Potravinová intolerancia na Kvasnice, Droždie.

  1. Eva povedal:

    Dobrý deň,

    okrem kvasníc mi robí zle aj množstvo iných potravín, okruh alternatív mám teda dosť zúžený. Viete mi, prosím poradiť, ako je to napríklad. s ryžou ako rýchlym zdrojom sacharidov, s ryžovým octom a ryžovým proteínom (ako doplnkom pre športovcov, keďže žiadny iný nemôžem)? Ďakujem

    • Dobrý deň,
      vzhľadom na množstvo iných potravín – nie je známe aký počet, ani ktoré potraviny to sú, aké testy ste absolvovali, či máte za sebou špeciálne vyšetrenie u gastroenterológa, imuno-alergológa a aké sú výsledky vyšetrení, či nie je pôvod problémov v SIBO alebo syndróme dráždivého čreva, a pod. sa ťažko odpovedá, avšak … akýkoľvek stereotyp v stravovaní môže pri zvýšenej senzitivite pôsobiť ako pyramídový efekt. Teda nabalením ďalšej precitlivelosti na ďalšiu potravinovú zložku., bielkovinu – amín …
      Cieľom pri eliminácii zdravotných problémov spôsobených senzitivitou je vytvoriť si čo najväčšiu pestrosť stravy, zamerať sa však aj na ďalšie súčasti životného štýlu, akými sú spánok, adekvátny pohyb – ktorý na jeden strane pôsobí regeneračne a napomáha eliminovať duševný stres a hlavne relax, špeciálne dychové cvičenia, ktoré napomáhajú zlepšiť zdravotný stav. Aj tým, že budú eliminovať stresu, ktorý ako primárny faktor ovplyvňuje aj zápalové procesy v organizme. A teda aj na sliznici čreva.
      Môžem Vám jednoducho napísať v pohode, jedzte všetko z ryže, všetky uvedené potraviny sú podstate v poriadku, ale v konečnom dôsledku to bude jednostranné a účelové riešenie, ktoré Váš stav vôbec nemusí zlepšiť, niekedy to môže dopadnúť naopak.
      Moje odporúčanie v takýchto komplikovanejších stavoch je vždy rovnaké:
      Vyhľadajte kvalitného špecialistu, ktorý sa zaoberá komplexom, celkovou zmenu životného štýlu, špecializovanými jedálničkami, ktorý s vami preberie komplexnú anamnézu stavu, vykoná kvalitnú analýzu stravovaní a bude vám vedieť poradiť v každej oblasti, ktorá vytvára komplex zdravia. – strava, pitný režim, pohyb, regenerácia, relax, spánok
      Kde sa môžete osobne v pravidelných konzultáciách obrátiť o radu a pomoc.
      Veľmi ťažko sa takéto rady dávajú cez internet. Bežne konzultácia u nás v centre trvá 120 minút plus ďalší čas strávený analýzou stravovania na úrovni makro a mikronutientov.
      Mrzí ma, ak som Vám neodpovedala jasné áno alebo nie, ale vzhľadom na 15 rokov praxe v obore výživa mi skúsenosti hovoria, že takéto veci je potrebné riešiť na komplexnejšie úrovni.
      Držím Vám palce, verím, že Váš stav sa zlepší a Vy si budete môcť naplno vychutnávať šport, pohyb, jedlo 🙂
      Renka Beláková

  2. Zuzana povedal:

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ohľadne B vitamínov. Mám intoleranciu pivovarských kvasníc a keďže B vitamíny sú spájané práve s týmito kvasnicami, chcela by som vedieť, či by mi mohli narobiť problémy. Zaujíma ma klasický B-complex, ktorý pravdepodobne obsahuje syntetické vitamíny, pretože produkty, ktoré obsahujú kvasnice sú označené. Chcem ešte podotknúť, že zvýšené užívanie B vitamínov si vyžaduje môj zdravotný stav, inak by som to ponechala len na prirodzenú stravu. Ďakujem.

    • Dobrý deň,
      V prípade intolerancie tohoto typu je vhodné vybrať si produkt, ktorý obsahuje tzv. deaktivované kvasnice. Naši klienti majú dobré skúsenosti s produktom od fy. Nutrilite (distribuované cez sieťovú spoločnnost Amway) alebo podľa komunikácie s Jamieson, aj ich produkt je z deaktivovaných kvasníc. Neviem sa Vám vyjadriť k zloženiu klasického b-komplexu, nakoľko nemám informácie o spôsobe jeho výroby. Takúto informáciu Vám môžu poskytnúť buď v lekár ni, alebo potom na požiadavku priamo u výrobcu liečiva. Pekný a úspešný deň.
      S pozdravom za team Ako Si Uvariť Zdravie,
      Renka Beláková

  3. Veronika povedal:

    Dobry den,

    viem, ze som na stranke intolerancii na kvasnice, chcela by som sa opytat tak trosku od veci. Hladala som na internete informacie ci je vhodne jest (cielene alebo nahodne pri peceni kvaskoveho chleba – olizovat varesky a pod.) surovy kvasok a nikde som nenasla, tak sa pytam Vas. Z coho prameni moja zvedavost? Ako deti sme jedavali Pangamin na doplnenie vitaminov skupiny B. Casom som sa vsak dozvedela ze je vyrabany z pivovarskych kvasnic teda monokultury kvasnic a moze sposobovat kvasinkove problemy. V poslednom case sa dostava do popredia kvasok okrem ineho aj kvoli obsahu celeho spolocenstva priaznivych bakterii. Takze ma zacalo zaujimat:
    1. Je mozne pravidelnou konzumaciou suroveho kvasku zlepsit mikrofloru criev? Je to nieco ako prirodne probiotikum? Ak ano aky postup ( mnozstvo, pravidenost, dlzka uzivania) je podla Vas vhodny? Pripadne staci konzumovat kvaskovy chlieb a vyhybat sa potravinam s obsahom kvasnic?
    2. Je mozne konzumaciou suroveho kvasku doplnat vitaminy skupiny B podobne ako spominanym Pangaminom?
    Alebo je jedenie suroveho kvasku skor kontraproduktivne?
    Intoleranciami netrpim podla mojich informacii ziadnymi.

    Dakujem velmi pekne za odpoved.

    • Dobrý deň,
      Užívanie surového kvásku sa nedoporučuje nikde ani žiadna vedecká štúdia neodporúča jeho konzumáciu.
      Kvások je produkt, ktorý slúži na iné účely.
      Pro a Pre biotiká je samozrejme najlepšie získavať zo stravy, z potravín. Kyslomliečnych výrobkov (kefír, zákvas, jogurty a pod.) zeleniny a ovocia vo forme rozpustnej vlákniny a kvasených-fermentovaných produktov.
      Kyslá kapusta, kimči, nakladaná fermentovaná zelenina a pod.
      Rovnako ako vitamíny B je najlepšie konzumovať z potravín, ktoré sú určené na priamy konzum a nie vo forme droždia, či kvásku.
      Pekný a zdravý deň
      S pozdravom
      R & J

  4. Andrea povedal:

    Dobrý večer, cca od decembra pociťujem v ústach pálenie na vnútorných stranách líc a vnútornej strane pery. Potom strácam aj sliny a mám problém s rozprávaním, motá sa mi jazyk. Môže to byť alergia na droždie ?

    • Dobrý deň.
      Nie je možné určiť diagnostiku iba podľa popisu symptómov. Navyše tak závažných, ako opisujete.
      Odporúčame Vám aby ste v čo najkratšom čase navštívili odborného lekára.
      Môže sa jednať aj o závažnú neurologickú poruchu, alebo iné závažné ochorenie. Rôzne diskusné stránky a blogy nie sú na to, aby Vás korektne zdiagnostikovali.
      Rovnako ako ani my neposkytujeme takéto odborné rady popisom pod článkami.
      Naša stránka sa zaoberá výživou, alergiami, intoleranciami a naše Centrum je akreditované Výživové centrum, ale rozhodne je dôležitá vždy a za každých okolností správna diagnostika u lekára ako podklad pre ďalšiu prácu v oblasti výživy.
      A ak je potrebné riešenie priamo s klientom, potom uprednosťňujeme osobné stretnutie priamo v centre, kde diagnostikujeme klienta. Takéto stretnutie, analýza trvá viac ako 90 minút.
      Navštívte odborného lekára na zistenie príčiny Vašich ťažkosti.
      S pozdravom,
      Renáta Beláková – Akreditovaný výživový kouč

  5. Kristína povedal:

    Dobrý deň, tiež mám zistenú intoleranciu na kvasnice(iba pivovarské,pekárenské sú v poriadku) , ale mám ju až medzi hraničnými hodnotami nakonci. Chcela som sa spýtať že aké je vhodné sladidlo, kedže mam obmedziť cukor a väčšinou ranajkujem rôzne bezgluténové ( pretože mám rovnako aj intoleranciu na lepok) kaše s ovocím osladené medom, bolo by vhodné nahradiť ho napríklad trstinovou melasou?Poprípade mi viete poradiť iné sladidlo aby to bolo v poriadku a mohla by som ho vlastne jesť denne aspoň na tie raňajky?A ešte som sa chcela spýtať na to čerstvé ovocie treba ho vylúčiť aj ked mám len slabú intoleranciu ? A posledná otázka, že problémom je hocičo zavárané? Aj domáce lečo, pretlak, ovocie a pod.?
    Vopred Vám ďakujem za odpoveď. 🙂

    • Dobrý deň Kristína.
      Čo sa sladenia jedál týka, je vhodné obmedziť to na prirodzené zdroje ale v malom množstve. Čiže, častokrát samotné ovocie osladí kašu natoľko, že je to postačujúce a netreba pridávať ešte aj med. Vždy je to na vhodnom výbere a kombinácii surovín. Napríklad ak si dáte do kaše ďatle, osladia ju natoľko, že už nepotrebujete med. Alebo banán a podobne.
      Vhodné je takéto jedlo max. 1x denne.
      So sladidiel (umelých) my neodporúčame žiadne. Nakoľko mnoho štúdií posledných rokov hovorí o tom, že umelé sladidlá negatívne vplývajú na tukové bunky a metabolizmus.
      Vhodné sladenie je potom javorový sirup, kokosový cukor, med, sirup z ďatlí a pod.

      Čo sa zavárania týka … vždy je to o tom, ako bola potravina zaváraná. Na Slovensku máme ten zvyk zavárať s množstvom cukru …
      Takže ak ste použili na pri zaváraní štandardné množstvá cukru, takéto potraviny nie sú vhodné.
      Určite nie na začiatok pri eliminačnej diéte.
      Tento typ intolerancie hovorí o tom, že dlhodobo ste mali nevyváženú stravu. Došlo k kvasinkovým procesom v čreve a preto je nutné obmedziť sladenie, veľa sacharidov a zamerať sa na prísun množstva zeleniny, strukovín a zdravých tukov, bielkovín v správnych pomeroch pre Váš metabolizmus.
      Pekný deň želáme.
      R & J

      • Kristína povedal:

        Veľmi pekne Vám ďakujem za vaše vyjadrenie.
        Prajem pekný večer. Dovidenia.

        • Kristína povedal:

          Ale predsa by som sa ešte chcela niečo spýtať, ak píšete že „1x denne“ máte tým namysli že ovocie už počas dňa konzumovať nemám? Lebo takto už vôbec neviem čo na desiatu a tak, pretože mám aj intoleranciu na mlieko, teda žiadne syry, tvarohy,jogurty(ako našla som jeden vhodný-ryžový, kedže celkovo zo začiatku nechcem konzumovať žiadne živočíšňe lebo vraj sú veľmi príbuzné, a tu som sa dozvedela že ani sójové niesú vhodné,lenže ten rýžový má v zložení glukózovo- fruktózový syrup a s tým to asi tiež nieje dobré preháňať). Takže vôbec neviem čo jesť na olovrant, desiatu, proste keď si chcete len niečo zahryznúť. A s pečivom to tiež nechcem preháhať.

          • Dobrý deň.
            To ako si tvoriť jedálniček je téma na školenie, alebo konzultáciu v centre, ktorá je finančne honorovaná a je to súčasť našich služieb.
            (Cena komplexného jedálnička s konzultáciom, ktorá trvá minimálne 90 minút pri intoleranciách je 115€)
            Je mnoho potravín, ktoré môžete konzumovať. Spíšte si zoznam všetkého, čo môžete jesť a podľa toho si naplánujte Váš stravovací plán najlepšie na niekoľko dní vopred.
            Nejde len o to, koľko cukru (jednoduchých cukrov) skonzumujete, ale o to, aké je zloženie Vašej stravy. Z pohľadu vlákniny, tukov, bielkovín, živín.
            Podľa toho budete vedieť, aké potraviny nakúpiť, čo si navariť, pripraviť, ukáže sa Vám aj zloženie stravy, pestrosť.
            Čo sa ovocia týka, lebo k tomu smerovala Vaša otázka, vyberajte si ovocie s nižším obsahom cukrov a to prípadne konzumujte ešte dopoludnia.
            Ale všetko je závislé na celkovom zložení Vašej stravy počas celého Vášho dňa (dní) a nie je možné to vyhodnotiť takto v komentári pod našim článkom.
            Problém intolerancií je komplexná záležitosť, záleží však aj na stupni, type, kombinácii a potom celkovom životnom štýle klienta.
            Niekdy zbytočný stres z toho, čo všetko „nemôžem jesť“ je oveľa horší, ako samotná konzumácia potravín, ktoré negatívne ovplyvňujú samotný stav čreva.
            Každá intolerancia vyžaduje postarať sa v prvom rade o črevný trakt, dopriať mu zotavenie a následne sa stav zlepší.
            So želaním zdravého dňa
            Renka Beláková

  6. Zuzana povedal:

    Dobrý deň, v prvom rade Vám chcem poďakovať za množstvo poskytnutých informácií. Mám novo zistenú intoleranciu na všetko možné, najmä však mlieko, vajcia, kvasnice, pšenicu, kukuricu, takže som zhrozená:) Viete mi prosím odporučiť nejaké probiotiká, ktoré by mali byť pre mňa OK? Ďakujem a želám krásny deň.

  7. Jana povedal:

    Dobry den,
    nakolko mi bola zistena vysoka intolerancia na pivovarske kvasnice avsak na pekarenske kvasnice naopak ziadna (nulova) intolerancia, chcem Vas poziadat o informaciu, ktore z vyssie spominanych potravin by som mala vylucit a ktore mozem nadalej jest. Okrem pivovarskych kvasnic mam zistenu intoleranciu na cely rad dalsich potravin, takze by som nerada moj jedalnicek ochudobnit zbytocne o potraviny, ktore jest mozem. Konkretne ma zaujima hlavne susene a prezrete ovocie, hriby, kakao (docitala som sa ze tiez ide o fermentovanu potravinu ?), ocot, kysla kapusta, susene maso a suche cervene vino. Pri intolerancii iba na pivovarske kvasnice nemozem ziadnu z tychto potravin? Dakujem

    • Dobrý deň,
      Ďakujeme za Vašu otázku. Avšak na odpoveď je vhodné vedieť viac, ako len to, čo ste nám napísali.
      Musíme pripustiť, že málokedy sa takýto prípad vyskytuje. Aj keď samozrejme možné to je, lebo potravinárske – pekárske droždie vzniká inak ako pivovarské.
      Je dôležité ale vedieť, aké ďalšie intolerancie máte, pretože ich pyramidový efekt Vám môže spôsobiť ďalšie ťažkosti.
      Rovnako je vhodné vedieť aj ako intenzívnu intoleranciu máte. Slabú, strednú silnú. Podľa toho sa upravuje konzumácia potravín.
      Zjednodušene povedané:
      Pivovarské kvasnice sú produktom pri výrobe, kvasení piva, kedy sa cukor mení na alkohol.
      Potravinárske sa zase väčšinou vyrábajú z melasy istou formou kvasenia, sú to teda kvasinky, ale dajú sa charakterizovať aj ako „huba“
      Preto je veľký predpoklad, že potraviny, ktoré obsahujú vysoký podiel cukru, ktoré kvasia pre Vás nie sú vhodné. Rovnako potraviny príliš sacharidové, presladené, čiže aj sušené ovocie a pod.
      V pekárstve, potravinárstve sa používa pekárske, takže relatívne by to pre Vás malo byť v poriadku.
      Dôležité je neprepadať stresu z toho, že nemáme čo jesť. 🙂
      Dôležité je však pamätať na to, že Vaša strava by mala byť čo najpestrejšia a mali by ste striedať potraviny čo najčastejšie, aby ste sa vyhli pyramidovému efektu ďalších intolerancií.
      Je dôležité postarať sa o to, aby sa Vaše črevo zlepšilo, zacelilo a následne sa zlepší aj Váš zdravotný stav.
      V prípade ďalších otázok, konzultácií Vám rady poradíme v našom Centre výživy a pohybu: http://restart.akosiuvaritzdravie.sk
      R&J

  8. Tina povedal:

    Dobry den,

    rada by som sa opytala, ktore vitaminove doplnky by set pro tejto diete odporucali brat? Mam velmi oslabenu imunitu a som casto chora, mavam opary na perach a opakujuce sa potraty. Vcera mi zistili alergiu na kvasnice.

    Este jedna otazka, je dobre pit kozie mlieko obohatene o probiotika?

    • Dobrý deň,
      Pri akejkoľvek intolerancii, alergii je dôležitá v prvom rade vhodná diéta, ktorá eliminuje potraviny, na ktoré máme nežiaduce reakcie.
      Veľmi dôležitým faktorom je obnova črevnej mikroflóry a vôbec funkcie čreva ako takej. Keďže senzitivita narúša steny čreva.
      V črevách je „schovaná“ naša imunita.
      Čo sa vyslovene doplnkov týka, je to veľmi individuálne.
      Keďže nevieme ako sa stravujete, aký je Váš denný režim, pitný, spánkový, pohybový a relaxačný (čiže životný štýl) je veľmi ťažké sa odborne a naozaj profesionálne vyjadriť.
      Avšak určite je dôležité správne nastavenie črevnej mikroflóry a preto doplnkov výživy s probiotikami a špeciálne s takými, ktoré fungujú protizápalovo:
      http://probiofixinum.sk/
      http://www.swissnatural.cz/e-shop/laktobacily-a-bifidobakterie/laktobacily-3-2013-10-17-detail
      Teda vyšší obsah Lactobacillus rhamnosus.
      Na podporu imunity je dôležité zmeniť životný štýl. Zabezpečiť dostatok kvalitného spánku 22:00 – 6:00 cca. 8 hodín
      Zároveň môžete pridať Imunglukán alebo špciálne kúry s echinaceou – Echinaceu však neužívať dlhodobo.
      Podporiť príjem vitamínov C, B, A – Multikarotény – podporujú zdravie slizníc, E – antioxidant nutný nielen pre ochranu Vitamínu C ale aj ciev a pod.
      Dôležitý je Selén aj Zinok ale aj ďalšie minerály a stopové prvky. (Magnézium … napríklad)
      Výživa bohužiaľ nie je len o nasadení jedného doplnku 🙁 ale je to komplex.
      Sústreďte sa teraz na Vašu stravu, na to, aby si Vaše telo malo čas odpočinúť, oddýchnuť dobre spať.
      Každý deň choďte na čerstvý vzduch na prechádzku 30-90 minút a vyhýbajte sa extrémnej záťaži.
      Intolerancie sa dajú zvládnuť, ale potrebujú čas. Nie je to ako liečba antibiotikami a po 7-14 dňoch je za nami. Je to dlhodobý proces, ktorý trvá v niektorých prípadoch mesiace, niekdy 2-3 roky.
      V každom prípade Vám držíme palce a pri správnej výžive to určte zvládnete.
      V prípade akýchkoľvek ďalších otázok sa môžete u nás objednať na osobnú konzultáciu.
      Pekný deň
      R & J

  9. Marti povedal:

    Dobrý deň prajem,

    Chcela by som sa opýtať či teda treba vylúčiť aj sójové mlieko a jogurty nakoľko ani kravské mlieko nemôžem a toto bola moja náhrada. A ešte by som chcela vedieť či intolerancia na kvasnice a mlieko môže spôsobovať vypadávanie vlasov a kožné defekty ako napr absces. Ďakujem krásne za odpoveď

    • Dobrý deň,
      Ako sa v článku píše, áno, klasické nefermentované sójové produkty je vhodné vylúčiť. Ak nemôžete kravské mlieko, zistite si, ako je to s ovčími alebo kozími produktami.
      Intolerancie majú množstvo (desiatky) prejavov. Či konkrétne to je problém vypadávania vlasov a pokožky, alebo je to spôsobené deficitom živín, nerovnováhou, stresom, zlým pomerom živín v dennej strave … atď … nevieme zodpovedne odpovedať.
      Keďže nevieme akú silnú intoleranciu máte, ako vyzerá Vaše stravovanie, celkový životný štýl a ďalšie zdravotné obmedzenia, prejavy, ochorenia atď. nie je možné zodpovedne odpovedať na Vašu otázku.
      Výživa je komplexný odbor. Nie je zodpovedné odpovedať áno/nie a istým spôsobom „zbaviť“ sa takto odpovede pýtajúceho sa.
      Diagnostiku životného štýlu a stavu riešime v našom centre komplexne a úvodné sedenie trvá 90 minút.
      Pri konzultáciách a ďalších službách sa riadime sa našim cenníkom.

      Začnite si starostlivo sledovať Vaše stravovanie, zapisujte si príznaky a reakcie a postupne takto viete vylúčiť potraviny, ktoré Vám robia zle.
      Hľadajte potraviny, ktoré môžete jesť, stále je ich obrovské množstvo, zamerajte sa na pestrosť a nespadajte do stereotypu a postupne (niekoľko mesiacov) viete pozitívne zmeniť svoj zdravotný stav.

      Pekný a úspešný deň od nás.
      R&J

  10. Erika povedal:

    Dobrý deň,
    v prvom rade sa Vám chcem poďakovať za všetky poskytnuté informácie. Ste jediná stránka, kde som o alergii na kvasnice našla relevantné a skutočne nápomocné poznatky, naozaj ďakujem. Mám však množstvo ďalších otázok, najmä o jedle, ktoré sa môže, a ktoré sa nemôže konzumovať.

    Prosím Vás o radu, môže sa jesť nasledovné:
    – cestoviny, kuskus, bulgur
    – všetky druhy zeleniny
    – všetky druhy čerstvého ovocia (napr aj sladké ako jahody, maliny, hrozno, banány…)
    – kokosové mlieko
    – mäso (aj šunka, párky)
    – oriešky (arašidy, kešu, mandle..)
    – strukoviny (fazuľa, ale aj napr hummus pomazánka z cíceru)

    Je ťažké zrazu si nájsť potraviny, s ktorými vo svojom jedálničku môžem počítať alebo z nich variť…

    Viem, že cukry by sa mali na určitú dobu vylúčiť, takisto by určitú dobu táto diéta mala byť prísnejšia. Akú dlhú dobu ale na to odporúčate?

    Posledná otázka, je niečo, čo pomáha v boji proti tejto intolerancii/alergii? Nejaký liek, alebo nejaké typy potravín, ktorý si môžem dať na „neutralizáciu“ kvasenia pokiaľ zjem niečo čo som nemala?

    Ďakujem ešte raz veľmi pekne.

    E.

    • Dobrý deň Erika,
      Ďakujeme za dôveru a uznanie. Snažíme sa písať naše články na blogu tak, aby boli čo najjasnejšie a pomohli našim čitateľom zorientovať sa v problematike.
      Čo sa Vašich otázok týka.
      Konzultáciám a osobnému, individuálnemu poradenstvu sa venujeme profesionálne v našom akreditovanom Centre výživy a pohybu.
      Samotná konzultácia trvá 60-90 minút a počas nej riešime komplexne individuálne otázky a požiadavky klienta na základe nášho cenníka.
      V prípade, že máte záujem o osobnú konzultáciu s takouto širokou škálou otázok, kontaktujte nás.
      Web stránka nášho centra je http://restart.akoiuvaritzdravie.sk, resp. cenník na stránke: http://restart.akosiuvaritzdravie.sk/?page_id=1948

      Želáme Vám príjemný a úspešný deň.
      R&J

  11. Tomas povedal:

    Dobry den. Je vhodne uzivanie pri intolerancii na kvasnnice chlorellu ?? alebo vitaminu Centrum? Z čoho mi mhla vzniknut taka intolerancia ?? Dakuejm

    • Dobrý deň.
      Chlorellu a aj multivitamín môžete užívať.
      Odpoveď na otázku z čoho vznikajú intolerancie je pomerne zložitá.
      V zásade je to nesprávnym spôsobom stravovania, záťažou, ktorú vytvárame stereotypným stravovaním, spracovanými potravinami,
      zlou črevnou mikroflórou, stresom …
      Všetko, čo ovplyvňuje stav čriev a ich priepustnosť má vplyv na vznik intolerancií.
      Črevná sústava a jej zdravie je vo veľkej miere zodpovedné za stav nášho zdravia. Imunita sa „schováva“ v črevách.
      Liečivá, prekonané alebo nevyležané choroby … atď atď.

      Pri intolerancii je veľmi dôležité starostlivé plánovanie stravy a zabezpečenie toho, aby bola čo najpestrejšia a nedochádzalo k reťazovej reakcii a nabaľovaní ďalších senzitivít na ďalšie zložky stravy.

      Želám Vám, aby sa Váš stav zlepšil a mohli ste si naplno užívať radosti života 🙂
      Zdravie je najdôležitejšie.
      Renka 🙂

  12. Zuzana povedal:

    Dobrý deň,
    zaujíma ma, prečo sa pri intolerancii na kvasnice treba vyhýbať sójovému mlieku? Ja si ho napríklad vyrábam sama doma len zo sóje a vody, je teda čerstvé, nič viac sa v tom nenachádza. Je aj to problém?

    ďakujem
    pekný deň 🙂

    • Dobrý deň Zuzana,
      Pokiaľ si vyrábate mlieko doma zo sóje, a vyrábate ho procesom, ktorý zbaví sóju nežiadúcich látok (karcinogény, látky zabraňujúce vstrebávaniu živín) potom je to v poriadku a môžete ho konzumovať v rozumnom množstve optimálne do 2-3 dní do výroby.
      Na našom trhu je množstvo sójových nápojov, ktoré sú často priemyselne vysoko spracované a môže sa stať, že tento druh potravín má veľmi nízky obsah vitamínov a živín. Je dôležité aj to, či pri výrobe došlo k procesu fermentácie, aké ďalšie látky boli do produktu pridané, cukor navyše, obohatené o konzervanty atď.
      Sója je neustále diskutovanou témou a z pohľadu výživového poradenstva, ktorému sa venujeme ju klientom neodporúčame na zvýšenú a dlhodobú konzumáciu. Navyše je to plodina, ktorá patrí medzi najrozšírenejšie GMO plodiny.
      Avšak, ako som písala, ak máte dobrý zdroj sóje, nápoj si vyrábate sama kvalitným spracovaním a konzumujete ho v krátkom čase, nemalo by to zohrávať negatívnu úlohu pri liečbe intolerancie na kvasnice. Samozrejme pri dodržaní stravovania a životného štýlu, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri liečbe.
      🙂
      R

  13. IVUS povedal:

    Dobry den. Mam zistenu vysoku intoleranciu na kvasnice a zaroven mam premnozene kvasinky v crevach. Lekarka mi odporucila protikvasinkovu dietu a obnovu crevej mikroflory pomocou probiotik, v lekarni mi odporucili probiotika Probiofix, ale docitala som sa, ze je v nich pouzity vytazok z kvasnic. Moze to byt problem?
    Vopred velmi pekne dakujem.

    • Dobrý deň,
      V danom produkte je stopové množstvo. To či to môže byť problém vám nikto pravdepodobne naisto neodpovie. Nakoľko pri zisťovaní intolerancí (okrem laktózy) sa nerobia testy na to, koľko, aké množstvo je už problémom.
      Dôležité však je, aby ste sa Vy cítila v pohode. Základom je plánovanie a kvalitná strava, celkový životný štýl, ktoré daný problém postupne, časom odstránia.
      Ak by ste mali pocit, že radšej tieto probiotiká nie, potom zaraďte BioPron 9 premium, kde takáto zložka nie je.
      Źeláme pekný deň.
      Jarka & Renka

  14. Dorotka povedal:

    Dobrý deň! Zistili ma intoleranciu na mlieko, vajcia, lepok, droždie a na citrusy. Prosím Vás je to s kyselinou citrónovou? Nemala by som žiadne éčka, no vo väčšine džemov je žiaľ aj táto zložka… V lete som si spravila lekváre tak ako sa varili kedysi – len s trochou cukru. Žiaľ, musím obmedziť aj cukor… hľadám sa teraz v novom jedálničku. Dávala som si tofu, ale dočítala som sa tu, že aj naň môžem zabudnúť… Som však rada, že hladovať nebudem. Dúfam…
    Prajem Vám pekný podvečer :-).

    • Optimálne je vylúčenie kyseliny citrónovej a potravín, kde sa nachádza.
      Obmedzenie jednoduchého cukru, rafinovaného a pod. všeobecne prospeje telu a zdraviu. Domáci lekvár je možné urobiť aj úplne bez cukru 🙂 záleží od základnej suroviny.
      Ak si chcete dopriať trochu džemu, lekváru môžete, ale je potrebné regulovať príjem jednoduchých sacharidov, aby ich počas dňa nebolo príliš veľa.
      K tomu Vám pomôže evidencia stravy a prijatých potravín. Bez nej sa ťažko eviduje, aký príjem jednotlivých živín máte, rovnako ako ťažko získate vlastnú spätnú väzbu.
      Určite nebudete hladovať. Dôležité je pripraviť si jedálniček, mať starostlivo naplánovanú stravu, uprednostniť domáce varenie s kvalitných surovín.
      J&R

      • Dorotka povedal:

        Dobrý večer Jarka & Renka!
        Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď a za správne nasmerovanie v stravovaní :-).
        Aj bez kyseliny citrónovej to pôjde… radšej sa vyhnúť éčkam úplne – bez tej chémie v jedle sa budem stravovať zdravšie.
        Mám ešte zopár otázok, ktoré by som Vám rada zaslala potom v emali. Mám kombinovanú diétu, lebo mám rôzne diagnózy a obávam sa, či môj jedálniček bude vyvážený… mám navyše podváhu a schudla pred 3 týždňami…
        Som naučená variť si doma a len doma sa stravovať, robievam si od leta aj domáci kváskový chlebík – veľmi mi chutí :-).

        • Dobrý deň Dorotka.
          Bežne poradenstvo nerobíme mailom. Na to máme naše BODY reštart – centrum výživy a pohybu, kde sa dá objednať na konzultáciu.
          Ono, pokiaľ sú to 1-2 základné otázky, je to v poriadku,
          ale pri rozsiahlejších problémoch je potrebné urobiť dobrú diagnostiku. Zistiť o klientovi čo najviac, rozobrať jeho životný štýl, stravovanie,
          istiť na akej úrovni je jeho výživa, spánok, pohyb, stav stresu … atď … a na základe týchto výsledkov navrhnúť riešenia.
          Je potrebné predstaviť si to, ako keď idete k lekárovi. Tiež Vás musí vidieť a nerieši veci cez mail, alebo telefón 😉
          Konzultácie širšieho rozsahu nerobíme cez mail, iba vo výnimočných prípadoch, kedy klient k nám nemôže prísť, lebo mu to nedovoľujú podmienky.
          Inak to pôsobí absolútne neprofesionálne a v centre sa staviame k výžive a klientov na maximálne profesionálnej úrovni,
          akú naše akreditované centrum má.
          Všetko dobré a veľa pohody a zdravia.
          J&R

          • Dorotka povedal:

            Ďakujem pekne za vysvetlenie a Vašu odpoveď. Rozumiem Vám. Je to komplikované a virtuálne sa to nedá poriešiť.
            Tiež Vám prajem všetko dobré, hlavne veľa zdravia a pohody :).

  15. Lenka povedal:

    Dobrý deň,

    iba dve krátke otázky
    Ume ocot (zo sliviek) je zrejme nevhodné užívať v prípade intolerancie na slivky…?
    V prípade, že mi vyšla potravinová intolerancia na kvasnice, pričom pri hubách – takmer všetkých, nemám žiadnu intoleranciu, napriek tomu by som mala ich konzumáciu obmedziť?

    Ďakujem

    Lenka

    • Dobrý deň
      Čo sa ume octu týka, je zo sliviek a je pravdepodobné, že môže spôsobiť nevhodné reakcie. Ume ocot je zásaditého charakteru, ale dočasné vylúčenia aj v prípade intolerancie na kvasnice, droždie je vhodné. Huby – jedno je intolerancia na huby, druhé je však intolerancia na kvasnice, kedy telo nereaguje na huby alebo ich zložky, ale na to, ako sa huby v tele správajú. Preto je vhodné obmedziť, alebo úplne vylúčiť na nejaký čas ich konzumáciu.
      R&J

  16. Ali povedal:

    Dobrý den. Chcela by som poprosiť o radu ako este nahradiť ocot. Na citrony mam skoro rovnakú alergiu ako na droždie. Taktiež ma napadlo, ze v horcici je ocot… To už vôbec neviem ako nahradiť. Ďakujem

    • Dobrý deň,
      Ako nahradiť ocot ak nemôžete ani citrón.
      Môžete vyskúšať čerstvo odšťavené hrozno a použiť šťavy pre kyslosť z neho.
      Nepísali ste, či môžete iné citrusy, napríklad pomaranč, grep. Dajú sa použiť aj tie.
      Ako alternatívu k octu je možné vyskúšať ešte Ume ocot, ktorý je zásaditý (alkalicky) a vzniká fermentáciou špeciálnych sliviek.
      Avšak, vždy pri nasadení novej potraviny je potrebné, aby ste sledovali reakciu na tento produkt.
      V horčici je ocot. Horčica sa inak vyrobiť nedá 🙂
      A preto treba horčicu vynechať … myslíme, že bez horčice sa dá existovať a recepty sa dajú tiež upraviť 😉
      R&J

      • Ali povedal:

        Dobrý deň. Ďakujem za odpoveď. 🙂 U mňa je to z ovocím zložité, môžem len občas a málo. Hrozno aj pomaranče môžem (ostatné už moc nie), ale nie vždy, to ja pocitovo cítim, že či sa vyhádžem… Skúsim zohnať ten Ume ocot, vyzerá to zaujímavo. Horčicu som používala veľa, ale tak zvyknem si.
        Ešte raz ďakujem.

  17. katarína povedal:

    Dobrý deň,
    keďže ma vaša stránka veľmi zaujala, chcela by som vás veľmi pekne poprosiť o radu nakoľko som v koncoch čo sa týka jedla a nákupu potravín….Môj manžel má histamínovú intoleranciu (čiže okrem kvasníc mnoho iného), intoleranciu na laktózu, a nejaký nezničiteľný kmeň helikobaktera, erymatózna gastropatia…+ (problémy s tým spojené ako pleseň pod nechtami na nohách….) Moja dcérka (11r) má prísnu bezmliečnu diétu – intolerancia laktóza + mliečna bielkovina….Potrebovala by som poradiť, čo môžu, hlavne manžel!!!Pri dcérke je to jednoduchšie, no pri manželovi…(pri tých zoznamoch nevhodných a problematických potravinách, kt. sú akoby písané podľa neho – mám pocit, že on nemôže už nič) už neviem čo mám variť, čo nakupovať….Vopred ďakujem.

  18. Michal povedal:

    Milá pani Beláková,

    síce oneskorene, no ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď a podrobné vysvetlenie 🙂
    Smiem sa ešte spýtať, užívanie aminokyselín BCAA by bolo v tejto súvislosti bezproblémové. Pýtam sa, nakoľko sa aktívne venujem športu, no zároveň ma trápia podobné intolerancie.
    Ďakujem veľmi pekne za Vašu ochotu, veľmi si ju vážim.
    S úctou

    Michal

    • Dobrý deň Michal,
      Som rada, že Vám pomohla odpoveď.
      Čo sa BCAA týka, myslím, že by to malo byť OK a nemalo by to ovplyvňovať Vaše intolerancie.
      Ale … každý výrobok je špecifický, preto starostlivo sledujte etikety a zloženie výrobkov a tak máte istotu, že neobsahujú látky, ktoré Vám spôsobujú ťažkosti 😉
      Pekný deň a hlavne veľa zdravia k Vašim športovým aktivitám.
      Renka

      • Michal povedal:

        Pani Beláková, veľmi si cením Vašu odpoveď a Váš čas, skutočne ste mi veľmi pomohli 🙂 Chcem Vám vyjadriť moju úprimnú vďaku, je skvelé, keď má človek možnosť poradiť sa s odborníkom 🙂

  19. Michal povedal:

    Dobrý deň,
    veľmi ma zaujíma, z akého dôvodu je pri uvedenej intolerancii nevhodný hydrolizovaný proteín? Považuje sa hydrolizovaný hovädzí proteín za nevhodný?
    Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď a želám pekný deň.

    • Dobrý deň,
      Hydrolyzovaný proteín v zásade nie je problémom. Avšak 😉
      Pri hydrolyzovaných kvalitných proteínoch dochádza k nasledovnému procesu:
      Vzhľadom na to, aby bolo zabezpečené rýchle vstrebávanie proteínu do tela, hydrolýzou upravený proteín prechádza cez steny v čreve ak v podobe peptidov. Teda nie rozložený na najmenšie čiastočky aminokyseliny.
      A intolerancia vo všeobecnosti (bez ohľadu na typ) je práve týmto problémom. Strany čreva prepustia väčšie časti – peptidy – ktoré imunitný systém nerozpozná a zareaguje tak, ako keby sa jednalo o škodlivú látku a zinicializuje sa proces ochrany a napadnutia daného peptidu.
      Preto pri akejkoľvek intolerancii (aj na kvasnice) môže byť príjem vysokých dávok proteínu (ktoré samozrejme bez anabolík telo v dávkach nad 1,8-2g na kg aj tak kvalitne nespracuje) problémom a môže dôjsť k zhoršeniu prejavov intolerancie, alebo z dlhšiemu procesu preliečenia.
      No každý sme individuálny ….
      Strava bohatá na bielkoviny môže sopôsosbiť aj pH nerovnováhu, ktorá … opäť bude v neprospech riešenia neznášanlivosti akéhokoľvek druhu, pri kvasniciach obzvlášť.
      R&J

  20. Saša povedal:

    Ahojte ja trpím laktózovou intoleranciou a už aj lepok mi nerobí dobre tak som sa dala na paleo diétu … a mám skvelé výsledky…hlavne s kokosovým olejom …odkedy varím na kokosovom oleji som zdravšia …vrelo odporúčam 🙂

    >>Poznámka redakcie: Komentár bol upravený, nakoľko obsahoval odporúčania na konkrétny e-shop. Naša stránka neslúži ako reklamný priestor a keďže nevieme, v akom vzťahu je autorka komentáru k tomuto e-shopu, časť komentáru s odkazom sme vymazali. Sme výhradnými vlastníkmi stránky a preto máme právo zhodnotiť a upraviť nevhodné komentáre, upozorniť na túto skutočnosť zadávateľa komantáru.<<

    • Je supe že ste si našli cestu, ktorá Vám prináša výsledky.
      Ako akreditovaní výživoví poradcovia však diéty ako také neodporúčame. Samozrejme pokiaľ sa nejedná o eliminačné diéty podložené výsledkami testov na intolerancie, alergie, prípadne iných testov (diabetes, zápal pankreasu a pod.).
      Každá diéta – a keďže paleo je diéta – vyžaduje starostlivé zváženie toho, či obsahuje dostatok živín – tukov (živočíšnych aj rastlinných), sacharidov (10-15% jednoduchých a zbytok komplexných) a bielkovín v optimálnom pomere 50:50 – živočíšne:rastlinné.
      Pri vysadení potravín, ktoré sú zdravotným obmedzením je dôležité nahradiť ich podobnými zložkami potravy. Jednostranný príjem a znížená pestrosť (napríklad iba používanie kokosového oleja a žiadneho iného) môže ochudobniť výživu a z dlhodobého hľadiska poškodiť.

      • Eliska Konarova povedal:

        Dobry den,
        chci rict ze nikdy nepisu nikam komentare, ale vase stranka mne velmi zaujala..konecne nekdo vysvetlil doslova co a jak.
        sama sem zjistila intoleranci na kvasnice ( po pizze mi bylo zle a po testovinach ne), dle doktoru sem v poradku a stale mi neco bylo. zacalo to gynekologickymi problemy v mladi, pokracovalo nafouknutim a bolesti bricha (pousteli me sednout v tramvaji ze jsem vypadala tehotna),nehojici se rany, nateklym krkem, unava a cela sranda skoncila obrovskym eksemem na rukou, doslova dirach v prstech do kterych nasledne infekce.
        myslela sem ze mam alergii na cistici pripravky a ze sem proste tlusta…no a pak mi doslo ze je to neco co jim a co jim kazdy den.vynechala sem alkohol chleba rajcata a furt nic. male pivo me opravdu nenapadlo ze mi dokaze udelat diry v rukou!!!
        nastolila sem cistici dietu (pH dietu). do 14ti dnu zmizel eksem cela sem zhubla a splaskla.zhubla sem 10kg za 14dni. a po letech ziju bez bolesti bricha
        no a zacla jsem zkouset. takze neni kvasnice jako kvasnice. cervene vino mi nedela nic, ani po cele lahvi, pivo i 2 maly mi otevrou rany na rukou do druheho dne, to same chleba – jakykoliv. po nakladanych okurkach mi otece krk a nemuzu polykat a tvrdy alkohol mi taky nedela nic. limonady sem zatim nezkousela a cukry moc nejim. po susenem ovoci se mi nic nedeje taky. ale ziju v italii takze tady maji potraviny mnohem lepsi uroven, susene ovoce je susene na slunci a nesyrene apod
        a nektere syry naopak mi nedelaji dobre ale nedelaji mi eksem, spis boli bricho. jako napr parmesan
        chci tim rict chce to proste nejdriv vynechat vsechno a pak to vyzkouset v mensim mnozstvi protoze je to hodne individualni jako u me napriklad to vino
        i kdyz jsem obrovsky milovnik piva nejsem si jista jestli ho jeste nekdy vubec vyzkousim :))))))

        • Milá Eliška
          Ďakujeme za nádherná komentár a popis vlastných skúseností.
          Je to presne tak, ako píšete … každý sme iný, každý reaguje pri intolerancii trochu inak aj na potraviny, ktoré by nemal. Ste skvelá 🙂 a my Vám môžeme len gratulovať k takémuto úspechu. A ono … juj, bolo by smutné 😉 nepiť dobré vínko v Taliansku 🙂
          Želáme Vám veľa zdravia a pohody 😉
          Jarka & Renka

  21. Janka povedal:

    Dobry den,
    na etikete ryzoveho mlieka je uvedene ze „jeho sladka chut vznika fermentaciou ryzoveho skrobu“. mam sa teda vyhybat aj tomuto produktu (kvoli spomenutej fermentacii) ak mam intolerenciu na kvasnice?
    dakujem za odpoved

    • Dobrý deň
      Nemáme presné informácie, ale logika hovorí, že toto je proces fermetácie, ktorá by nemala byť problematickou pri intolerancii na kvasnice.
      Takže odpoveď je, môžete, samozrejme s ohľadom na to, koľko sacharidov by ste mali denne skonzumovať. To je oveľa dôležitejšie.
      Je potrebné si uvedomiť, že pri ryžových mliekach je celkový obsah cukru až 2/3 obsahu sacharidov. Jedná sa o jednoduché cukry, ktoré je potrebné obmedziť, takže ryžové mlieko áno, no samozrejme s rozumom. 🙂
      Veríme, že sme Vám to aspoň trošku uľahčili. No jednoznačne Vás chválime Janka, pretože je vidieť, že starostlivo sledujete etikety na potravinách.
      J&R

  22. Janka povedal:

    Dobry den,
    chcem sa spytat ci pri intolerancii kvasnic treba vylucit aj dzem.
    Dakujem

    • Dobrý deň Janka,
      Samotný džem určite nie je problémom.
      Otázkou je, koľko džemu 😉
      Nakoľko príliš vysoký príjem jednoduchých sacharidov, cukrov má za následok procesy kvasenia, ktoré pri intolerancii na kvasnice môže spôsobovať veľké problémy.
      Optimálny príjem jednoduchých sacharidov v strave, z celkového príjmu sacharidov by mal byť pri intolerancii určite do 10%.
      Čo … naozaj nie je veľa.
      Stanovenie denného príjmu sacharidov je možné po vyhodnotení bazálneho metabolizmu, ktoré vieme urobiť na špecializovanom meraní na prístroji JAWON. Výsledok je potom presný potrebný príjem bielkovín, tukov, sacharidov a z toho aj jednoduchých sacharidov v strave, ktoré sú súčasťou výstupu po meraní.
      Skvelý deň Vám želáme
      J&R

  23. Tomas povedal:

    Dobrý den.
    Chtěl bych Vás poprosit o radu, ohledně suplementů při sportu. Mám tím konkrétně na mysli proteiny(syrovátkové) a gainery(sacharidy).
    Zda-li jejich výroba probíhá procesem fermentace, nebo je tam jiná věc, která může být při intoleranci kvasnic a kvasinek problémem?
    Mockrát děkuji za odpověď
    Tomáš

    • Dobrý deň Tomáš,
      Srvátkové proteíny by nemali byť problémom. Pokiaľ viem, nevyrábajú sa procesom fermentácie.
      Pri gaineroch sa môže jednať o to, že príliš vysoký príjem sacharidov spôsobuje proces kvasenia … čiže akési prekvasenie v tele, čo môže vytvárať „protilátky“ podobné protilátkam pri kvasení … kvasniciach
      Pri tejto intolerancii sa preto odporúča kontrolovať príjem jednoduchých sacharidov.

      No aby to nebolo úplne jednoduché … je potrebné si dávať pozor aj na prehnaný prísun bielkovín, ktorý môže v tele spôsobiť pH nerovnováhu a tým nevyváženosť, čo môže mať za následok kvasné procesy v organizme.
      No rozhodne je to lepšie ako samotný príjem sacharózy, glukózy a pod.
      Skvelý deň od nás
      J&R

  24. Libor povedal:

    Zdravím,
    předem bych Vám chtěl poděkovat za skvělé stránky.
    Pravděpodobně díky nim jsem se dostal k jádru mých kožních potíží.

    Rád bych se zeptal ohledně alkoholu (ne, že bych byl zrovna notorik ;)), zda-li s nesnášenlivostí kvasnic jste vypsala veškeré možné druhy, které bude takto náchylný organismus tolerovat?

    Předem děkuji za odpověď a přeji hezký večer. L.

    • Zdravím Libor
      Čo sa problémom s kvasnicami týka. Problémom sú všetky druhy alkoholu, kde dochádza ku kvasnému procesu (a následne nie k vypáleniu)
      Čiže, myslím tým to, že slivovica je v poriadku. Síce kvasný proces nastáva, ale následne sa páli, takže obsah kvasiniek je ok.
      Avšak ….
      Problémom je obsah cukru – prázdnych kalórií – ktoré majú tú tendenciu, že vyvolávajú proces tvorby kvasiniek.
      Takže aj pálený alkohol treba konzumovať s mierou.
      Najvhodnejší je preto tvrdý biely alkohol.
      Skvelý deň od nás.
      R&J

  25. Mária povedal:

    Ešte som sa chcela opýtať, prečo nie je vhodné tofu v prípade intolerancie kvasníc. Vďaka.

    • Milá Majka k sóji 🙂
      Fermentovaná sója – so sójou je to tak, že fermetácia sa deje v 2 krokoch a práve ten druhý môže byť problémom, nakoľko sa pri ňom používa „potravinárska“ plieseň, ktorá podporuje proces podobný kvasinkám. Takže práve z tohto dôvodu nie je vhodná.
      J&R

  26. Mária povedal:

    Dobrý deň, mňa by tiež zaujímala otázka ohľadom konzumácie kváskového chleba v prípade intolerancie na kvasnice. Je vhodný takýto chlieb, keď v procese prípravy kváskoveho chleba dochádza tiež ku kvaseniu?
    Ďakujem za odpoveď.

    • Dobrý deň Majka.
      Pri intolerancii na kvasnice, droždie sú vhodné chlebíky ktoré sú vyrábané z kvásku. Ten kvasnice v klasickej podobe neobsahuje.
      Vhodný je však aj maces, alebo pohánkové placky bez droždia a mlieka a pod.

      Kváskový chlieb by preto nemal byť problémom. Samozrejme ak ho budete jesť, je potrebné sledovať, či Vaše problémy pominnuli.

      Pri kváskovom chlebe kvasné baktérie nevznikajú takým chemickým procesom ako pri kvasených zeleninách, uhorkách, kapuste a pod. tam je proces kvasenia spôsobovaný napríklad za pomoci octu, cukru a podobne, čo je kvasnicový spôsob. Dochádza k takzvanému alkoholovému spôsobu kvasenia.
      Kváskové „kvasenie“ je založené na kvasných baktériách z múky, kde pôsobí teplo a voda.

      Skvelý deň od nás oboch
      J&R

  27. Vladimíra povedal:

    Dobrý večer,
    spomínali ste, že môžu vzniknuť problemy aj s kvasinkovými infekciami čo ste mali na mysli? Vaginálna mykoza? Mám veľa otázok. Zatial ďakujem

    • Dobrý deň Vladimíra,
      Áno, pri intolerancii na kvasnice, droždie môžu vznikať kvasinkové infekcie a to aj vaginálna mykóza, ako aj mykózy na koži, rôznych častiach tela.
      Vladimíra, ak máte veľa otázok, radi Vám na ne odpovieme. Kontaktujte nás na mailovej adrese: akosiuvaritzdravie@gmail.com
      Želáme Vám skvelý deň
      J&R

  28. Jana povedal:

    Dobry den,
    Prosim Vas, mam otazku ohladom kvaskoveho chleba. Mam taktiez intoleranciu na kvasnice a ked som zistovala ci prave kvaskovy chlieb mozem konzumovat, tak som sa dopatrala odpovede, ze ani tento nie je vhodny. Taktiez tam prebieha proces kvasenia… Ako je to teda v skutocnosti? Prave hladam rozne recepty na chlieb bez kvasku, kvasnic a tiez mliecnych vyrobkov – ako obsahuje irsky chlieb, kedze intoleranciu mam aj ba kravske mlieko. Takto som narazila ak na vas web, bohuzial mam v tom teraz este vacsi zmatok. Dakujem vopred za odpoved.

    • Jana povedal:

      Pardon, mam intoleranciu na kvasinky, nie kvasnice

    • Dobrý deň,
      Na Vašu otázku Vám odpovieme mailom 🙂
      Skvelý deň Vám želáme
      Jarka & Renka

      • Maťa povedal:

        Prečo mailom keď aj ostatní by radi vedeli odpoveď lebo majú fén istý problém…

        • Ďakujeme za túto Vašu otázku.
          Každý náš klient v našom akreditovanom výživovom centre je jedinečný.
          Náš blog slúži na všeobecné odovzdávanie odborných informácií, ktoré sme nadobudli rokmi praxe, štúdia. Neslúži na liečbu, diagnostiku ani vyriešenie všetkých problémov spôsobených výživou.
          Rovnako ako ani u lekára nemáte web stránku, kde nájdete odpovede na všetky otázky alebo recepty na lieky určené na liečbu ochorení, alebo vyšetrenie cez web.
          Výživa vyžaduje viac, ako len odpovede v článkoch alebo komentároch. Každý sme veľmi individuálny a jedinečný.
          Dlhé roky našej praxe nám dali skúsenosti, že poskytovať konzultácie ľuďom je veľmi závažná, zodpovedná činnosť a vyžaduje individuálny prístup.
          Tento prístup vyžaduje čas, skúsenosti, často krát mnoho hodín doplnkového štúdia.
          Tieto činnosti vykonávame v súlade s našim cenníkom.
          Želáme Vám pekný a úspešný deň.
          R&J

  29. Iveta povedal:

    Dobry den,

    rada by som sa spytala preco treba zo stravy vylucit susene ovocie. Pretoze obsahuje vela cukru? Netreba potom vylucit aj nekvasene kolace a cukor vobec, ako aj cerstve ovocie? Susene ovocie nie je iba ovocie zbavene vody? Nemozem si dat napr. desat platkov suseneho banana co mozno zodpoveda jednemu celemu bananu? Viem, ze so susenym ovocim to netreba prehanat. Da sa vsak konzumovat pri tejto intolerancii v obmedzenom mnozstve teda tak ze si uvedomim kolko by to mohlo byt cerstveho ovocia?

    • Dobrý deň 🙂
      Ďakujeme za otázku.
      Sušené ovocie obsahuje veľmi veľa jednoduchých sacharidov, ktoré podporujú kvasné reakcie v organizme a pri vyššom stupni intolerancie môžu spôsobovať problémy, ako kvasnice. V podstate sa v tele správajú veľmi podobne. Konzumácia sušeného ovocia je takpovediac „jednoduchšia“ teda ho zjeme obvykle viac, ako keď by sme zjedli ovocie čerstvé.
      Záleží na tom, aký stupeň intolerancie je. Ale strava by v prípade intolerancie na kvasnice mala obsahovať čo najmenej jednoduchých sacharidov.
      Teda minimalizovať alebo dokonca na istú dobu úplne vylúčiť príjem sušeného, čerstvého ovocia, ale aj cukru, bielej múky a výrobkov z nej. Medu, agáve, javorového sirupu.
      Takže, mali by ste postupovať podľa stupňa intolerancie. V zásade sú 3 stupne, nízka, stredná a vysoký stupeň a každý z týchto stupňov vyžaduje iný prístup pri konzumácii jednoduchých sacharidov.
      Naše odporúčanie je: Na začiatku je určite vhodné, ba potrebné vylúčiť všetky jednoduché sacharidy zo stravy, alebo eliminovať ich množstvo ma max 5-10% denne. Prijímať dostatok rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny a v prípade potreby doplniť príjem vitamínov kvalitnými prírodnými doplnkami stravy.
      Ak máte ešte otázky, ale je niečo nejasné, prosím, pýtajte sa.
      Želáme Vám pekný a úspešný deň. J&R

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *