spanok

„Skoro spať, zavčasu vstať, toť cesta k zdraviu, múdrosti a šťastiu.“ (Benjamin Franklin)

Vám sa to isto ešte nestalo, ale mne veru áno …. často keď sa niečím tuho zaoberám, napríklad, keď píšem články na blog 🙂 ani neviem ako a čas preletí a je hlboko po 22 v noci. Pozriem sa von a je tam tma. A až vtedy mi napadne, že je čas ísť spať. Moje telo, mozog, pľúca, moja duša, to všetko potrebuje oddych, regeneráciu. Veď som ich celý deň namáhala …

Lenže ľahnem si … a nič. Uplynú 3 minúty, 5 … 10 dokonca občas aj pol hodinka či hodinka a spánku nikde. Ako keby sa minul kdesi medzi písmenkami a prácou.

No a v tom momente mi napadne, že tá štatistická dĺžka zaspávania v trvaní 5 až 20 minút po uložení sa do postele je zrejme len ďalšie štatistické číslo, ktoré sa mňa vôbec netýka.

Lenže ono to celkom tak nie je. Jednoducho som bola tak zabratá do práce, sústredená, koncentrovaná, že môj biorytmus si našiel trochu inú cestu a o 23 sa mu ešte nechce spať. Zato keď som písala článok o spánku …. to sa mi chcelo spať aj počas dňa 🙂

Čo je teda ten náš spánok?
Je taký dôležitý?
Potrebujeme naozaj spávať v priemere 7 hodín denne?
A kedy ísť spať?

Nuž, či už to sme ochotní pripustiť, alebo nie, v tomto sa žiadna štatistika nemýli. Optimálna dĺžka spánku je 7 hodín pre dospelého človeka. A verte mi, nie je to škoda, že prespíme až 1/3 svojho života, lebo tie ďalšie dve tretinky si potom môžeme užívať v zdraví, bez obezitky, cukrovky, v duševnej pohode, s dostatkom koncentrácie, fyzickej sily …. atď.

Spánok je neoddeliteľnou súčasťou života … je vlastne zárukou toho, že budeme žiť…  Lebo bez spánku, by sme dlho nevydržali a naše telo by tú záťaž nezvládlo. Nemalo by šancu zregenerovať.

A s tým prichádza na rad aj jedna stará múdrosť:  Spánok pred polnocou je nenahraditeľný.

Spánok do polnoci je totižto iný ako po polnoci. Je hlboký, dochádza pri ňom k úplnému uvoľneniu svalov, dýchanie je plytké a ešte sa nám nesníva. Takže aj naša psychická pohoda, naša duša regeneruje.

Spíme v cykloch, ktorých dĺžka je 120-150 minút a jednotlivé cykly sú pretkané aj takzvaným paradoxným spánkom. Ten nie je taký hlboký, dochádza k snívaniu, pracuje naše podvedomie a teda nie je až tak regeneračný pre naše telo a myseľ.

Často sa nám sníva práve nad ránom, kedy je kvalita spánku nižšia, lebo je ovplyvnená mnohými vonkajšími faktormi. Svetlo, hluk, častejšie pohyby nášho tela, sny …

Kedy teda ísť spať?
Optimálne do 22 hodiny, aby sme zabezpečili pre naše telo dostatočnú regeneráciu a potom …. veru, nik nebude mať problém vstať ráno o 6 po krásnych 8 hodinách kvalitného spánku. 🙂

Spánok má mnoho ďalších funkcií o ktorých si postupne budeme písať v tejto časti nášho blogu.

Tak a teraz …. príjemné dočítanie a dobrú noc 🙂