bielkovinyČasto túto vetu  počujeme, hlavne pri zostavovaní  jedálničkov pre ženy. Neznamená to, že sú všetky vegetariánky, to nie 🙂 ony len nerady jedia mäso a to má viacero dôvodov dva také najrozšírenejšie sú:

  • mäso je tučné – v minulosti sme dostali informácie o tom aké je tučné a ten tuk  je mimoriadne pre nás škodlivý
  • mäso je záťaž pre organizmus – veľmi dlho sa trávi a obsahuje látky, ktoré spôsobujú dnu a pod.
  • je to aj tak trochu trendy záležitosť

Prešli sme dobou, keď nám odporúčali  hovädzie mäso, potom prišla éra bravčovinky a nahradila ju veľká éra kuracieho mäsa. Verte, že tieto éry neboli a nie sú výsledkom výskumov vplyvu mäsa na ľudský organizmus a teda v prospech nášho zdravia a vitality. Všetky propagácie mali základy v ekonomike. V tom, čo sa dá  skôr a lacnejšie „vychovať“, „dorobit“, aby zisky boli čo najväčšie…

A tak „rástlo“ mäsko pár týždňov a bolo vyhlásené za diétne, ľahko stráviteľné…hmm
Sem tam prenikne na svetlo sveta  nejaká tá nepravda  (obsah antibiotík v mäse, zlé podmienky hydiny a zvierat pri chove, nevhodné spôsoby transportu, podozrivé zloženie krmív…)
Ale sila propagácie nás zase zavedie na tú „najsprávnejšiu“ cestu 🙂 (pre nich určite)

Ak chcete pre seba kvalitné jedlo, začnite sa viac zaujímať o to čo jete, čo varíte sebe a svojim blízkym a neriaďte sa „tradíciami“, reklamnými letákmi a super výhodnými akciami obchodných reťazcov. Radšej skonzumujte o 300g menej mäsa týždenne, ale kvalitného a chutného a zo známych zdrojov.

Kto nám kedy vysvetlil z akého dôvodu je pre nás bielkovina obsiahnutá v mäse dôležitá a kto nám povedal, ako máme nahradiť túto bielkovinu?

Tak sa spolu tak v skratke  pozrime prečo potrebujeme bielkoviny:

  • bielkoviny  sú základným stavebným kameňom našich buniek – bez stavebného materiálu sa ťažko tvoria kvalitné nové bunky, v tele sa prijaté bielkoviny štiepia na aminokyseliny a z tých sa tvoria neustále nové bunky… teda nedostatok aminokyselín spôsobuje spomalenie tvorby buniek a ak trvá dlho tak môže dôjsť k zdravotným obmedzeniam

Aminokyseliny poznáme dva druhy:

  • esenciálne, tieto si v tele nedokážeme z iných zdrojov vytvoriť, musíme ich denne prijímať stravou
  • neesenciálne, sú tie, ktoré si dokážeme v tele vytvoriť z iných zdrojov
  • bielkoviny (aminokyseliny)  tvoria naše svaly, šľachy, všetky vnútorné orgány, nechty, vlasy atď. ďalej sa podieľajú na hormonálnej tvorbe – sú prítomné pri tvorbe enzýmov, protilátok, tkanív, ovplyvňujú imunitný systém, krvotvorbu, podporujú využitie minerálov a vitamínov…

Odkiaľ ich získame?

  • bielkoviny  živočíšneho pôvodu – sú to plnohodnotné bielkoviny
  • bielkoviny  rastlinného pôvodu – tieto nie sú plnohodnotné (okrem sóje) a preto je potrebné správne ich kombinovať, aby sme v jedle mali kompletné aminokyseliny

Každá aminokyselina je dôležitá pre správne fungovanie organizmu. A prečo? Ukážme si len jeden príklad:

  • Ak nám chýba tyrozín môže nastať nedostatok železa čo vedie k chudokrvnosti, ale jeho nedostatok  môže viesť k depresiám až k Parkinsonovej nemoci…

Nahradiť plnohodnotnú živočíšnu bielkovinu rastlinnou sa dá, ale je potrebné získať viac vedomostí a kombinovať strukoviny, zeleninu, obilniny a orechy tak, aby ste získali zastúpenie všetkých esenciálnych aminokyselín v dennej strave a aj dosiahli optimálnu využiteľnosť bielkovín z týchto jedál.
Tu sa vyžaduje veľká pestrosť a nápaditosť na tanieri a záleží aj od toho, či sme sa vzdali len mäsa a mäsových produktov a mliečne výrobky, vajcia a ryby sme si na jedálnom lístku ponechali.
Častá chyba, ktorú pri poradenstve pozorujeme je vynechanie bielkovín z mäsa a dojedanie sa múčnymi jedlami, pečivom a náhradami mäsa (seitan a spol.) bez akejkoľvek kontroly príjmu a zloženia základných živín.

Výsledok si viete predstaviť. Časom prídeme k nadváhe, obezite a roztočí sa špirála zdravotných obmedzení.  Bielkoviny majú totiž aj tú vlastnosť, že zasýtia dlhšie ako sacharidové jedlá.

Čo dôležité vedieť je aj to, aký ste metabolický typ. Sacharidový, proteínový, mix?

Aj v prípade vynechávania živočíšnych bielkovín platí, že strava musí byť pestrá, vyvážená každý denne, na dennej báze. Musí obsahovať vyvážený pomer základných živín (bielkovín, sacharidov a tukov).

Zaujíma vás táto téma? Sledujte nás aj ďalej, onedlho pribudne článok pre tých, ktorí chcú poznať optimálne náhrady živočíšnych bielkovín.