OdAdventuPoVianoce_final-04Chuť sušeného ovocia sa nám často spája práve s vianočnými sviatkami. Veď v čase Vianoc najčastejšie nakupujeme datle, figy alebo sušené slivky.
A tak sme sa rozhodli spojiť mnoho druhov do jedného chutného dezertu.
Roládka so sušeného ovocia je doplnená kvalitnou horkou čokoládou a sladučké pokušenie je na svete. Vychutnajte si ho práve na Vianoce a zamilujete si roládku tak, ako sa to stalo nám.
A navyše … je bez lepku, bez vajec a mlieka alebo laktózy. Stačí si kúpiť kvalitnú čokoládu bez mlieka a laktózy. (napríklad z Alnatura v dm drogériách)

Čo budeme potrebovať:

  • 50g mandlí
  • 50g sušených hrozienok
  • 50g sušených fíg
  • 75g sušených marhúľ
  • 200g sušených sliviek
  • 50g sušených brusníc
  • 50g horkej čokolády 70%
  • 65g trstinového cukru
  • 50ml bielej pálenky (jablkovica a pod.)

Postup:
Sušené slivky, marhule a figy nakrájame na malé kocky. Čokoládu nasekáme. Cukor s 3-5 polievkovými lyžicami vody privedieme k varu. Tak aby vznikla hustá cukrová tekutina (nie príliš riedka). Všetky pripravené suroviny, mandle, hrozienka, brusnice, štipku soli a nastrúhanú kôru z citróna a pomaranča, jablkovicu pridajte k cukrovej vode (tekutine) a povarte asi 5 minút.
Nechajte vychladnúť. Primiešajte nasekanú čokoládu. Pracovnú plochu si posypte trochou práškového cukru a vyformujte tvar „salámy“ asi 30cm dlhej.
Zabaľte ju do fólie a nechajte v chladničke asi 3-4 dni oddychovať. Potom ju opätovne vyvaľkajte v práškovom cukre a nakrájajte na 1-1,5 cm kúsky.
Môžete formovať aj guľôčky. Obaľovať ju môžete aj v mletých orieškoch alebo strúhanom kokose.

Čas na prípravu: 30 minút

Viac receptov na tému Vianoc nájdete v našom receptári Vianočné 🙂