SlivkoveChutey-1Priznám sa, že slivky patria medzi moje najobľúbenejšie ovocie (teda avokádo sa snaží získať prvé miesto 🙂 ) Fascinuje ma ich krásna farba a chuť . Sezóna jesenných „pravých“ sliviek je v plnom prúde a tak je čas urobiť si domácu, kvalitnú, trochu pikantnú omáčku k mäsu, rybám a aj k dobrým syrom. Na trhu som objavila krásne slivky a bola som rada, že sú ešte tuhé, neprezreté…
Presne také potrebujem na prípravu slivkového chutney!

Existuje veľa receptov, ja mám tento odskúšaný a najviac vyhovuje mojim chutiam 🙂 Je tam kyslá, sladká, pálivá a slaná chuť… mňam, taká nádherne korenistá.

Ja nepoužívam želírovací cukor a ani nepripravujem chutney  do zásoby na zimu. Jednoducho si ho uvarím a v chladničke ho uskladním týždeň. Viac ani nemusím, lebo dva poháre vždy darujem a pre mňa ostane pochúťka na tri – štyri porcie.

Čo budete potrebovať na prípravu:

  • 1kg slivky (lepšie sú nedozreté)
  • 5 pol. lyžíc trstinového cukru
  • 5 pol. lyžíc vody
  • 1 pol. lyžica balsamico krém (redukcia)
  • ½ káv. Lyžičky soli
  • 2ks badyánu
  • 4 ks klinček
  • 10 ks nového korenia
  • 1 pol. lyžica nasekaného čerstvého zázvoru
  • 2 stredne veľké červené cibule
  • kúsok celej škorice (cca 4cm)
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • ks bobkový list
  • chilli korenie podľa chuti a vôle vydržať pálivé 😀

SlivkoveChutey-2Príprava:
Umyté slivky rozkrojte na polovice , vykôstkujte a každú polovičku rozkrojte po dĺžke na 3 dieliky.
Korenie (badyán, nové korenie, škoricu celú a klinčeky) vložte do vrecka na prípravu čaju (dostať v DM drogerie) Cibuľu , zázvor a cesnak očistite a nakrájajte na drobno.
Do kastróla s hrubým dnom dajte 5 lyžíc vody, trstinový cukor, balsamico krém, soľ a zohrejte zmes.
Pridajte do nej bobkový list, nakrájanú cibuľu, cesnak a zázvor a aj vrecko s koreninami. Nechajte pár minút variť (8-10) a vložte do hrnca pripravené slivky. Zmiernite teplotu a nechajte slivky rozvariť, hrniec nezakrývajte, aby sa tekutina odparila. Sem tam premiešajte. Ak je potrebné pridajte ešte cukor alebo soľ. Na záver pridajte chilli (nemusí byť)
Zmes plním do malých pohárikov, uzatvorím ich a obrátim hore dnom. Vychladnuté darujem priateľom, aby si aj oni mohli pochutnať. Podávať môžete ohriate, ale aj chladné chutí výborne.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

ChutneyMarhulove_top