potravinova-intolerancia-3-cast

V tomto článku o intolerancii sa venujeme veľmi rozšírenému problému a tým sú kvasnice, droždie.
V poslednej dobe nás zahltili otázky práve k intolerncii na kvasnice, droždie lebo … to nie je iba o tom vysadiť tieto potraviny, súčasti potravín.

Keď sme sa začali intenzívnejšie zaoberať problematikou potravinovej intolerancie, nič nás neprekvapilo viac ako to, kde všade môžeme nájsť kvasnice. Je to pomerne rozsiahly zoznam potravín, ktoré je potrebné pri tejto intolerancii na kratší, alebo dlhší čas úplne vylúčiť zo stravy.

Na začiatok pripomenieme, čo všetko môže práve táto neznášanlivosť spôsobovať z pohľadu zdravia. Príznakov je mnoho:

  • Plynnatosť, nafukovanie
  • Zhoršené dýchanie
  • Zmeny nálad
  • Pálenie záhy
  • Upchatý nos
  • Chuť na sladké
  • Vriedky v ústach
  • Únava po jedle
  • Kožné vyrážky, lupienka
  • Biele sfarbenie jazyka

Ak máte niektoré z uvedených príznakov a iné testy u lekára (gastroenterológa) boli v poriadku, možno je príčinou práve intolerancia na kvasnice. A je čas urobiť si test, alebo navštíviť špecializované ambulancie 😉 napríklad aj tú našu: Centrum výživy a pohybu v ImunoVital centre.

KvasniceDroždie, kvasnice sa schovávajú v mnohých potravinách. Často si ani neuvedomujeme, že to tak je. Rovnako ako pri každom type intolerancie, je veľmi dôležité premyslieť si, ako a kde sa budeme stravovať. Pri kvasniciach je to o to zložitejšie, že napríklad v reštaurácii ťažko zistíte od obsluhy, či v niektorom jedle sú kvasnice.
A prečo? Pretože mnohé dochucovadlá obsahujú kvasnice alebo extrakty z nich.

Čo vylúčiť zo stravy alebo viac eliminovať (jesť príležitostne):

  • Klasický chlieb a pekárenské výrobky, kysnuté koláče, ktoré obsahujú droždie, kvasnice
    • rožky, väčšina druhov chleba okrem kváskového, croisanty, makovky, lúpačky,  atď
    • aj strúhanka 😉
    • Kváskový chlieb je povolený a dokonca zo zdravotného hľadiska veľmi odporúčaný na konzumáciu
  • Alkohol – najmä ten, ktorý obsahuje pivovarské kvasnice
    • klasické pivo, sladké druhy vína, zázvorové pivo, kvasinkové pivo, ale aj whisky, likéry atď.

  •  Ocot a potraviny kde sa nachádza ocot alebo octu podobný proces kvasenia
    • Akýkoľvek ocot – jablčný, bežný kvasný, Balsamico a pod.
    • Môžete však používať v obmedzenom množstve kvalitný Ume Ocot
    • Majonézy, dressingy
    • Typické tuzemské sójové omáčky a všetky omáčky používané v ázijskej ale aj indickej kuchyni, okrem kvalitných omáčiek miso, tamari a pod. – tietpo je možné používať v miernych množstvách a nie denne
    • Zavárané a nakladané potraviny: nakladané uhorky, kyslá kapusta, nakladaná zeleniny a pod.
  • Výrobky zo sóje – čo je väčšina sójových produktov predávaná u nás. Napríklad: Tofu a výrobky z tofu, sójové mlieko, sójové jogurty a pod.
  • Hríby
  • Sušené ovocie alebo ovocie, ktoré je príliš prezreté – obsahuje aj príliš veľa jednoduchého cukru (fruktózy), ktorý je nevhodný konzumovať v nadmerných množstvách pri tejto intolerancii
  • Zrejúce a plesňové syry
  • Mali by ste sa vyvarovať vysokému príjmu cukru, medu, sirupov, sladených nápojov – to všetko obsahuje vysoký podiel cukru, ktorý zaťažuje črevá a tak ešte viac zhoršuje intoleranciu na kvasnice
  • Glutaman a látky podobné glutamanu – čiže extrakty z droždia. Starostlivo čítajte etikety na potravinách. Všetko, kde je uvedený extrakt z droždia je nevhodnou potravinou pri intolerancii na kvasnice.
    • Sáčkové polievky
    • Niektoré druhy zmesí korenia
    • Vegeta, podravka a pod.
    • Kozervy, kde sa táto látka nachádza
    • Vysokospracované potraviny – všeobecne nie sú zdraviu prospešné
    • Fast food
  • Hydrolizovaný proteín, doplnkové proteíny – veľmi dobre čítajte etikety na potravinách, ale aj potravinových doplnkoch. Niektoré doplnkové proteíny obsahujú potravinárse, pivoravské droždie. Zistite si, nakoľko môžete daný produkt konzumovať.
    Hydrolýza proteínu je chemická úprava, predtrávenie pre rýchlejšiu vstrebateľnosť. Je potrebné myslieť aj na to, že intolerancie sa dajú veľmi zjednodušene nazvať „reakciou na proteíny“ v potravinách. Vysoký príjem proteínu zaťažuje tráviacu sústavu, obličky, čo môže mať negatívny dopad na liečbu intolerancií
  • Niektoré druhy doplnkov výživy – najmä tie, kde je komplex vitamínov B, ten sa často vyrába z droždia

No a teraz pri čítaní možno tiež sedíte tak bezradne ako sme po prvýkrát sedeli mi, keď sme naštudovali, čo všetko je potrebné vylúčiť zo stravy.

Chlieb, pečivo, koláčiky … ale aj nakladané uhorky alebo pivo, či vínko na oslave? Všetko to sledovať a ako to vôbec ustrážiť?

Na každú otázku vieme poskytnúť odpoveď 🙂 Poďme sa spolu pozrieť na to, ako vieme nahradiť nežiaduce potraviny takými, ktoré nám nebudú škodiť.

Azda najväčší problém nastane pri tom aký chlieb, pečivo si vybrať. Pravdou je, že droždie, kvasnice sa v pekárenskom priemysle používajú veľmi často. Preto bude vhodné nájsť si zdroj chlebíka, ktorý je vyrábaný tým pôvodným, zdravým receptom. Ešte ďaleko predtým, ako sme sa dopracovali k droždiu a pretvoreným potravinám, sa piekol chlieb kváskový. Kvások je látka, ktorá kvasí a vyrába sa jednoducho … z múky a vody. Po pár dňoch v dôsledku teploty a pridávania múky a trošku vody (prikrmovanie kvásku) vznikne dostatok hmoty na to, aby bolo možné vyrobiť kváskový chlebík, A práve takýto chlebík či pečivo môžete konzumovať. Jednou z možností je, že t vyskúšate sami, alebo si budete takýto chlebík kupovať. Obvykle ho mávajú v dobrých pekárničkách, alebo v zdravej výžive alebo môžete využiť kváskovú mapu. (Zadajte si do vyhľadávača pojem kvásková mapa a uvidíte výsledok)

Čo sa týka koláčov. Na kysnuté koláče musíte na čas zabudnúť. Aj na pečené alebo parené buchty od starej mamy. Ale isto nájdete pre seba peknú alternatívu, ktorá sa vyrába bez kysnutia, bez droždia.

Sójová omáčka sa používa často. Akosi sme si zvykli na jej používanie v kuchyni. Rada je preto taká, že buď ju vylúčte zo svojej stravy, alebo ju môžete nahradiť jemne opraženým sójovým olejom. Má dokonca ešte lepšiu chuť, ako omáčka.
Používajte čerstvé koreniny, objavujte nové krajšie chute.

Ocot sa dá nahradiť jednoducho tak, že použijete v dressingoch a tam, kde ste používali ocot radšej citrón, grapefruit, hroznovú šťavu (vytlačenú z čerstvého hrozna).
Je potrebné si vyskúšať jednoduché nápady, ktoré nájdete v receptároch. Jeden krátky návod na vynikajúci dressing bez octu vám ponúkam ihneď:

Zdravý a jednoduchý dressing bez octu: Zmiešajte vytlačenú šťavu z citróna, limetky bez kôstok spolu s kvalitným rastlinným olejom (olivovým, tekvicovým, bodliakovým, sezamovým a pod.) Pridajte čerstvo pomleté korenie, soľ a trochu javorového sirupu, medu alebo trstinového či kokosového cukru. Dressing doplňte hrsťou čerstvých byliniek podľa chuti.
Takto získate veľmi chutný sladko-kyslý nálev ochutený troškou soli, korením a čerstvými bylinkami, ktoré sú plné zdravých fytonutrientov.

Ak už aj máte chuť na alkohol môžete si dať Gin, Vodku alebo pravé Šampanské 🙂 Ale samozrejme v malom množstve a príležitostne.

Starostlivo čítajte zloženie potravín a ak sa rozhodnete ísť do reštaurácie, vyberajte si tie, ktoré majú lepšiu povesť, používajú čerstvé suroviny. Vynechajte čínske (ázijské) kuchyne, kde sa veľmi často používa glumatan ako dochucovadlo a aj rôzne ázijské omáčky.

Rovnako si dávajte pozor na tofu a výrobky z tofu a preto si starostlivo vyberajte aj vegetariánske pokrmy.

Poznámky na záver:
Ako na kvasinkové infekcie ?

Ak máte zistenú intoleranciu na kvasnice, možno ste aj často mávali problémy s kvasinkovými infekciami. Mohli ale nemuseli ste mať. No veľmi často sa to stáva. Na zlepšenie stavu odporúčame pravidelné užívanie doplnkov výživy – Probiotík, Oregánový olej, majoránkový olej a tinktúru zo semienok červeného grapu. A samozrejme …. diétu bez kvasníc, droždia.

Ako zistiť koľko jednoduchých sacharidov môžem denne konzumovať?
Ako sme v článku spomínali, je veľmi dôležité sledovať príjem jednoduchých sacharidov. maximálny denný príjem by mal byť 10% z celkového príjmu sacharidov.
Ako však túto hodnotu zistiť?
Viete, každý sme iní. Každý máme úplne iný potrebný príjem základných živín. Ale toto všetko sa dá zistiť. V našom Centre výživy a pohybu vieme pomocou špeciálneho, certifikovaného prístroja JAWON IOI 353 Professional zistiť Váš bazálny metabolizmus, presné zloženie tela a podľa toho určiť presné hodnoty Vášho denného energetického príjmu a príjmu jednotlivých živín: bielkovín, tukov a SACHARIDOV a z toho aj jednoduchých.
Rovnako sa v Centre venujeme špecializovanému poradenstvu, konzultáciám v oblasti alergií a intolerancií na potraviny. Riešime jedálne lístky, tipy a odporúčania.