Hovädzí vývarPredstavím vám  Kate. Okrem toho, že je výnimočná kamarátka je  jedna z najlepších lektoriek v oblasti životného štýlu a doplnkovej výživy a k tomu všetkému aj dokonale varí. Je radosťou a veľkým zážitkom  byť jej spolustolovníkom.
Navyše takmer vždy používa práve výživu, stravu k tomu, aby zlepšila zdravotný stav sebe a ľuďom vo svojom okolí.

Jednu dobu som bývala častejšie chorá … lepilo sa na mňa všetko, čo sa vyskytlo v mojom okolí. Horúci čaj s medom, zázvorom a citrónom nepomáhali a moja imunita klesala každým kýchnutím a zakašľaním.

Opýtala som sa Kate , čo si mám navariť a ako posilniť imunitný systém a odpoveď bola:
„Reni, urob si vývar, dobrý tuhý, taký vývar z mäsa a kostí a pridaj aj viac pálivejšieho korenia. Jedz ho dovtedy, kým budeš môcť, jeden, dva aj tri týždne. Je to najlepší liek na posilnenie imunity.“

A ono to naozaj tak funguje. Kvalitný vývar dokáže urýchliť liečbu chrípky, prechladnutia ale aj iných chorôb. Existujú vedecky podložené štúdie, ktoré poukazujú na to, že vývar naozaj lieči prechladnutie.
Okrem toho je veľmi vhodný v časoch kedy pociťujeme vysokú mieru stresu.
Ale je veľmi dobrý aj ako doplnková liečba posilňujúca imunitný systém pri potravinovej senzitivite, intoleranciách a alergiách, kedy náš imunitný systém dostáva riadne zabrať.
A prečo? Čítajte ďalej …

Kuracie mäso obsahuje aj látku, ktorá sa vola cysteín, ktorý uľahčuje vykašliavanie, pretože riedi hlieny. Cysteín je látka, amino kyselina, veľmi prospešná pre zdravie. Istým spôsobom je antioxidant, keďže napomáha tvorbe glutatiónu (silný antioxidant)

No kvality vývaru oceníme nielen v čase chrípky, prechladnutia.

Dobrý domáci dlho a pomaly varený vývar urýchľuje liečenie a regeneráciu po chorobe, posilňuje imunitný systém, ktorý je veľmi dôležitý pre zachovanie zdravia a vitality.

Takýto vývar napomáha zlepšovať funkciu črevného systému a prospešných baktérií, ktoré sa v ňom nachádzajú. Má pozitívny vplyv na kĺby, kosti, ale rovnako priaznivo pôsobí aj na vlasy, pokožku a kvalitu nechtov.

Poďme si spolu uvariť dobrý hovädzí vývar z mäsa a špikových kostí. Jeho príprava je naozaj jednoduchá a zvládne ju aj kuchár začiatočník.
Odporúčame vám, aby ste investovali do kvalitných surovín, varíte predsa pre seba a svoje zdravie 🙂

Čo budete potrebovať na 4 porcie:

  • 300g hovädzieho mäsa na polievku
  • 2ks špikových kostí
  • 200g mrkvy
  • 100g petržlenu
  • 100g zeleru
  • 80g cibule
  • 10g čerstvého závoru
  • morskú soľ
  • korenie (celé čierne korenie, borievka, nové korenie, muškátový oriešok)
  • petržlenovú vňať podľa chuti

Príprava:
Hovädzie mäso, špikové kosti, zázvor, soľ a koreniny vložte do hrnca so studenou vodou, priveďte k varu a znížte teplotu. Minimálne po 1,5 hodine ale pokjne varte aj 2 hodiny, vložte očistenú zeleninu. Varte ďalšiu 1-1,5 hodiny pri nízkej teplote.
Hovädzí vývar podávajte spolu so zeleninou a vareným mäsom a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Doba prípravy: min.3 hodiny
Výživové hodnoty na 1 porciu: 160 kcal, Sacharidy: 8, Bielkoviny: 18, Tuky: 7

A ak hľadáte ďalšie recepty a kvalitné informácie pre vaše tráviace ťažkosti spojené s potravinovými alergiami, intoleranciami a senzitivitou, nájdete ich v našich knižkách.
Stačí kliknúť na tento link a získate viac informácií.