RebarboraJahodyRagu

Jar je čas, kedy sa v obchodoch objavuje rebarbora. Pamätám si, keď som ako malé dieťa išla s babičkou na trh a ona kúpila dlhé červené stonky. Vtedy som sa na to pozerala s úžasom a myslela som, na čo to má babička, čo z toho bude variť, alebo to bude sadiť???
Keď sme prišli domov, začala to čudo šúpať 🙂 a pracovať s tým a potom mi povedala, že budeme mať popoludní dobrý koláčik.
Vypúlila som oči a hovorím jej: „Babka, z tohto? Veď to je čudná burina a z toho sa predsa koláčik urobiť nedá!“
Ona sa však mojimi rečami nedala odradiť a povedala, že je to rebarbora a určite mi bude chutiť. A pustila sa do práce. Sedela som v jej obľúbenom kresle a komolila slovo na brebarbora, rebarbobra, brebrabrobra a ona sa na tom krásne smiala.

Ale popoludní mi dala na tanierik koláčik a tú výbornú chuť si dodnes pamätám.

Vyrástla som, prázdniny u babičky už neboli a s tým sa stratila aj rebarbora. A len pár rokov dozadu som ju znovu objavila. Dlho sa nedala v našich obchodoch kúpiť a aj z trhov mierne vymizla. Ale teraz ju opäť predávajú a tak si aj vy môžete doma uvariť z rebarbory niečo naozaj chutné. Kúpite ju v bežnej obchodnej sieti, ale najlepšia je na trhu od malých pestovateľov.

Rebarbora je zelenina 🙂 aj keď si ju často mýlime s ovocím. To preto, lebo … kto už by dával zeleninu do sladkých koláčikov!

Ale  je to zelenina, ktorá obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a potrebnej vlákniny. Z vitamínov sú to hlavne vitamíny skupiny B (hlavne kyselina listová) a z minerálov vápnik, horčík, draslík.

Má výraznú kyslú chuť a obsahuje vysoké množstvo kyseliny šťavelovej, preto sa nikdy nekonzumuje surová, ale je potrebné ju tepelne upraviť.  Olúpaním rebarbory sa zníži obsah kyseliny šťavelovej. Vo veľmi mladých výhonkoch je jej minimum. Ľudia, ktorí majú oslabené obličky by sa mali konzumácie rebarbory vyhnúť, alebo ju konzumovať zriedkakedy.

Avšak správnou úpravou (lúpanie a tepelná úprava) sa hladina tejto kyseliny výrazne znižuje. Veď samotná kyselina šťavelová sa nachádza v ovocí a zelenine a spôsobuje ich kyslú chuť, takže nie je iba v rebarbore.

Poznáme viacero odrôd rebarbory:

  • zelené stonky – je najkyslejšia, s najvyšším obsahom kyseliny šťavelovej
  • zeleno červené stonky – obsahuje menej kyseliny šťavelovej a je voňavejšia
  • červené stonky – majú jemnú malinovú chuť a minimum kyseliny šťavelovej

Sezóna rebarbory je časovo obmedzená,  jej obdobie končí na Jána – 24.6. Po tomto čase už nie je vhodná na konzum – chuťovo sa najlepšie dopĺňa s jahodami.

RebjJahZhoraAko ju pripraviť?

  • Pred jej samotnou úpravou je potrebné rebarboru ošúpať. Je to podobné, ako pri spracovaní špargle.
  • Pri jej spracovaní nepoužívajte hliníkové nádoby
    pred varením ju nakrájajte na kúsky podľa potreby a zasypte trstinovým kryštálovým cukrom a nechajte odstáť, potom ju tepelne spracujte
  • Rebarboru do zásoby si olúpte, nakrájajte na kúsky a v sáčkoch zamrazte, môžete je použiť do koláčov a kompótov aj po sezóne.
  • Z rebarbory sa vyrábajú aj vína
  • Je vhodná  do koláčov, obilninových nákypov, raňajkových vločiek, kompótov z jahodami,  do džemov a marmelád, rôznych želé ,ale aj šalátov, rizota a pod.

A my máme pre vás jeden vynikajúci recept, ktorý vás isto poteší na predĺžený májový víkend 😉 Buď si upečte takýto vynikajúci špaldový mrežovník, alebo si pripravte ragú, ktoré sa výborne hodí k pudingom, zmrzlinám a pod.

Rebarborovo-jahodové ragú.
Budete potrebovať:

  • 400g olúpanej rebarbory
  • 50g trstinového kryštálového cukru, alebo použite kokosový cukor s nižším GI
  • 200g očistených jahôd
  • 100g trstinového kryštálového cukru

Postup:
Rebarboru ošúpte a nakrájajte na cca 2cm dlhé kúsky, zasypte ich v hrnci cukrom a nechajte odstáť cca 30 minút. Jahody očistite a nakrájajte na štvrťky. Hrniec dajte na sporák a pri nízkej teplote rozohrejte rebarboru.Po rozohriatí pridajte jahody a opatrne premiešajte. Krátko prevarte, aby sa rebarbora a aj jahody nerozvarili. Ak je zmes príliš kyslá, pridajte ešte cukor podľa chuti.
Podávajte teplé s pudingom, rôznymi kašami, zmrzlinou, palacinkami. Chutí aj studené.

RebJahZmrzlina