Milujeme kávu 🙂 chutnú, kvalitnú, dobrú, takú ktorá sa krásne pohráva s našimi zmyslami na jazyku. A už sme sa chystali napísať o nej článok, pridať dobrý recept keď sme sa stretli s Dušanom.

Zišli sme sa u nás, vo veľmi príjemnej atmosfére. A Dušan o sebe ale hlavne o káve rozprával …

plichta-dusanDušan Plichta svojimi očami:

„Ja som taký expert, dobrodruh, v podstate veľmi rád varím. Po vysokej škole som žil v Austrálii, potom som sa vrátil na Slovensko, snažil som sa nájsť realizáciu pre seba. Zistil som, že klasická práca vo firme nie je pre mňa Stále ma to ťahalo k potravinám a výžive, postupne som začal realizovať kurzy varenia a robil podobné aktivity. Takto som sa prepracoval k tomu že som tu na Slovensku a aj v Kanade získal certifikát výživového poradcu. Zahraničný certifikát si veľmi vážim, je to niečo čo je v súčasnosti na vyššej úrovni, nakoľko sa u nich aplikujú poznatky z najnovších výskumov. Výživové poradenstvo na tejto úrovni rieši človeka z pohľadu hormonálneho systému. O týchto veciach píšem aj na svojom blogu. Ďalej sa v tejto oblasti vzdelávam, konzultujem s klientmi ich problémy so životosprávou. Avšak táto časť mojej práce je skôr ako hobby, čo robím v dobrom úmysle pomôcť, poradiť.

To čo je pre mňa hlavnou činnosťou je káva, ktorú veľmi obľubujem. Pri práci poradcu vo výžive som však narazil na otázku či je káva zdravá. No mal som tú možnosť opýtať sa na to priamo v Kanade top trénera Charlesa Poliquina  .

Po rozhovoroch a mnohých otázkach a odpovediach som získal a vypracoval návod, aké kritéria musia byť splnené, aby káva bola bezchybná a tak veľmi prospešná pre zdravie človeka.

Nadviazal som v Kanade kontakt s chlapíkom, ktorý takúto bezchybnú kávu mal. Kupujú ju od neho všetci top tréneri. Po návrate na Slovensko som sa snažil skontaktovať s niekým, kto by mi vedel zabezpečiť kávu podľa kritérií, ktoré som spoznal. Komunikoval som s pražiarmi. Diskutoval o tom, či dokážu pražiť spôsobom ktorý je najšetrnejší pre ale aj o tom ako môžeme testovať praženie, kvalitu a pod.  Až som prišiel k tomu, že som vyvinul svoju značku bezchybnej kávy, ktorú som nazval Power Coffee.

Táto káva dokáže pridať navyše okrem chuti, vône, výživných látok aj dobrú emóciu do športu, do tvorby, do aktivity, dodáva inšpiráciu pre kreativitu, pre život na 100%, ktorý mám ja tak rád. Aktívne a zdravo.

Nie je to káva na sedenie v kaviarni, popíjanie, fajčenie, zákusky. Je to káva pre aktívnych ľudí, ktorý prispieva.

Káva sama o sebe nie je škodlivá, ale životný štýl, ktorý sa s ňou často spája áno. Fajčenie, popíjanie, zákusky, posedávanie a pod.

Mojim poslaním je aj naučiť ľudí ako piť kávu. Učím ich klasická ranná káva, tak ako ju pijú nie je to najlepšie pre ich zdravie. Učím ľudí, že káva môže byť stimulant, je tu na podporou organizmu. Avšak musí to byť …. bezchybná káva.  Mám to sám na sebe odskúšané. Takáto káva je skvelým stimulantom a podporou pre nie len pre telo, ale najmä mozog.

A práve to je moja hlavná myšlienka, poslanie: Takto aktívne prezentovať kávu prezentovať. Ja sám si ju dávam, keď idem tvoriť, pred aktivitou, pred športom. Káva vytvára u mňa pocit sily a energie, káva má pre mňa impulz, chuť, ten zážitok je iný, tá výraznosť, tie oleje…

Fascinuje ma, že neustále aj na sebe zisťujem zlepšenia. A o to vo výžive ide. Hľadať zlepšenia, potraviny ktoré majú na nás blahodarný vplyv, sú v prospech nášho zdravia, vitality.

Veľmi veľa o káve a jej vplyve na zdravie človeka študujem.  Káva má silný vplyv na mozog a ešte stále prebiehajú ďalšie štúdie. Káva je vynikajúci antioxidant.“

 Aká je Power Coffee?
Dušan: „Keď som začal s prípravou Power Coffee stanovil som si kritéria akú kávu chcem mať. Aby bola čisto organická, špičkovej kvality, aby plantáže spĺňali isté kritéria, aby boli certifikované. Ale postupne som zistil, že aj menší pestovatelia spĺňajú certifikačné kritériá, pestujú a zberajú tak ako na certifikovaných plantážach.

Pre svoju Power Coffee vyberáme spoločne s pražiarom zelené zrná z fariem, ku ktorým dostávame certifikáty a teda niečo také ako rodný list. Tieto zelené zrná potom praží Pražiar, ktorého môžeme nazvať aj umelcom. Je to veľmi dôležitý a precízny proces, kde sa aj pri najmenšej chybe môže ľahko pokaziť celý proces praženia. Od kvality praženia závisí aj kvalita kávy smerom k prospešnosti pre zdravie.

Pomalý proces praženia, ale nedopražený spôsobuje to, že takáto káva dráždi steny žalúdka vytvára tzv. kyslosť, alebo toxicitu.

Pri vyššej teplote sa rýchlo to praží, ale zrná sú prepražené do tmavého praženia a takého obsahujú veľa toxínov a karcinogénov. Redukuje sa pomer antioxidantov rastie podiel toxínov. Pri káve je dôležité nielen správne praženie, ale potom práve tento pomer: Antioxidanty : Toxíny.“

Dušan, hovorí sa, že káva prekysľuje, je to pravda?
Dušan: „Nie dobrá káva, bezchybná, kvalitná káva nedráždi, neprekysľuje. No stále hovoríme o káve, zrnách a nie o instantných formách kávy, ktoré sú sami o sebe nevhodné pre zdravie.
Rovnako takáto kvalitná káva nie je ani diuretická, nezvyšuje tlak, ale samozrejme je potrebné vedieť ako si ju dávkovať, čo sa týka hladiny kofeínu. Toto všetko som konzultoval s viacerými lekármi a odborníkmi na výživu, ktorí mi to potvrdili.

V espresse je približne 25-30ml kávy, ktorá je pripravená zo 7-9g kávy a obsah kofeínu je 60-80mg. Takáto káva obsahuje najmenej kofeínu.
Filtrované kávy majú viac, až  120mg kofeínu a veľmi podobne je to aj v instantnej káve.
Denná dávka kofeínu je 300mg, čo je už hraničná hodnota, a preto 2-3 šálky kvalitnej espresso kávy sú úplne v poriadku.

No a náš rozhovor by nebol úplne dobrý, keby sme ho nezakončili ochutnaním bezchybnej kávy 🙂 Dušan sa chopil práce. Ručným mlynčekom namlel čerstvú dávky kávy a priamo pred našimi očami pomocou prístroja Power Aeropress vyrobil nádherne voňajúcu kávu. Musíme povedať, že chutila naozaj skvele. Dôležité je však vedieť to, že káva sama o sebe neprekysľuje. Sú to toxíny v nesprávne ošetrených zrnách, pridané mlieko, cukor, ktoré robia z kávy nie najvhodnejší nápoj pre naše zdravie.kava

Vychutnať si šálku kvalitného pressa neznamená prešľap v zdravej výžive. Dôležité však je vyberať si správne. Nakupovať kvalitne a dopriať si pre seba to najlepšie.

A teraz priatelia o káve na dnes stačilo, ideme si vychutnať nádhernú šálku kvalitného pressa 🙂