EnzymesChýba vám energia aj napriek tomu, že máte pestrú stravu, dostatok spánku, či pohybu? Chýba vám taká iskra, ktorá štartuje energiu? V čom to môže byť?

Pestrá strava ak je v nej dostatok živín a surovej zeleniny a ovocia vám zabezpečí dostatok energie.

Dôležitý je však pôvod potravín a ich príprava. Je známe, že tepelnou úpravou zeleniny a ovocia dochádza k výraznému zníženiu obsahu výživových látok. Tepelná úprava znehodnocuje enzýmy obsiahnuté v zelenine a ovocí.

Čo sú to enzýmy? Potrebujeme ich? Pomáhajú nám? Dokážu nás naštartovať?

Enzýmy sa podieľajú na všetkých biochemických procesoch v našom tele:

  • pri trávení
  • pri stimulácii mozgovej činnosti
  • pri tvorbe bunkovej energie
  • pri regenerácii všetkých tkanív, orgánov a buniek
  • katalyzátory, ktoré urýchľujú chemické reakcie v našom tele
  • pri vyššom veku sú životne dôležité a preto je potrebné ich pravidelne dopĺňať

Naše telo produkuje veľký počet enzýmov, pretože jeden enzým sa zameriava len na jednu špecifickú funkciu a je nenahraditeľný iným enzýmom. V prípade, že potrebný enzým bunke chýba, tá sa nedokáže reprodukovať ani rásť. Väčšina enzýmov potrebuje na svoju riadnu činnosť spoluprácu s koenzýmom.

Koenzým Q10, nazývaný tiež ubichinón, prirodzene vzniká v ľudskom organizme. Zohráva jednu z kľúčových úloh pri získavaní energie z jedla. Je rozpustný v tuku. Najviac sa v našom tele koncentruje v týchto orgánoch: srdce, pľúca a pečeň.

Čo je však dôležité vedieť je to, že jeho tvorba v organizme sa znižuje s vekom a po 20 roku života jeho produkcia v tele klesá. A preto je potrebné každý deň zvýšiť jeho príjem potravou.

V potravinách ho nájdete hlavne v tučných rybách – sardinky, makrela, losos, v hovädzom mäse a aj v nepražených arašidoch. U väčšiny z nás to nie sú potraviny, ktoré by sme denne konzumovali. Pritom denná potreba koenzýmu Q10 je 30 mg

Poznámka: Ak by ste chceli pokryť dennú potrebu koenzýmu Q10 iba zo stravy, potrebovali by ste zjesť 1500gr arašidov, alebo 900gr hovädzieho mäsa, či 500gr sardiniek.

Takmer všetko, čo jeme obsahuje rôzne formy koenzýmu, ale len určitá časť je vo forme koenzýmu Q10. Preto je dôležité stravovať sa pestro.

Koenzým Q10 sa zúčastňuje na mnohých životne dôležitých procesoch a z toho dôvodu sa často využíva ako výživový doplnok. Rovnako je známe, že niektoré lieky, najmä tie, ktoré obsahujú statíny, čo sú lieky na zníženie cholesterolu, negatívne ovplyvňujú hladinu koenzýmu Q10. Preto je dôležité pamätať na to, a využívať kvalitné prírodné zdroje výživových doplnkov na reguláciu jeho hodnôt.

Koenzým Q10 sa podobná na vitamíny, a takmer každá bunka nášho tela ho obsahuje. Ako sme spomínali pomáha získavať pre nás tak dôležitú energiu, ale zároveň je to antioxidant. Chráni naše bunky pred voľnými radikálmi. &ovplyvňuje mnohé funkcie v našom tele. Výrazný pozitívny vplyv má najmä na orgány, ktoré majú vysoké energetické požiadavky. A to sú už spomínané srdce, pľúca a pečeň. Pozitívne vplýva na kardiovaskulárne problémy, ale aj na problémy pľúcne, kožné.

Ak si prečítate knihu pána doktora Ray D. Stranda, M.D.: What your doctor doesn’t know about nutrition medicine may be killing you (Čo váš doktor nevie o nutričnej medicíne vás môže zabiť) zistíte, že tento lekár veľmi často pri svojej práci a odporúčaniach doplnkov výživy využíva koenzýmu Q10 a dosahuje veľmi pozitívne výsledky pri liečbe mnohých závažných ochorení aj chronického pôvodu.

Nech už je to ako chce, máme osobnú skúsenosť a existuje veľa štúdii, kde vysoké denné dávky koenzýmu Q10 výrazne a pozitívne ovplyvnili zdravotný stav a dostatok energie.

A ešte jedna naša vlastná skúsenosť: Máme za sebou až 70 dňový pôst na čisto surovej ovocnej a zeleninovej strave. A výsledky, ktoré sme docielili touto zdravotnou kúrou (nie diétou) veľmi priaznivo ovplyvnili zdravotný stav a podiel energie. Zdravie leží pred nami, s každým jedlom, ktoré skonzumujeme, s každou zdravou prospešnou látkou, ktorú doprajeme svojmu telu.

Potrebujete poradiť?
Zaujíma vás aké doplnky sme vyskúšali my? Aké máme skúsenosti?
Oslovte nás a my vám radi pomôžeme.