doplnky_teraz_neskor

Dnes píšem na tému doplnkov, konkrétne týchto troch doplnkov výživy, nad ktorými by ste sa mali zamyslieť … a prijať ich do svojho denného príjmu živín.

Doplnky výživy sú neustále diskutovaná téma. Áno či nie? Na internete ale aj v klinických štúdiách nájdete také množstvo informácií, ktoré môže pôsobiť zavádzajúco, mätúco, veľmi nerozhodne, niekedy alibisticky, občas veľmi agresívne.
Jedna štúdia hovorí, že doplnky sú dôležité a potrebné a bez nich to nejde, ďalšia jej odporuje a hovorí, že je to len reklamný ťah spoločností, ktoré doplnky výživy produkujú.

Kde je pravda, niekde uprostred?  Ako sa v tom vyznať?

Bod 1:
Naše osobné skúsenosti nám hovoria, že doplnky výživy sú a stávajú sa čoraz viac dôležitejšie. Nie preto, že by sme boli na pokraji smrti 😀 a bez nich ochorieme do roka a do dňa. Je to skôr preto, lebo naša výživa je nedostatočná. Veď priznajme si: Kto z Vás každý deň konzumuje dostatok makro aj mikro živín? A to na dennej báze. 365 dní v roku?

Bod 2:
Druhou stránkou sú zvýšené nároky na fyzický aj duševný potenciál, ktorý máme.

Každodenné tvrdé nároky na náš výkon, k tomu zvýšená fyzická aktivita, alebo zvýšené nároky na zdravie, to všetko vplýva na to, koľko a aké živiny potrebujeme.

Bod 3:
No a samozrejme neustále diskutovaná téma, koľko živín je dnes v jablku, mrkve, kapuste a ako veľmi sa to líši od toho, čo bolo 100 rokov dozadu.
Na túto tému vám nevieme zodpovedne odpovedať. 100 rokov dozadu bola poľnohospodárska výroba na inom vývojovom stupni ako je dnes, pestovali sa plodiny, ktoré sa od dnešných líšia, konzumovali iné jedlá. Inak sme ich pripravovali, varili, piekli. Žili sme inak …
Nemáme rady ľudí, ktorí neustále zastrašujú druhých len tým, že ak neurobia to alebo ono určite čoskoro ochorejú.
Dokonca sme nedávno zažili aj situáciu, kedy pri vedľajšom stole v jednej reštaurácii pani vysvetľovala pánovi, ktorí sedel a počúval, ako veľmi ohrozí svoje zdravie, ak nebude brať výrobok, ktorý mu ponúka, absolútnu novinku na trhu, zázrak z akéhosi pralesa.

Myslíme, že ďaleko lepšie je ukázať ľuďom to, že ich výživa nie je taká, aby ich z dlhodobého hľadiska udržala zdravých, ukázať im, ako to napraviť a ak je to potrebné odporučiť im doplnok, na ktorý sa môžu spoľahnúť.

No hlavne … vysvetliť im, ľudsky, jednoducho a bez vyhrážok, prečo je to pre nich dobré, ako z toho môžu benefitovať. Ľudia hľadajú riešenia na svoje problémy. A našim cieľom je pomôcť im vyriešiť ich problémy a viesť ich na ceste k zdraviu.

A teraz k doplnkom. Ktoré sú podľa nás dôležité v súčasnosti?

Na trhu je ich mnoho a každý z nich určite pozitívne vplýva na naše zdravie. Kurkuma, spirulina, jačmeň, multivitamín, proteín atď atď.

No pri týchto troch by ste mali naozaj zvážiť ich dlhodobejšie užívanie:

1. Kombinácia Omega 3, D a A vitamínu – najlepšie z oleja z treščej pečene, ktorý obsahuje všetky tieto zložky.

Omega 3 mastné kyseliny sú potrebné najmä pre zdravie srdca, kĺbov, pľúc a napomáhajú pri liečbe zápalových procesov v tele.
Vitamín D a A sa vzájomne ovplyvňujú a zlepšujú svoje vstrebávanie. Napomáhajú pri zdravom imunitnom systéme, ako aj zdraviu slizníc, kostí.

2. Probiotiká
To ako sa cítime, fyzicky ale aj duševne, to všetko sa skrýva v našom črevnom trakte. Črevá sú základom nášho zdravia, nášho imunitného systému. Spôsob stravovania, stres, liečivá, vysoká fyzická záťaž, to všetko veľmi negatívne vplýva na zdravie črevnej mikroflóry. Často krát nekonzumujeme dostatok probiotickej mikroflóry aj prebiotickej vlákniny a stav čriev sa zhoršuje. Čím sa výrazne zhoršuje naše trávenie, vstrebávanie živín a stav imunitného systému.
Príjem probiotík vie zlepšiť váš imunitný systém, trávenie, ovplyvniť hmotnosť a tým fyzické aj duševné zdravie.

3. Multivitamín
Aj keď máte tú najlepšiu stravu na svete, dlhodobo, neustále, dávka kvalitných 100% prírodných mikroživín formou multivitamínu vám určite nepoškodí. Skôr naopak. My sme zástancami toho, že na prvom mieste je strava, prvoradé je jesť pestrú stravu s dostatok živín pre nás, ako jedinca, ako samostatné „univerzum“ teda podľa našich individuálnych potrieb a vyhnúť sa konzumácii syntetických izolovaných vitamínov. No dopriať si denne dávku kvalitného multivitamnu, ktorí nás posilní a obsahuje vyvážené zloženie jednotlivých vitamínov a minerálov, tak to určite prospeje.

Rozhodnutie je na vás. Či sa rozhodnete zainvestovať do doplnkov, ale zvolíte cestu pestrej, vyváženej stravy po celý rok.
Ak potrebujete od nás radu, ako vyberať doplnky, ako stanoviť ich optimálny príjem pre docielenie kvalitného výsledku, potom Vám vieme poradiť. Kontaktujte nás v BODY reštart – Centre výživy a pohybu. Tešíme sa na Vašu návštevu 🙂