AvokadovyChlieb-4
Milujem avokádo V každej forme. Na slano, ako nátierku, guacamole, ale aj sladko ako „puding“ či exkluzínu avokádovú tortu, smoothie, alebo ako perfektný dip k pečenej zelenine, alebo aj na oslave k domácim grissinám 🙂 mňam.

Len si na to spomeniem a hneď sa mi zbiehajú slinky. A to ako skvelý bonus sú výživové hodnoty tohto ovocia. No pravdou je, že aj tu platí, všetko z mierou. Predsa len avokádo obsahuje množstvo tuku. A aj keď je to zdravý tuk, všetkého veľa nemusí byť na osoh. 1/2-1 avokádo je fajn, ale ak denne zjete 3-4, to už potom môže byť riadna energetická nálož, ktorú je potrebné aj dostatočne spáliť.AvokadovyChlieb-3
Nedávno mi padol do oka jeden recept na zahraničnom blogu. (http://livinghealthywithchocolate.com/) Už samotný názov blogu je super! Living healthy with chocolate 😀 to poteší. Žiť zdravo s čokoládou. Každý čokoholik … a ja ním naozaj som sa určite poteší. Vyskúšala som originál recept  z tejto stránky, ale nakoniec som ho do finálnej verzie upravila. Hlavný dôvod bol ten, že mi celkom nevyhovovalo zloženie orechovej zmesi a ľahkosť výsledného produktu.

Už ste napätí? Už chcete receptík? Tak už vás nebudem dlhšie napínať a výsledok je tu. Len poviem, že pri tom všetkom experimentovaní a snažení, som nevážila jednotlivé zložky, ale používala hrnčeky podľa originálneho receptu a tak vám napíšem, aké veľkosti v mililitroch som použila na jednotlivé zložky.

Na takýto chlebík, ktorý je VEĽMI sýty, budete potrebovať:

  • 1,5 hrnčeka avokáda = 300ml
  • 3 polievkové lyžice kokosového tuku, rozpusteného.
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu, alebo
  • 1 vanilkový struk
  • 3 polievkové lyžice kokosového krému / mlieko/- to je to biele obvykle z plechovky. Tá hustá tuhá hmota, ktorá v chladničke stuhne. Nie je to kokosová voda ani tuk.
  • 5-6 polievkových lyžíc cukru – môžete použiť kokosový cukor, alebo trstinový. Ak použijete med, potom počítajte s tým, že jeho sladivosť sa pečením znižuje. V pôvodnom recepte sú len 3 polievkové lyžice medu a aj keď ja nemám rada sladké, s touto dávkou to nebolo ono. Najmä preto, lebo som použila naozaj kvalitnú 72% čokoládu 😉
  • 2 vajcia veľkosti M/L
  • 2,5 hrnčeka mletých mandlí (pôvodný recept používa 1 hrnčeky mandlí a 1/2 hrnčeka pekanových orechov, ale mne to chutilo lepšie iba s mandľami, ktoré sú jemnejšie a menej mastné)
  • 1 čajová lyžička sódy
  • 1/4 hrnčeka kvalitného kakaa = 50ml
  • 1/3 hrnčeka čokoládových kúskov, chipsov, alebo nasekanej čokolády – odporúčam, použite kvalitnú dobrú čokoládu, ale nie s % kakaa vyšším ako 70-75% Ja som použila takú, čo je aj bez laktózy a preto bol koláčik vhodný aj pre mňa 😀
  • štipka soli

Postup:
Rozmixujte avokádo na jemnú kašu. Pridajte kokosový tuk, vanilkový extrakt, kokosový krém, cukor (alebo med) a vajíčka a dobre premiešajte, aby sa všetky suroviny prepojili. Dobre premiešajte suché suroviny: mleté mandle (mandľovú múku). sódu bikarbónu, kakao, soľ, a čokoládové kúsky. Pridajte túto suchú zmes do avokádovej zmesi. Ale nemixujte to, len dobre zmiešajte.. Do formy na pečenie srnčieho chrbta o veľkosti 20cm dajte papier na pečenie a zmes nalejte a zarovnajte pomocou špachtle. Nasypte navrch trochu čokoládových čipsov, kúskov na ozdobu. Pečte pri teplote 180°C cca. 45-55 minút. To, že máte avokádový chlebík upečený zistíte pomocou drevenej špajličky, ktorá musí byť po zapichnutí do stredu a vybratí suchá.

Nechajte chlebík dobre vychladnúť. Ak chcete aby si udržal svoju sviežosť, skladujte ho najlepšie vo vzduchotesnej nádobke v chladničke. Podávať môžete napríklad aj s krémom, ktorý si pripravíte z mascarpone, zakysanej smotany a vanilkového cukru 😉

AvokadovyChlieb-2