Článkov a informácií  o ghee je množstvo a verím tomu, že väčšina z vás sa s ním už naozaj stretla. Maslo sladkastej chuti, ktoré je žltučké a na maslo sa podobá len trochu. Informácie sa občas líšia tým, či je zdravé, alebo nie. Či je to  ten „zlý“ živočíšny tuk, alebo  sa z neho „nepriberá“, je to zdraviu prospešný tuk atď atď.

A tak Vám dnes napíšem naše  skúsenosti s ghee. Prvý krát som sa s ghee stretla ešte v minulom tisícročí 😀 znie to možno šialene, ale ono je to len 20-25 rokov dozadu. Chvíľku som ho používala, ťažko sa zháňalo, mala som ho z Prahy a potom som na neho pozabudla. Až som sa v roku 2009 dostala k skvelému Indovi Ajayovi, ktorý sa pustil do opravy mojej po úraze zdevastovanej chrbtice. Bol to nádherný čas, kedy som prvý krát pripustila aj fakt, že klasická „západná“ medicína, nemá liek na všetko. Ajay mi pomohol vrátiť sa do normálneho života a odkryl tajomstvá jogy, ayurvédskej kuchyne, liečenie marmovými bodmi, bylinkami a … ghee. Dlho sme o ghee diskutovali a od neho mám aj recept na také pravé, domáce, indické ghee.

Ghee je označované aj ako prepustené maslo a v ayurvédskej medicíne zohráva jednu z kľúčových úloh liečiteľstva. Používa sa nielen vnútorne, ale aj na masáže v kombinácii s bylinnými olejmi a ďalšími „tajnými“ medicínkami.

Recept, ktorý som ja vtedy dostala bol jednoduchý, ale časovo náročnejší. Samotné ghee sa varilo 3 dni po sebe aspoň po 8 hodín. A ja som si dlho takto ghee pripravovala. Nepýtajte sa ma prečo tak dlho. Jednoducho som mala také odporúčanie od človeka, ktorý mi zachránil zdravie a tak som si ho takto pripravovala.

V princípe, ale viete ghee vyrobiť aj za 1-2 hodiny.

Moje testovanie pri dlhom varení mi však ukázalo, že čím dlhšie sa ghee pripravuje, tým je … čistejšie. Toto, ktoré vidíte na fotke som varila iba 5 hodín. Alebo skôr pripravovala 5 hodín.

Na jeho výrobu som použila 1kg klasického masla a výsledok bol 660g ghee … pomerne veľký „odpad“ ale s tým je potrebné rátať. Avšak čím kvalitnejšie maslo použijete, tým menší odpad môže byť.

Pri príprave je potrebné ghee venovať čas prvých 30-60 minút, kedy sa na povrchu vytvára pena, ktorú treba odoberať. Je to odpad z vody, mliečnej sušiny, ktoré do čistého ghee nepatria, rovnako ako ďalšie usadeniny na dne, ktoré  je potrebné potom prefiltrovať cez ľanové plátno. Len tak viete získať čistý tuk, ktorý neobsahuje kazeín a laktózu (alebo len stopové množstvá) a maslo sa stáva vhodným aj pre ľudí s alergiou na kazeín alebo intoleranciou laktózy.

O ghee nájdete množstvo príbehov a v Indii sa mu pripisujú zázračné vlastnosti, označuje sa často ako „superpotravina“ aj keď ja tieto výrazy veľmi nemám rada, lebo každá základná potravina je superpotravinou 🙂 . Nech už je to ako chce jeho zloženie je pomerne unikátne 🙂

Má vysoký bod prepálenia – až 250°C takže sa hodí na prípravu jedál pri vysokej teplote.

Ghee sa len ťažko pokazí. Na svete existujú liečivá, do ktorých sa používa ghee staré niekoľko 10 rokov, prípadne 100 rokov staré ghee. Jeho terapeutické účinky sú označované ako výnimočné.

Na čo si treba dávať pozor je, aby ste ghee naberali vždy iba čistým nástrojom a nezaniesli do neho nečistoty. Takto vám ghee vydrží roky aj bez toho, aby ste ho museli mať v chladničke.

Ghee obsahuje vitamíny A a E rozpustné v tukoch.

Je bohaté na K2 a CLA – antioxidant s antivirálnymi účinkami (dôležitá v tomto prípade je naozaj kvalita masla, z ktorého je ghee vyrobené)

Ghee je bohaté na mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom (podobne ako kokosový tuk), ktoré vieme rýchlejšie a lepšie využiť ako konzistentný zdroj energie. Informácie o týchto kyselinách nájdete na mnohých stránkach.

Či už sa po nich chudne 😀 alebo nie … stále bude platiť, že ak sa budete zle stravovať, žiadna „superpotravina“ vás nezachráni.

Ghee je bohaté na kyselinu maslovú, ktorá je veľmi dôležitá a zdravé črevné baktériu si ju v čreve vytvárajú a využívajú ako zdroj energie. Ľudia, ktorí nemajú v poriadku tráviaci trakt, môžu mať problém práve s podielom zdraviu prospešných baktérií a vytváraním takýchto zdrojov energie pre ne. Niektoré štúdie poukazujú aj na to, že adekvátna tvorba kyseliny maslovej týmito baktériami v čreve priaznivo pôsobí na tvorbu T buniek imunitného systému.

Ghee sa síce podieľa na zlepšení trávenia, ale ľudia s tráviacimi ťažkosťami potrebujú prijímať ghee postupne a v menších dávkach. Aj ľudia, ktorý majú problém s hypotyreózou a majú zhoršený metabolizmus tukov.

Stále platí … s rozumom a nie nadmerne. Povedzme to jednoducho, lyžica ghee je fajn, ale 5 lyžíc už je veľa 😀

Ale, nech už má ghee akékoľvek pozitívne vlastnosti, len ghee vás určite nezachráni. Je dôležité využívať rôzne zdroje potravín na dopĺňanie živín, kombinovať základné potraviny, striedať kvalitné tuky, sacharidy a bielkoviny. Neexistuje jediný zdroj ktorý by nám stačil na zachovanie zdravia. Rozhodujúce je to, ako dokážeme dopriať svojmu zdraviu pestrosť, čerstvosť a kvalitu potravín pred zbytočným nadbytkom a polotovarmi.