Biological ClockPáni mi  prepáčia, dnes píšem viac pre ženy. (aj keď, isto máte doma Dámu svojho života a viete jej tento článok odporučiť)…

Dnes som išla  po dlhšej dobe v MHD a dve panie, tak okolo 50ky sa rozprávali o tom, ako je vonku zima. No a jedna z nich na to povedala : „Joj! Mne je teraz  veľmi príjemne! Lebo vieš Marika, oblieva ma horúčava. Som totiž v prechode.“ A Marika na to zareagovala: „Nóóóó, to je normálne, to poznám, každá z nás si tým prejde!“

A ďalej sa pustila do vymenovávania všetkých prejavov, ktoré  má ona.  To už som však nepočúvala lebo… úprimne, napadlo mi, ako to takto vôbec nemusí byť 😉

V prvom rade je určite vhodné uviesť jednu veľmi pravdivú vetu:
Menopauza nie je choroba. 🙂

Život ženského organizmu prebieha v hormonálnych cykloch. Hormonálne zmeny sú preto prirodzené, aj keď v prípade veľkých zmien, môže dochádzať k nepríjemným prejavom. Takouto zmenou je aj menopauza. Zmeny môžu, avšak nemusia vyvolávať príznaky, ktoré sú dobre známe. (zmeny telesnej teploty, náladovosť, návaly horúčavy, prerušovaný spánok, priberanie … hmmm, to trápi mnohé ženy po prechode)

Kedysi platilo, že jedine „magická tabletka“, alebo inak povedané substitučná hormonálna liečba zachráni tento stav. Ale, našťastie aj u nás sa už veci pohli trochu iným smerom.

Čo je menopauza?
Je to hormonálna zmena, kedy dochádza k výkyvu a poklesu hladiny ženských hormónov – estrogénu a progesterónu. Avšak nie je estrogén ako estrogén. V ženskom tele sa tvoria 3 rôzne typy Jeden z nich je najúčinnejší a prevažuje v reprodukčnom období. Druhý je menej účinný  a ten sa najviac vyskytuje počas menopauzy. A ten tretí je najmenej účinný a tvorí sa v placente a tak je ho najviac počas tehotenstva.
Pretrvávajúci lekársky názor o súvislosti medzi poklesom estrogénov a všetkými príznakmi menopauzy je omyl.. …asi s tým mnohí nebudú súhlasiť. A prečo si to myslím?
Napríklad v Japonsku neexistuje výraz pre „návaly horúčavy“. Japonky skrátka tento syndróm nemajú. Táto skutočnosť sa pripisuje ich strave, ktorá je bohatá na sóju a látky zvané „fytoestrogény“ – rastlinné estrogény, ktoré pôsobia rovnako ako ľudské estrogény.

V Indii ženy, ktoré žijú jednoduchým životom, bez stresu, v pohybe a ich strava je zväčša čerstvá, a obsahuje mnoho prísad, korenín, ktoré regulujú hormonálne nerovnováhy sa príznaky menopauzy vyskytujú veľmi zriedkavo.

A tak mnohí východoázijskí lekári sú prekvapení, keď sa po príchode do Európy pravidelne stretávajú s takýmito problémami.

Ak teda osteoporózu a srdcovo-cievne choroby nespôsobuje nedostatok estrogénov a prirodzený prechod ženy do veku, v ktorom stráca svoju plodnosť, čo je teda ich príčinou?

Podľa mnohých, zo západného pohľadu, alternatívnych lekárov, je to následok nezdravého životného štýlu pred menopauzou. Je to jednoducho náš životný štýl, ktorý sa však nedá vyliečiť hormónmi a liekmi a „magické pilulky“ neprinesú zdravie, ale vedľajšie účinky .

Myslím, že nasledujúci citát jasne vystihuje to, ako sa k menopauze postaviť:
Akákoľvek liečba, ktorá sa zameriava len na príznaky, nie je správnou terapiou. Najlepšia liečba navodí celkovú rovnováhu a nevytvára ďalšie choroby. – Čarakasanhita

Riešenie menopauzy alebo skôr jej nepríjemných prejavov, záleží na tom, akým spôsobom života sa rozhodneme žiť. Ako pomocné nástroje môžeme potom do svojej stravy zaradiť potraviny, ktoré obsahujú látky zvané fytoestrogény.

Čo sú fytoestrogény?
Sú to prirodzené hormóny, ktoré ladia s našim telom a sú obsiahnuté v potravinách, koreninách a bylinách. Pochádzajú z prírodných zdrojov a preto nevyvolávajú žiadne nežiaduce účinky. Delia sa najmenej do 8 botanických tried a sú v ovocí, zelenine, orieškoch, cereáliách, korení, semienkach, strukovinách a bylinách. Sú v potrave obsiahnuté v relatívne malých množstvách a rôznorodo, takže žiadna dávka neohrozí hormonálnu rovnováhu a nevyvolá nežiaduce účinky. Rastlinné fytoestrogény pôsobia v niektorých orgánoch ako fytoestrogény ale v iných estrogénový účinok blokujú. Sú nášmu telu absolútne prirodzené.

Menopauzu je vhodné riešiť ako celok a nie len jej príznaky. Cieľom je vytvorenie rovnováhy, ktorá je základom zdravia a zdravého prechodu ženy z jedného prekrásneho obdobia života do druhého.

O svoju menopauzu sa preto musíme „starať“ už v čase, keď máme 25, 30 rokov, keď sa nám zdá byť toto obdobie veľmi ďaleko. Vyvážená strava, znižovanie stresu a jednoduché techniky toho, ako správne relaxovať, pohyb a vnútorná pohoda, to všetko vytvoria podmienky, aby si každá žena obdobie prechodu užívala v zdraví a s čo najmenšími, alebo žiadnymi príznakmi. Všetky nepríjemnosti sú totižto vytvorené iba nerovnováhou, ktorú si často budujeme počas celého nášho života.
Je veľmi dôležité nepreberať automaticky názor , že je prirodzené mať návaly a rôzne zdravotné obmedzenia, len z dôvodu určitého veku … nie sme stroje … sme každá jedinečná 🙂

O tom ako sa dá nastoliť rovnováha, ako sa dajú zlepšiť nepríjemné prejavy prechodu stravou, ale aj doplnkami výživy sa budeme venovať v druhej časti nášho cyklu o menopauze.