OdAdventuPoVianoce_final-07Pagáčiky, tyčinky, tukové slané pečivko … atď. To všetko má svoje pekné chute, ale ani sa nenazdáme a pri vínku alebo sekte ich zjeme viac, ako by sme naozaj mali.

Pripravili sme pre vás tieto úžasné krekry bez múky a pridaného tuku. Odporúčala nám ich kamarátka Dáška a sú naozaj voňavé, delikátne a hlavne oveľa zdravšie. Vhodné sú k vínku, ale aj k pivu. Sú vynikajúcim spestrením hlavne sladké vianočných dobrotiek a ich príprava je jednoduchá.

Čo budeme potrebovať:

  • 100g mandlí
  • 100g vlašských orechov
  • 10g maku (nemletého)
  • 100g parmezánu
  • 2 vaječné bielka
  • soľ a bylinky, koreniny (tymian, rozmarín a pod.)

Čas na prípravu: 70 minút

Postup:

Bielok rozšľahajte so soľou. Mleté orechy (mandle), strúhaný parmezán, bylinky (tymián, rozmarín, korenie, …podľa chuti), roztlačený cesnak a mak zmiešame v mise a pridáme k rozšľahaným bielkom.

Dobre spracujte (robili sme to rukou) do gule. Na pracovnú dosku dajte papier na pečenie vo veľkosti plechu a naň položte cesto, prikryte ho druhým papierom a rozváľate na tenko. Oplatí sa s tým pohrať a rozvaľkať rovnomerne tenko. Upravte veľkosť nožom, stiahnite vrchný papier a ostrým nožom (môže byť aj nôž na krájanie pizze) nakrájajte štvorce, alebo obdĺžničky a preložte na plech.

Pečte v rúre pri 135°C cca 45 – 60 minút.

Po 30 minútach kontrolujte. Krekry majú byť trochu hnedé a suché na povrchu. Po upečení nechajte chvíľu vychladnúť a opatrne „polámte“ na miestach kde ste nakrojili.

Množstvo sa nedá presne určiť, záleží aké veľké tvary si nakrájate. Našich 10 krekerov malo 40g.