Morčacia rolka plnená šunkou a slivkami so slivkovou omáčkou, šafranová ryža.
Tento krásny netradičný obed, alebo pekná sviatočná večera vás dokážu prekvapiť plnosťou chutí a netradičnou kombináciou sladkastej, voňavej omáčky s mäsom a slanou šunkou. K tomu ryža so šafránom, ktorý má jemne horkastú chuť … hmmmm 🙂 A tak si vaše chuťové poháriky doslova užívajú s každým prijatým sústom.
V našej kuchyni sa takéto sladkasté omáčky nepoužívajú často, no možno práve preto vás táto chuť zaujme. Toto jedlo je určite aj vhodnou možnosťou pre tých, čo nemajú radi rybku a tak na Vianoce hľadajú niečo iné, čo by zaujalo chuťou a malo pekný sviatočný nádych.
Tak sa spolu pustime do tohto delikátneho receptu:
Čo budete potrebovať na rolky (zoznam surovín na 4 porcie):
҉ 480g morčacích pŕs
҉ 100g kvalitnej Schwarzwaldskej šunky
҉ 10g repkového oleja
҉ 10g hladkej múky
҉ 80g sušených sliviek – veľkých a šťavnatejších
҉ 30g delikátnej horčice – vynikajúcu kúpite v predajniach DM značky Alnatura
҉ bylinkovú soľ, čierne korenie
Príprava – plnená morčacia rolka:
Morčacie prsia nakrájame na rezne, mierne naklepeme, osolíme, okoreníme. Na každý plátok rozdelíme šunku a na ňu pokladieme odkôstkované sušené slivky. Zvinieme do rolády, poprípade spojíme špáradlami. Potrieme horčicou a poprášime múkou. Na panvici rozpálime olej a rolády zo všetkých strán prudko opečieme. Potom roládky prikryjeme a dusíme na sporáku, alebo v rúre. Podávame spolu so slivkovou omáčkou a šafránovou ryžou.
Doba prípravy: 45 minút
Výživové hodnoty : 271 kcal, Sacharidy: 18, Bielkoviny: 36, Tuky: 7.5
Čo budete potrebovať na omáčku (zoznam surovín na 4 porcie):
҉ 400g kvalitných sušených sliviek
҉ 150ml kvalitného červeného vína – my sme použili Cabernet Sauvignon a popri varení sme ho ochutnali 😉
҉ 1 kocku zeleninového bujónu – ak chcete použiť kvalitný, bez dochucovadiel a glatamanov, alebo škrobovín odporúčame použiť Alnatura bujón
҉ 20g masla
҉ bylinkovú soľ
҉ 20ml kvalitného Balsamico bieleho octu
҉ Celú škoricu, klinčeky, badyán
Príprava – slivková omáčka:
Sušené slivky opláchneme vlažnou vodou, pokrájame na kúsky a dáme variť spolu s červeným vínom a celou škoricou. Môžeme použiť aj klinčeky a badyán. Keď sa víno vyvarí podlievame slivky vývarom (ak nemáte zeleninový, môže byť aj mäsový), pridáme soľ. Keď sú slivky rozvarené, dochutíme omáčku balsamicom, čiernym korením a na záver vmiešame kúsok studeného masla na zjemnenie. Pokojne pravidelne ochutnávajte 😉 omáčka chutí vynikajúco, ale dajte pozor, aby ste neochutnali všetku 😀
Doba prípravy: 25 minút
Výživové hodnoty : 319 kcal, Sacharidy: 76, Bielkoviny: 3, Tuky: 5
Čo budete potrebovať na šafranovú ryžu (zoznam surovín na 4 porcie):
҉ 280g basmati ryže v suchom stave (1 porcia 70g ryže)
҉ Šafran
҉ 1 kocku zeleninového bujónu
҉ bylinkovú soľ
Príprava – šafranová ryža:
Šafranové vlákienka, 4-5 kúskov namočíme do vody a necháme ich nech krásne zafarbia vodu. Ryžu pripravíme klasickým spôsobom. Použijeme basmati ryžu. Môžeme pridať pri varení zeleninový bujón a do tekutiny pridáme namočený šafran. Ryža bude mať krásnu farbu a slávnostnú vôňu a chuť. Takú, aká sa hodí aj na Vianoce, alebo iné sviatky.
Doba prípravy: 20 minút
Výživové hodnoty : 246 kcal, Sacharidy: 54, Bielkoviny: 5, Tuky: 1