morcacie_slivkova-1Morčacia rolka plnená šunkou a slivkami so slivkovou omáčkou, šafranová ryža.

Tento krásny netradičný obed, alebo pekná sviatočná večera vás dokážu prekvapiť plnosťou chutí a netradičnou kombináciou sladkastej, voňavej omáčky s mäsom a slanou šunkou. K tomu ryža so šafránom, ktorý má jemne horkastú chuť … hmmmm 🙂 A tak si vaše chuťové poháriky doslova užívajú s každým prijatým sústom.
V našej kuchyni sa takéto sladkasté omáčky nepoužívajú často, no možno práve preto vás táto chuť zaujme. Toto jedlo je určite aj vhodnou možnosťou pre tých, čo nemajú radi rybku a tak na Vianoce hľadajú niečo iné, čo by zaujalo chuťou a malo pekný sviatočný nádych.

Tak sa spolu pustime do tohto delikátneho receptu:

Čo budete potrebovať na rolky (zoznam surovín na 4 porcie):
҉       480g morčacích pŕs
҉       100g kvalitnej Schwarzwaldskej šunky
҉       10g repkového oleja
҉       10g hladkej múky
҉       80g sušených sliviek – veľkých a šťavnatejších
҉       30g delikátnej horčice – vynikajúcu kúpite v predajniach DM značky Alnatura
҉       bylinkovú soľ, čierne korenie

Príprava – plnená morčacia rolka:
Morčacie prsia nakrájame na rezne, mierne naklepeme, osolíme, okoreníme. Na každý plátok rozdelíme šunku a na ňu pokladieme odkôstkované sušené slivky. Zvinieme do rolády, poprípade spojíme špáradlami. Potrieme horčicou a poprášime múkou. Na panvici rozpálime olej a rolády zo všetkých strán prudko opečieme. Potom roládky prikryjeme a dusíme na sporáku, alebo v rúre. Podávame spolu so slivkovou omáčkou a šafránovou ryžou.

Doba prípravy: 45 minút
Výživové hodnoty : 271 kcal, Sacharidy: 18, Bielkoviny: 36, Tuky: 7.5

Čo budete potrebovať na omáčku (zoznam surovín na 4 porcie):
҉       400g kvalitných sušených sliviek
҉       150ml kvalitného červeného vína – my sme použili Cabernet Sauvignon a popri varení sme ho ochutnali 😉
҉       1 kocku zeleninového bujónu – ak chcete použiť kvalitný, bez dochucovadiel a glatamanov, alebo škrobovín odporúčame použiť Alnatura bujón
҉       20g masla
҉       bylinkovú soľ
҉       20ml kvalitného Balsamico bieleho octu
҉       Celú škoricu, klinčeky, badyán

Príprava – slivková omáčka:
Sušené slivky opláchneme vlažnou vodou, pokrájame na kúsky a dáme variť spolu s červeným vínom a celou škoricou. Môžeme použiť aj klinčeky a badyán. Keď sa víno vyvarí podlievame slivky vývarom (ak nemáte zeleninový, môže byť aj mäsový), pridáme soľ. Keď sú slivky rozvarené, dochutíme omáčku balsamicom, čiernym korením a na záver vmiešame kúsok studeného masla na zjemnenie. Pokojne pravidelne ochutnávajte 😉 omáčka chutí vynikajúco, ale dajte pozor, aby ste neochutnali všetku 😀

Doba prípravy: 25 minút
Výživové hodnoty : 319 kcal, Sacharidy: 76, Bielkoviny: 3, Tuky: 5

Čo budete potrebovať na šafranovú ryžu (zoznam surovín na 4 porcie):
҉       280g basmati ryže v suchom stave (1 porcia 70g ryže)
҉       Šafran
҉       1 kocku zeleninového bujónu
҉       bylinkovú soľ

Príprava – šafranová ryža:
Šafranové vlákienka, 4-5 kúskov namočíme do vody a necháme ich nech krásne zafarbia vodu. Ryžu pripravíme klasickým spôsobom. Použijeme basmati ryžu. Môžeme pridať pri varení zeleninový bujón a do tekutiny pridáme namočený šafran. Ryža bude mať krásnu farbu a slávnostnú vôňu a chuť. Takú, aká sa hodí aj na Vianoce, alebo iné sviatky.

Doba prípravy: 20 minút
Výživové hodnoty : 246 kcal, Sacharidy: 54, Bielkoviny: 5, Tuky: 1