parmesanPrezradím vám …. milujem Parmezán!!! 🙂 Prekrásne voňajúci, zrelý, tvrdý taliansky syr. Tá chuť, vôňa … hmmmm. Dá sa nakrájať na tenučké plátky, ktoré sa rozplývajú na jazyku … Ako keby som sa preniesla priamo do Parmy. A ak si k nemu doprajem pohár kvalitného suchého vínka … vtedy je  vychutnanie dokonalé. 🙂

To, čo je na parmezáne výnimočné, je že sa pripravuje výhradne z nepasterizovaného mlieka a v čase medzi  1. aprílom a 11. novembrom. Parmezán musí zrieť minimálne 12 mesiacov, ale chutí fantasticky aj 5 ročný syr. Zrelé syry sú oveľa ľahšie stráviteľné a aj pri nižšom stupni intolerancie na mliečne výrobky nie sú zaťažujúce pre tráviaci trakt a preto je možné ich v obmedzenom množstve konzumovať.

Pravé talianske rizoto, pripravené so suchým vínom a vývarom je bez parmezánu nepredstaviteľné.
V našej kuchyni sme si príliš zvykli na to, používať rôzne druhy umelo vytvorených „tvrdých syrov“ a náhrad. Ediamer, rastlinný syr alebo údené, či iné krátko zrejúce syry, ktorých kvalita je znížená nielen spôsobom výrobky, ale umelými prísadami a príliš prechemizovanými syridlami. Oberajú vaše jedlá o pravú chuť syra.

Kvalitný syr do dobrej kuchyne patrí. Spotrebujete ho oveľa menej, ale chuť, ktorú získate je … nenahraditeľná.

Blíži sa Silvester a s ním rovnako množstvo delikates, chuťoviek, ktoré inak počas roka vôbec nekonzumujeme. Či už je to kaviár, mušle, ustrice alebo iné neštandardné pochúťky.

A pritom … niekedy stačí dať na stôl na jemné plátky nakrájaný kvalitný syr, sušenú šunku, trochu ovocia, zeleninový šalát.

Nedávno som objavila  recept, ktorý však urobí z parmezánu delikatesku  vhodnú k vínu a spojením jednoduchých surovín získate veľmi ľahkú, slanú chuťovku, ktorú vaši hostia ocenia.

Veľmi jednoduchá príprava vám umožní urobiť ho aj vtedy, ak vám veľa času na prípravu oslavy neostáva, alebo keď nie ste v pečení príliš zdatní. Tento recept hravo zvládne aj úplný začiatočník v kuchyni 🙂

Parmezánové toliare.

Čo budete potrebovať na približne 40 porcií:

  • 75g kvalitného strúhaného parmezánu – odporúčam vám kúpiť rovno nastrúhaný kvalitný syr, pretože v domácom prostredí sa vám nemusí podariť nastrúhať ho na drobné čiastočky.
  • 100g kvalitného domáceho masla – kúpite ho v stánkoch s mliečnymi výrobkami. Kvalitné domáce maslo má úplne inú chuť, ako maslo, ktoré dostanete bežne kúpiť v sieti supermarketov.
  • 150g hladkej špaldovej múky
  • 1 vaječné žĺtko – ak trpíte intoleranciou na slepačie vajíčka, použite 5-6 žĺtkov prepeličích vajíčok, ktoré nahradia jedno slepačie

Postup:

  1. Zmiešajte všetky ingrediencie dohromady.
  2. Dajte cesto na dosku na vaľkanie a ešte v rukách trochu cesto prevaľkajte.
  3. Rozdeľte cesto na polovicu a urobte valčeky s priemerom asi 3cm. Zabaľte tieto valčeky do potravinovej fólie a nechajte v chladničke dobre vychladiť. cca. 45 minút.
  4. Rozohrejte rúru na 180°C pokiaľ vaše valčeky chladnú v chladničke. Po 45 minútach nakrájajte valčeky na kolieska, toliare s hrúbkou asi 1cm.
  5. Uložte ich na papier na pečenie a pečte 15-20 minút. Toliare by mali byť upečené do zlatova.
  6. Dajte ich na tajné miesto vychladnúť, inak vám hrozí, že ich vy alebo vaši hostia zjete ešte pred vychladnutím a potom ich podávajte najlepšie s kvalitným vínom alebo talianskym Prosecom.

Výživová hodnota na 1 toliarik: 40,8kcal, 2.8 sacharidov, 1.2 bielkovín, 2.8 tuku