Viete že – pšeno je ako jediná obilnina zásaditá?
Pšeno pochádza z Číny a kedysi sa u nás konzumovalo v oveľa väčšom množstve, ako je tomu dnes. Dnes ho z našich jedálničkov vytlačila ryža. Avšak výživové vlastnosti pšena jednoznačne hovoria o tom, že jeho vplyv na naše zdravie je pozitívny. Môžu ho celiatici, je ľahko stráviteľné a obsahuje veľa železa a pomáha preto aj ľuďom, ktorí trpia jeho nedostatkom. Jeho príprava je jednoduchá a chutí na slano aj sladko.
A dnes máme pre vás recept na vynikajúci nákyp. Je veľmi chutný a vhodný napríklad na sobotný obed 🙂 dobrú chuť. Tu je recept:
Pšenový nákyp so sušeným ovocím a tofu.
Nákyp zo pšena a sušeného ovocia doplnený kvalitnou bielkovinou z tofu pripomína ryžový nákyp, ale už od prvého sústa zistíte, že sú to celkom nové chute. Sušené soft ovocie je veľmi vhodné na túto prípravu. Mi sme použili všetko ovocie z Alnatura produktov z DM. Tofu a pšeno opäť vytvárajú z jedla bohatý zdroj bielkovín pri vegetariánskej výžive a preto aj pri tomto peknom sladkom jedle budete mať dostatok živín pre vaše zdravie.
Budete potrebovať (zoznam surovín na 4 porcie):
- 200g pšena (prosa) – použili sme Alnatura pšeno
- 200ml špaldového mlieka – môžete tiež použiť to, ktoré vyrába Alnatura
- 120g tofu natural
- 1kus vanilkového cukru
- 0.5 vanilkového lusku
- Sušené ovocie – zmes – slivky, marhule, hrozienka, figy – my sme použili takto:
- 30g Alnatura sušených fíg – sú mäkké a preto lepšie do nákypu
- 30g Alnatura sušených marhúľ – soft – tieto sú do nákupy veľmi vhodné
- 30g sušených sliviek
- 30g sušených brusníc
- 2g mletej škorice
- 30g trstinového cukru
- 20g masla alebo Ghi
- 2 vajcia
- Slivkový kompót
Príprava:
Pšeno prepláchnite vriacou vodou, aby sa stratila nahorklá chuť. Uvarte ho podľa návodu, nerozvarte ho.
Sušené ovocie nakrájajte na drobné kúsky, tofu nastrúhajte. Uvarené pšeno a ovocnú zmes zmiešajte. Rozšľahajte vajcia s cukrom a primiešajte do zmesi pšena a ovocia. Zmes zarovnajte do zapekacej misky, ktorú ste vytreli maslom. Pečte v horúcej rúre pri 200 cca 25 minút. Pred podávaním posypte nákyp škoricou a vanilkovým cukrom.
Podávajte so slivkovým kompótom.
Doba prípravy: 45 minút
Výživové hodnoty 431 kcal, Sacharidy: 69.3, Bielkoviny: 15, Tuky: 11.7