nakyp_z_prosaViete že – pšeno je ako jediná obilnina zásaditá?

Pšeno pochádza z Číny a kedysi sa u nás konzumovalo v oveľa väčšom množstve, ako je tomu dnes. Dnes ho z našich jedálničkov vytlačila ryža. Avšak výživové vlastnosti pšena jednoznačne hovoria o tom, že jeho vplyv na naše zdravie je pozitívny. Môžu ho celiatici, je ľahko stráviteľné a obsahuje veľa železa a pomáha preto aj ľuďom, ktorí trpia jeho nedostatkom. Jeho príprava je jednoduchá a chutí na slano aj sladko.

A dnes máme pre vás recept na vynikajúci nákyp. Je veľmi chutný a vhodný napríklad na sobotný obed 🙂 dobrú chuť. Tu je recept:

Pšenový nákyp so sušeným ovocím a tofu.

Nákyp zo pšena a sušeného ovocia doplnený kvalitnou bielkovinou z tofu pripomína ryžový nákyp, ale už od prvého sústa zistíte, že sú to celkom nové chute. Sušené soft ovocie je veľmi vhodné na túto prípravu. Mi sme použili všetko ovocie z Alnatura produktov z DM. Tofu a pšeno opäť vytvárajú z jedla bohatý zdroj bielkovín pri vegetariánskej výžive a preto aj pri tomto peknom sladkom jedle budete mať dostatok živín pre vaše zdravie.

Budete potrebovať (zoznam surovín na 4 porcie):

  • 200g pšena (prosa) – použili sme Alnatura pšeno
  • 200ml špaldového mlieka – môžete tiež použiť to, ktoré vyrába Alnatura
  • 120g tofu natural
  • 1kus vanilkového cukru
  • 0.5 vanilkového lusku
  • Sušené ovocie – zmes – slivky, marhule, hrozienka, figy – my sme použili takto:
  • 30g Alnatura sušených fíg – sú mäkké a preto lepšie do nákypu
  • 30g Alnatura sušených marhúľ – soft – tieto sú do nákupy veľmi vhodné
  • 30g sušených sliviek
  • 30g sušených brusníc
  • 2g mletej škorice
  • 30g trstinového cukru
  • 20g masla alebo Ghi
  • 2 vajcia
  • Slivkový kompót

Príprava:
Pšeno prepláchnite vriacou vodou, aby sa stratila nahorklá chuť. Uvarte ho podľa návodu, nerozvarte ho.
Sušené ovocie nakrájajte na drobné kúsky, tofu nastrúhajte. Uvarené pšeno a ovocnú zmes zmiešajte. Rozšľahajte vajcia s cukrom a primiešajte do zmesi pšena a ovocia. Zmes zarovnajte do zapekacej misky, ktorú ste vytreli maslom. Pečte v horúcej rúre pri 200 cca 25 minút. Pred podávaním posypte nákyp škoricou a vanilkovým cukrom.

Podávajte so slivkovým kompótom.

Doba prípravy: 45 minút

Výživové hodnoty 431 kcal, Sacharidy: 69.3, Bielkoviny: 15, Tuky: 11.7