polievka_chren_redkovkaZdravá pohánka a  ochutené tofu v čírej polievke doplnené reďkovkami a cibuľkou s chuťou sójovej omáčky pripomína exotickú polievku. Pripraviť si ju môžete veľmi rýchlo a prekvapiť návštevu niečím novým. Tofu pritom v plnom rozsahu nahrádza živočíšne bielkoviny a dodáva telu všetky potrebné aminokyseliny.

Budete potrebovať (zoznam surovín na 4 porcie):

  • 300g Alnatura tofu mandľovo-orechové
  • 10g sezamových semiačok
  • 1 malá chilli paprička (alebo veľká ak máte radi ostré)
  • 100g reďkovky
  • 100g chrenu
  • 60g jarnej cibuľky
  • 15g cesnaku
  • 20g čerstvého zázvoru
  • 30g sójovej omáčky
  • 10g sezamového oleja
  • 10g trstinového cukru
  • 50ml šťavy z citróna
  • 2g morskej soli
  • 1 kocka Alnatura zeleninového vývaru
  • 0.5g čierneho korenia, zomletého
  • 60g pohánky

Príprava:
800ml zeleninového vývaru priveďte k varu. Zázvor očistite a nakrájajte na jemné pásiky. Očistený cesnak nakrájajte na plátky. Zázvor a cesnak dajte do vývaru a jemne varte 5 minút. Polievku ochuťte sójovou omáčkou, citrónovou šťavou a chilli papričkou, ktorú ste nakrájali na tenké kolieska.

V osolenej vode uvarte pohánku. Reďkovku očistite a nakrájajte na štvrtiny. Chren očistite a nakrájajte na jemné kúsky. Očistenú jarnú cibuľku nakrájajte na jemné kolieska. Tofu nakrájajte na malé kocky. Sezam restujte na suchej panvici a odložte do misky. Reďkovky, chren a tofu vložte do vriacej polievky a krátko prevarte. Uvarenú pohánku vložte do misiek pridajte polievku a v miskách ozdobte jarnou cibuľkou a sezamom.

Doba prípravy: 30 minút
Výživové hodnoty 181 kcal, Sacharidy: 21.3, Bielkoviny: 9.8, Tuky: 6.6

Viete že – chren má účinky veľmi prospešné nášmu zdraviu?
Chren bol známy ako liek už veľmi dávno. Babka nám robievala čerstvo nastrúhaný chren s jablkom a medom, keď sme veľmi kašľali. Chren je vynikajúci práve pri zápaloch dýchacích ciest. Pri nádche, kašli aj chrípke. Navyše, chren obsahuje fytonutrienty, látky, ktoré majú veľmi prospešné antioxidačné a detoxikačné vlastnosti a tak nás chránia pred škodlivými látkami, ktoré prijímame stravou alebo prostredím, ktoré nám spôsobuje stres, choroby a pod.