Ja si čas od času dám rada niečo dobré ku kávičke. Nejakú maškrtku, ktorá poteší moje chuťové poháriky. Kedysi to bývali horalky, mäty, alebo som milovala aj polomáčané keksíky. No časom a spolu s dlhodobým študovaním vplyvu výživy na zdravie som od takýchto maškŕt upustila.
A tak prišlo na rad hľadanie, pátranie po vhodnej maškrte, ktorá by navyše spĺňala požiadavky kombinovanej intolerancie a alergií na potraviny.
Našli sme tieto ovsené keksíky. Ich príprava je veľmi jednoduchá, môžete ich skladovať v plechovej škatuľke aj 3 mesiace. Ak vám však toľko vydržia nezjedené, lebo sú veľmi chutné. Môžete si ich zbaliť so sebou na cesty, mať ich po ruke, keď na vás príde hlad, alebo chuť na niečo … sladké.
Neobsahujú pšenicu, vajcia, mlieko, škroby, droždie a preto sú vhodné pre každého, kto trpí práve takýmito druhmi intolerancií.
Ale … isto potešia každého.
Čo budete potrebovať na prípravu keksíkov:
- 250g ovsených vločiek
- 150g celozrnnej špaldovej múky
- 150g ghee (prepustené maslo) – alebo obyčajného masla
- 15g vlašských orechov
- 60g kvalitného medu
- 60g trstinového cukru
- 50g sušených marhúľ, optimálne v bio kvalite, neošetrených sírou, bez chemického ošetrenia
- 50g tekvicových semienok
- 50g sušených brusníc
- 2-5g mletej škorice podľa chuti
- 60ml vody
- 1 čajový lyžička jedlej sódy
Postup:
Všetky suché suroviny nasypte do jednej misy – vločky, múku, cukor, čajovú lyžičku jedlej sódy, nakrájané suché ovocie, semienka. Môžete striedať ľanové, tekvicové, slnečnicové a orechy. Maslo rozpustite spolu s medom, nevariť.
Maslo s medom a tri polievkové lyžice horúcej vody vmiešajte do suchej zmesi a spracujte. Ak treba pridajte si trochu horúcej vody. Hmota musí byť formovateľná, ale nie celkom kašovitá. Vytvarujte guľôčky o váhe cca 20gr (môžete aj menšie) uložte na papier na pečenie a sformujte do placky.
Pečte pri teplote 180C cca 15-20 minút do zlatohneda. Do keksíkov môžete dať ovocie podľa chuti, škoricu, perníkové korenie a pod.
A ešte 🙂 výživové hodnoty na 1 keksík:
91 kcal, 10.9g sacharidov, 1.7 bielkovín, 4.5 tukov
DOBRÚ CHUŤ 🙂 podeľte sa s vašimi fotografiami s keksíkmi na cestách 🙂 a my ich radi uverejníme na našom blogu